reklama 11B

Klisna Blessed Kiss vyhrála 98. České derby

ikonka

V neděli 24. června se na závodišti ve Velké Chuchli uzavřela první polovina tamní dostihové sezóny dostihovým dnem, jehož vrcholem byl nejvýznamnější rovinový dostih sezóny, 98. ročník CPI Českého derby. Překvapivou vítězkou se stala Blessed Kiss.
25.06.2018 16:25  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Foto Ivan Krejza

V neděli 24. června se na závodišti v Praze – Velké Chuchli uzavřela první polovina tamní dostihové sezóny dostihovým dnem, jehož vrcholem byl nejvýznamnější rovinový dostih sezóny, 98. ročník CPI Českého derby, ve kterém maximální možný počet šestnácti koní změřil síly o dotaci ve výši 2,5 milionu korun. Překvapivou vítězkou se stala svěřenka v Chuchli sídlícího trenéra Igora Endaltseva Blessed Kiss (ž. Panov), která v závěru dostihu svedla nádherný souboj s německým grupovým vítězem Poldi’s Lieblingem (ž. Hardouin), jehož nakonec porazila po boji krk. V průběhu dne se dařilo tréninkové centrále rodiny Vocáskových, která v rámcových dostizích zaznamenala vítězný hattrick.

Přesně šest minut před pátou vyrazilo na závodišti v Praze – Velké Chuchli ze startovacích boxů čtrnáct hřebců a dvě klisny vstříc distanci jedné a půl míle nejvýznamnějšího tuzemského rovinového dostihu – 98. Ročníku CPI Českého derby (Gd-3, 3l. hř. a kl., 2 400 metrů, 2 500 000 Kč). Diktování tempa se krátce po startu ujal svěřenec Allana Petrlíka Golden Alighieri (ž. Verner) sledovaný listopadovým německým vítězem Poldi’s Lieblingem (ž. Hardouin) a vítězem bratislavského Starohájského kritéria Thisisthekey (ž. Janáčková). V oblouku u internátu měl žokej Verner problém s tím vytočit lídra do oblouku, ale všechno nakonec zvládl a zavedl pole koní na protilehlou rovinku. Krátce po vytočení žokej Verner tempo na čele zpomalil, zatímco z průběžného čtvrtého msta přišel nástup Ludvíkem Harisem připravovaného Black Barda (ž. Rája), přes Golden Alighieriho se posunul i dost ofenzivně si počínající Poldi’s Liebling, zatímco na čtvrtou pozici se posunul druhý z v zahraničí trénovaných účastníků Dragon (ž. Foret). V oblouku závěru oblouku do cílové roviny si již řada jezdců chystala pozici k nástupu v cílové rovině, takže pole se roztáhlo do šířky – úplně z vnějšku, více než desátou stopou, celé startovní pole obíhala vítězka prvního z letošních trialů, karlovarské Jarní ceny WineBANK Frankfurt Blessed Kiss (ž. Panov), přičemž tento riskantní manévr se záhy ukázal jako rozhodující. Zhruba čtyři sta metrů před cílem se startovní pole opticky vyrovnalo, na čele začal stagnovat Black Bard, do vedení přes něj dostával Poldi’s Liebling, zatímco zvnějšku z volného prostoru profitovala Blessed Kiss. Po chvíli u distance již bylo jasné, že o triumf se utkají pouze německý nájezdník Poldi’s Liebling s přímo ve Velké Chuchli připravovanou Blessed Kiss, která poměrně překvapivě byla v tomto souboji tou iniciativnější. V průběhu dostihu možná až příliš ofenzivně vedený Poldi’s Liebling se marně snažil vzdorovat koncovce dcery ve Francii působícího mílaře Kentucky Dynamita Blessed Kiss, která nakonec zvítězila po boji o krk. Třetí místo dvě délky za bojující dvojicí získal Mon Cheri (ž. Chaloupka), když o půl délky porazil pegasovkou Carmellu (ž. Mitchell), tabuli s odstupem tří a půl délky uzavřel Darkolva (ž. Quinn), když o krk předčil Dragona a poslední sedmou dotaci se ztrátou jedné a půl délky získal Res Judicata (žk. Liška). Vítězku ve Velké Chuchli pro stáj Yerbola Baizharkimova připravuje Igor Endalrsev a v jejím sedle byl převážně v Německu působící ruský rodák Wladimir Panov. Zajímavostí, že v sedle čtyř z prvních pěti koní byli zahraniční jezdci (Panov, Hardouin, Mitchell a Quinn), pouze třetího Mon Cheri vedl zdejší žokej Jiří Chaloupka.
 
Rámcovému programu slavnostního odpoledne dominovaly čtyři dostihy první kategorie. Chronologicky prvním z nich byl 14. ročník sprinterské Ceny TMM (I. kat., 3+, 1 200 metrů, 135 000 Kč) ve které se prosadil loňský vítěz Svatováclavské ceny Mr Right (ž. Šmida) reprezentující stáj Dr. Charváta, když po boji o krk porazil progresivní Berouyine (ž. Foret), třetí s odstupem dvou a půl délky finišovala předloňská vítězka Svatováclavské Anitschka (ž. Quinn). Mílaři změřili síly na scéně 15. ročníku Tattersalls Mile (I. kat., 3+, 1 600 metrů, 135 000 Kč), ve které se, pro změnu po boji o krk, prosadil Josefem Váňou připravovaný Father Frost (ž. Šafář) před poprvé v tuzemsku startujícím Lagoasem (ž. Palík). Třicátý devátý ročník někdejších „Napajedel“ pro tříleté klisny nesl označení Cena společnosti Clever Decision (I. kat., 3 l. kl., 2 200 metrů, 135 000 Kč) a pozici předběžné favoritky klasických Oaks si v ní vydobyla svěřenka Heleny Vocáskové Dylanka, když jistě o jeden a čtvrt délky porazila Kihnu (ž. Korečková), zatímco favorizovaná Slivka (ž. Chaloupka) skončila s odstupem jedné a půl délky třetí. Starší vytrvalci se představili v 59. ročníku Zlatého poháru rádia Impuls (I. kat., 4+, 2 400 metrů, 150 000 Kč) a z vítězství se po tuhém boj radoval realiaziční tým okolo osmiletého Autora (ž. Laube), který v napínavém finiši po tuhém boji o hlavu porazil outsidera Bonyse (ž. Rája), třetí s odstupem šesti délek skončil držitel exfederálního derby double z roku 2015 Touch of Genius (ž. Šafář), zatímco vítěz českého derby z roku 2016 Gontchar (ž. Lukášek) finišoval se ztrátou dalších dvou délek čtvrtý.
 
V rámcovém programu se dařilo reprezentantům tréninkové centrály rodiny Vocáskových z Němčic pod Kunětickou horou – vedle Dylanky zvítězivší v bývalé Ceně hřebčína Napajedla se prosadila i dvouletá Falcon Baby, která lehce o pět délek před Lauderdalem (ž. Lukášek) ovládla Simsonovu cenu a v závěrečném maiden Ceně EBF (III. kat., 3l., 1 800 metrů, 60 000 Kč) zvítězil Kominik, když jistě o dvě a půl délky porazil Irish Hit (ž. Palík). V sedle Dylanky i obou vítězů z nižších kategorií byl Beysim Ferhanov, který tak stejně jako trenérka Helena Vocásková zaznamenal hattrick. Posledním dosud nezmíněným nedělním vítězem byl svěřenec Ilony Hronové Mystic Golfer (Florian), který jistě o jeden a čtvrt délky před Wanikoro (Subias) zvítězil ve vytrvaleckém handicapu Cena fotosoutěže Canon 2018 (III. kat., 3+, 2 400 metrů, 60 000 Kč).
 
Autor Otakar Nový
 
 
Foto Ivan Krejza



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE