reklama 11A

Kanada vybojovala týmovou kvalifikaci na OH v Riu

Parkurový tým Kanady vybojoval ve dnech 21. – 23. července zlato v soutěži družstev na panamerických hrách 2015. Kanada tak získala automaticky místo pro své družstvo na olympijských hrách. Individuální soutěž vyhrál Američan McLain Ward.
28.07.2015 10:35  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Kanada vybojovalo zlato na panamerických hrách 2015 a získala místo pro tým na OH. Foto: Pan Am Games

Čtvrteční vrchol soutěže přinesl zajímavou bitvu, která se ukázala být nepředvídatelná až do konce, když Argentina nakonec brala stříbro před třetími Spojenými státy americkými. Stejně tak v neděli 26. července nabralo poslední kolo individuální soutěže spád až do konce.  Dva jezdci se rozeskakovali o zlato, o bronz viděli diváci dokonce pět dvojic v rozeskakování. Andres Rodriguez z Venezuely svedl vyrovnaný souboj o zlato s McLainem Wardem, a ačkoliv se musel nakonec spokojit s druhým místem, ukázalo se to, co bylo zjevné během celého týdne, že sportovní úroveň se v této oblasti změnila za poslední roky k nepoznání
 
Podle olympijských kvalifikačních kritérií získala po jednom místě pro družstvo Kanada a Argentina. Kolumbie, Venezuela, Uruguay a Peru získali místa pro soutěž jednotlivců. Kolumbie a Venezuela dvě, Uruguay a Peru po jednom místě. 
Kanadský stavitel trati Michel Vaillancourt dopřál v prvním parkuru jezdcům zahřívací kolo. Z 50 startujících ho absolvovalo 30 čistě. Nicméně jiná pak byla situace ve čtvrtek, kdy ze 40 dvojic dokázaly bezchybně zajet první kolo týmové soutěže jen 4. 
 
Celkem deset zemí se postavilo na start čtvrteční klasické dvoukolové soutěže družstev - Argentina, Brazílie, Kanada, Chile, Kolumbie, Guatemala, Mexiko, Uruguay, USA a Venezuela. Očekávalo se, že to bude hostitelská země, která zabere jedno ze dvou postupových místo do Ria, po první kole se ale zdálo, že tam míří spíše Kolumbie a Argentina, když Kanada byla s Brazílií na sdíleném třetím místě, Chile zůstávalo na páté příčce a hvězdně obsazené družstvo USA figurovalo až na šesté příčce průběžného pořadí. 
 
Po dvou čistých jízdách Daniela Blumana (Conconcreto Sancha LS) a Roberta Teran Tafura (Woklahoma)a s jedním bodem za překročení času u Fernanda Cardenase (Quincy Car) šli do druhé části Kolumbijsci z první místa. Těsně následování Argentinou s dvěma body. Zatímco Kanada si přinášela šest bodů, v jejich případě se škrtal výsledek Tiffany Foster, která s Tripple X měla zastavení a penalizaci za čas. To znamenalo, že zůstali zatížení jednou chybou Erica Lamaze (Coco Bongo), jedním bodem za čas, který inkasoval jak Yann Candele (Showgirl), tak matador Ian Millar (Dixson). Ale Kanaďané i Američané zajeli výborná druhá kola. Kanada si připsala na účet jen jeden bod a tým USA absolvoval kompletně druhé kolo čistě. 
 
Takže když Argentinci Ramiro Quintana (Whitney), Matias Albarracin (Cannavaro), Luis Pedro Biraben (Abunola) a Jose Larocca Jr. (Cornet du Lys) přidali šestku, provlékla se Kanada před ně a získala zlato, Kolumbie se čtrnácti body zcele zmizela z nejvyšších příček. A osm bodů Brazílie dovolilo USA dosáhnout na bronz.
Legendární člen kanadského týmu Ian Millar řekl „tak moc jsme to chtěli, vyhrát pro náš tým a pro naši zemi“, uznal, jak blízko k nim byli Argentinci, kteří nakonec skončili druzí pouze o jeden bod. 
 
Argentinci byli na dosah zlatu, oceňovaný byl výkon finišmana Ramira Quintany, bylo potřeba, aby jel bezchybně a to také dokázal. Jose LaRocca k tomu řekl „pro Argentinu je to obrovský úspěch, je to tak strašně dlouho, co naše země získala medaili na takto významné akci a je to velká motivace pro mladé jezdce“. 
 
Také nedělní soutěž jednotlivců přinesla další napínavé klání. Jose LaRocca byl jedním z pouhých třech jezdců, kteří z pětatřiceti členného startovního pole dokončili první kolo bez shození. Bez chyb šli také McLain Ward a Andres Rodriguez. Ale chyba v druhém kole odsunula argentinskou dvojici až do bojů o bronz, které nakonec jediným čistým rozeskakováním vyhrála Američanka Lauren Hough. „Musela jsem tvrdě bojovat. Pro mou klisnu je to první šampionát, nestartovala nikdy na závodech, jako jsou třeba Cáchy, ale zdá se být týden od týdne lepší. Zaváhala jen v prvním kole, ale do rozeskakování jsem měla dobrou pozici. Tři jezdci přede mnou chybovali, ale za mnou šel ještě rychlý kůň, takže jsem musela i trochu riskovat“ okomentovala svůj bronz Lauren Hough.
 
O zlatou medaili se rozeskakoval Venezuelan Rodriguez a Američan Ward. Rodriguez nastupoval do kolbiště jako první a nasadil velmi rychlé tempo, dokončil v čase 39,45, ale jedna z překážek šla k zemi. „V první části rozeskakování jsem byl příliš opatrný, pak jsem přidal, protože po mě šel ještě McLain Ward, takže jsem zariskoval“ vysvětlil Rodriguez. Ward zachoval chladnou hlavu, a v čase 42,89 si dojel bezchybným výkonem pro zlato v soutěži jednotlivců, přálo mu však, jak to bývá, také trochu štěstí. „Mým plánem bylo jít prvních pět skoků rychle, když bych udělal chybu, byl bych pořád dostatečně rychlý. Na posledním skoku jsem měl štěstí, bylo slyšet, jak bariéra zadrnčela. Já jsem ale bez štěstí nikdy žádný velký závod nevyhrál“ dodal devětatřicetiletý trojnásobný olympionik. Ke svému koni Rothchild podotkl, že bylo jasné, že kurzy se budou v průběhu týdne ztěžovat, ale jeho koni vyhovuje postupná zátěž, nicméně v nedělním finále věděl, že nesmí udělat nejmenší chybičku a byl to tak pro něj tvrdý závod. 
 
VÝSLEDKY:
 
Družstva:  
Zlato - Kanada 7 bodů: Showgirl (Yann Candele) 1/1, Tripple X (Tiffany Foster) 7/0, Coco Bongo (Eric Lamaze) 4/0, Dixson (Ian Millar) 1/5
Stříbro - Argentina 8 bodů: Whitney (Ramiro Quitana) 5/0, Cannavaro 9 (Matias Albarracin) 1/6, Abunola (Luis Pedro Biraben) 0/5, Cornet du Lys (Jose Larocca) Jr 1/1
Bronz - USA 12 bodů: Rothchild (McLain Ward) 4/0, Lilli (Georgina Bloomberg) 4/0, Ohlala (Lauren Hough) 4/0, Gazelle (Kent Farrington) 5/0.
 
Jednotlivci:
Zlato - Rothchild (McLain Ward) USA 0/0/0 42.89
Stříbro - Darlon van Groenhove (Andres Rodriguez) 0/0/4 39.45
Bronz - Ohlala (Lauren Hough) USA 4/0/0 42.15.

 

Kompletní výsledky najdete ZDE

Zdroj: www.fei.org




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE