reklama 11A

Jezdecký sport 2017 - estetické disciplíny

ikonka

Jezdecká sezona 2017 je téměř za námi. V rámci posledních dílů Jezdeckého magazínu jsme si pro vás připravili souhrn těch nejdůležitějších momentů roku 2017. Tato část je věnovaná drezuře, voltiži a reiningu. Sledujte reportáž EquiTV…
26.10.2017 17:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

JEZDECKÝ SPORT 2017 - ESTETICKÉ DISCIPLÍNY ZHLÉDNĚTE ZDE

 

Jezdecký sport je opravdu velmi rozmanitý. V rámci sedmi disciplín pod hlavičkou České jezdecké federace nabízí napětí i eleganci současně. V dnešní části pořadu Jezdecký sport 2017 se více zaměříme na tu eleganci. V následující patnáctiminutovce si totiž připomeneme nejzajímavější okamžiky uplynulé jezdecké sezony v tzv. estetických disciplínách.

Příznivci drezury v roce 2017 nejednou směřovali svoji pozornost do Brna na Panskou líchu, kde se konaly nejen tradiční mezinárodní závody zařazené do Světového poháru, ale také mistrovství České republiky – a to jak v drezuře, tak v paradrezuře. 

Drezurní mezinárodní mítink se v Brně na Panské líše konal ve dnech 16. až 18. června již podevatenácté a přilákal k účasti hvězdné startovní pole. Do České republiky zavítal mimo jiné jeden z jezdců světové TOP10 – Švéd Patrik Kittel. Ale nepředbíhejme, protože CDI Brno to jsou i soutěže pro jezdce mladších ročníků. V túře vypsané pro děti se blýskla svými výkony česká jezdkyně Eliška Skřivanová. Ta posbírala s koněm Velvet nejvyšší hodnocení ve všech dětských úlohách. Radost domácím fanouškům udělala také Eva Vavříková, která v sedle klisny Belle Ennie nenašla přemožitele v nedělním vrcholu juniorské rundy. Tím byl Freestyle a česká dvojice v něm získala od rozhodčích více než 73 procent. Malou rundu tříhvězdového CDI zakončil rovněž Freestyle, konkrétně volná úloha Intermediate I. Vítězkou se stala maďarská jezdkyně Viktória Nebel s koněm Quite Right. Vidět bylo i české barvy. Hana Vášáryová v sedle mladé klisny Filipy vybojovala výborné druhé místo.

Hlavní lákadlem však jako obvykle byla Velká túra, která vrcholila volnou sestavou Grand Prix započítávanou do Světového poháru.  Tradičně vysokou úroveň a silnou konkurenci brněnského mítinku letos ještě pozdvihl švédský jezdec Patrik Kittel, jenž se v hlavní soutěži představil s koněm Well Done de la Roche. V nedělním küru nenašel přemožitele, stejně jako v kvalifikaci, kterou absolvoval o den dříve a jednoznačně tak ovládl vrchol CDI Brno. Za svůj výkon ve volné sestavě dostal od sboru rozhodčích známku atakující hranici 80 procent. Druhé místo obsadila Maďarka Nikolett Szalai, jež s koněm Willy The Hit ztrácela na Kittela osm procent. Třetí příčku vybojovala estonská reprezentantka Grete Püvi s koněm Axel.

Neuběhl ani celý měsíc a do Brna se pro změnu sjela domácí drezurní špička, aby tam bojovala o národní mistrovské tituly. Rozpis závodů nabídl ve dnech 12. až 16. července nabitý program celkem v deseti kategoriích od nejmenších jezdců po zkušené seniory. Velice vyrovnané byly výkony v šampionátu dětí. Zlato nakonec vybojovala dvojice Jana Táboříková a Janne 1. Naopak v kategorii mladších juniorů, tedy jezdců ve věku od 14 do 16 let, jasně dominovala Eva Vavříková. Ta s klisnou Belle Ennie ovládla všechna tři kola a vyhrála s náskokem bezmála deseti procent na nejbližší soupeřku. Starší junioři se museli rovněž popasovat s třemi úlohami. Alexandra Hanáčková v sedle Well Done předváděla od prvního kola zlepšující se výkony. Zejména díky vydařenému závěrečnému küru vybojovala titul mistryně republiky. V soutěži mladých jezdců nenašla přemožitele Anežka Zajícová se Stasiou EG. Ta vyhrála všechny tři úlohy a odjížděla tak z Brna jako novopečená šampionka. 

Seniorská kategorie zažila letos novinku v podobě rozdělení na velkou a malou rundu. V rámci malé rundy závodily dvojice ve třech úlohách na úrovni sv. Jiří a Intermediate I. Mistryní republiky se stala Tereza Hábová, která získala s Djazzem F průměrné hodnocení přesahující hranici 70 procent. Ve Velké rundě byly pro jezdce připraveny úlohy Intermediate II, Grand Prix a Grand Prix Freestyle. Se soutěží na nejvyšší obtížnosti si nejlépe poradil Fabrizio Sigismondi s Trevisem Jospo a rozšířil tak dlouhou řadu svých mistrovských titulů. Stříbro si z Brna odvezla Adéla Neumannová, která startovala s holandským hřebcem Babylonem van Lange Weeren. Třetí nejvyšší průměrné hodnocení dostala od sboru rozhodčích Petra Minářová s Dumontem a získala tak bronzovou medaili. 

Mistrovství České republiky v paradrezuře se konalo společně se šampionátem jezdců bez hendikepu a bylo vypsané pro jezdce tří kategorií. V soutěži skupiny I nejvyšší známky získala Anastasja Vištalová s Dominique a její početné úspěchy se tak rozrostly o další triumf. V paradrezurní skupině II se z titulu mistryně republiky radovala Zuzana Fialová, která sedlala Larina. Poslední kategorií byli nezařazení jezdci. V jejich soutěži se nejvíce dařilo Tereze Dubcové v sedle Finna. 

Opomenout nemůžeme ani mistrovství České republiky pro jezdce na pony. To hostily během třetího srpnového víkendu středočeské Zduchovice nedaleko Kamýku nad Vltavou. Zlaté medaile a tituly mistrů republiky si odváželi nakonec dvojice Markéta Lipinská a Niria, Karolína Wiesnerová a Sweet Heart, Michaela Podešvová a Furia, Lucie Procházková a Lipton Sinaj a Nikola Fehérová a Kimberly.

Jednou z jezdeckých disciplín, v nichž hraje významnou roli estetický dojem, je voltiž. Česká republika zažila v sezoně 2017 dva republikové šampionáty a také mezinárodní závody CVI až do úrovně tří hvězd. Mezinárodní mítink pořádá tradičně Tělovýchovná jednota Slovan ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tentokrát jejich termín připadl přelom června a července. Rozpis závodů přinesl bohatý program. Soutěží bylo připraveno bezmála dvacet a čeští reprezentanti se v nich rozhodně neztratili. Mezi juniory v CVI s dvěma hvězdami zazářila Vanessa Krištofová, když s Aquarisem získala druhé nejvyšší hodnocení. Tereza Czyžová s Aladinem vybojovala mezi dětmi v kategorii CVI téže úrovně první místo. Vítězství si ve své kategorii připsala také juniorská skupina z Jezdeckého klubu voltiž Albertovec. Velmi dobře se prezentovala i seniorka Weronika Zelinková. Její sestava s Aladinem jí vynesla v nejvyšší tříhvězdové úrovni druhou příčku.

Mistrovství České republiky ve voltiži se konalo ve dnech 23. a 24. září v Tlumačově. Tentokrát co do účasti juniorští jezdci zcela zastínili své zkušenější kolegy. Senioři se objevili pouze v soutěžích kategorií žen a skupin, navíc v každé z nich byl pouze jediný startující. Představila se Weronika Zelinková, která za svou sestavu s Aladinem pod vedením Ondřeje Svobody získala známku převyšující hodnotu 7 bodů. V soutěži skupin nastoupili cvičenci pořádající Tělovýchovné jednoty voltiž Tlumačov a za výkon na koni Condor vedeném Libuší Hablovičovou dostali průměrné hodnocení 6,397 bodu.

Juniorských skupin se v Tlumačově sešlo celkem pět. Přemožitele nenašli cvičenci ze severomoravského Albertovce na Patriotovi. Ti tak přidali k pátému místu z letošního světového šampionátu také titul mistrů České republiky. Vypsané bylo rovněž mistrovství dvojic takzvané pas-de-deux pro jezdce ve věkové kategorii junior. Mistrovský titul získala dvojice Králíková a Rejnková z Drásova. Ta cvičila se zkušeným reprezentačním koněm Landarem. Nejpočetnější startovní pole se sešlo ve věkové skupině juniorek. V kategorii B jich závodilo osm a vítězně z dvoudenního klání nakonec vyšla Adéla Kotolová. Ta svou sestavu předvedla na Landarovi. Silnou konkurenci přilákala soutěž juniorek skupiny A. Tomu odpovídalo rovněž hodnocení rozhodčích, když všechny medailistky přesáhly se svými známkami hodnotu 7. Nejvyšší ohodnocení napříč všemi úrovněmi šampionátu v hodnotě 7,673 bodu získala za svůj výkon Tereza Czyžová s Aladinem. Vybojovala tak s převahou zlatou příčku.

Pražská tělovýchovná jednota Orion uspořádala ve dnech 7. a 8. října mistrovství České republiky v paravoltiži. Mezi jezdci se zdravotním omezením dominovala Johana Brodská na koni Šibal. Stejný kůň donesl ke zlaté medaili Terezu Chmelařovou, která závodila v kategorii voltižérů s lehkým hendikepem. Soutěž žen s mentálním hendikepem ovládla dvojice Hana Šimečková a Kenya. Mezi muži to byl domácí zástupce Štěpán Švarc na Luganovi. Veronika Písaříková, která je také členkou pražského Orionu a závodí s Luganem, si dojela pro první místo mezi jezdci s tělesným hendikepem kategorie 1. V kategorii 2 se ze zlaté medaile radoval Sebastian Lodin, který svou sestavu předvedl na koni jménem Druh. Veronika Píšaříková a Štěpán Švarc, to je tandem, který vybojoval nejvyšší příčku v šampionátu smíšených dvojic. Zcela novou soutěží bylo mistrovství skupin se smíšeným hendikepem. Mistry republiky se stali zástupci Jezdeckého klubu Počin z Dolních Počernic.

Mezi estetické disciplíny patří také ta jediná westernová, která je součástí České jezdecké federace, a tou je reining. Mistrovství v tomto u nás nepříliš rozšířeném odvětví, hostil během druhého zářijového víkendu ranč v Kozlovicích na Frýdeckomístecku. Jezdci se představili celkem ve čtyřech kategoriích. V soutěži s označením Mládež pro jezdce do 18 let si pro zlato po dvou kolech dojela Klára Řeháčková na koni Sauli Jay Happy. Vysokou známkou 443 bodů v součtu obou kol se blýskl vítěz skupiny Junior pro čtyř a pětileté koně. Tím byl valach Wimpy Secret Snap, kterého sedlal Lukáš Brůček.

Amatérskou kategorii ovládl Pavel Slabík s osmiletou klisnou Smart Whizzy. Za dvě kola dostal od rozhodčích známku v hodnotě 427,5 bodu. Vrcholem mistrovského klání byla soutěž kategorie Senior. Tomu také odpovídala silná konkurence, jež se v Kozlovicích sešla, a nakonec také hodnocení, kterých dvojice dosahovaly. Na třetí příčce se umístil se ziskem 433 bodů Jonáš Bujnoch ve dvojici s devítiletým valachem DP Commandanutem. Hranici 440 bodů po obou jízdách atakovat stříbrný Marián Štíhel, jenž v seniorské soutěži sedlal plemenného hřebce SK Whizchic. Nejvyšší skóre nejen v této kategorii, ale také v celém letošním šampionátu, ovšem zaznamenal Lukáš Brůček ve dvojici s koněm Top Sail Pop. Ve dvou patternách získal v součtu hodnocení ve výši téměř 450 bodů. K dosažení této neobvykle vysoké známky chybělo jen půl bodu. 

Kromě mistrovských soutěží se mohli jezdci zúčastnit v Kozlovicích i kategorie Futurity. Ta je otevřená mladým koním, kteří ještě podle pravidel nemají kvůli věku licenci České jezdecké federace. Ovládl ji Marián Štíhel, jenž zvítězil se svým svěřencem jménem HR Gunny Jac Leo. Jejich známka v součtu obou kol se vyšplhala přes hranici 413 bodů. Aby naše informace o jezdeckém dění v sezoně 2017 byly kompletní, tak nesmíme zapomenout zmínit, že Kozlovice se staly také dějištěm mezinárodních závodů CRI. Konaly se 5. května. V soutěži s označením Junior zvítězila dvojice Brenda Leszniczáková a Ima Lil Pepto. Seniorské klání ovládl zkušený Lukáš Brůček, který vyhrál v sedle koně Sugars Smart Player. 

Tak to byl stručný přehled toho nejzajímavějšího z roku 2017 v estetických jezdeckých disciplínách. Pokud si chcete připomenout jednotlivé mítinky podrobněji, neváhejte a navštivte stránky naší internetové televize s adresou www.equitv.cz, kde najdete nezkrácené video záznamy z většiny zmiňovaných mítinků. Na stejném místě pro vás připravujeme i v průběhu zimního období různé reportáže a autentická videa o dění v jezdeckém sportu. Kolem koní se totiž stále něco děje, a když je něco opravdu zajímavé, kamery EquiTV u toho rozhodně nemohou chybět! Tak brzy opět na shledanou!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE