reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 15. června 2017

Třetí červnový magazín je opět plný parkurového skákání. V první části zamíříme do Suché u Litomyšle, kde se 9. – 11. června konalo další z kol ČSP. Podíváme se také do Cannes na šestý mítink GCT a GCL s účastí jezdců z Berlin Lions.
15.06.2017 17:05  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE V TOMTO ODKAZU

Suchá u Litomyšle je tradičním hostitelem Českého skokového poháru. Letošní v pořadí čtvrtý závod tohoto seriálu se tam konal ve dnech 9. až 11. června. V neděli vyvrcholil dílčím finále Czech Junior Cupu, sérií U25 a nakonec Velkou cenou Litomyšle. 

Junioři se museli popasovat s parkurem postaveným jako hendikep s překážkami do 120, respektive 130 centimetrů. Startovní pole čítalo 48 dvojic a bezmála polovina z nich překonala základní kurz bez zaváhání. 

Třetí místo obsadila Mariana Michlíčková v sedle koně Doretto, která dokončila rozhodující jízdu bez penalizace v čase 29,52 sekundy. O pouhých pět setin sekundy rychlejší byla rovněž bezchybná Markéta Miková s Radkem a brala tak druhou příčku. Vítězkou se stala Valentýna Kuková, která sedlala Vidaru. Jezdkyně nechybovala a soupeřkám ujela o téměř dvě sekundy.

V čele průběžného bodování Czech Junior Cupu je v mladší skupině juniorů na děleném prvním místě Markéta Miková a Mariana Michlíčková s 38 body. Třetí příčku sdílí Kateřina Svěráková a Veronika Kolářová, které mají o 3 body méně.

Ve starší kategorii vede Linda Portychová s 51 body před Lucií Kumarovou, jež má na kontě po čtyřech kolech 48 bodů. Třetí místo patří s odstupem dalších 7 bodů Denise Menšíkové. 

V neděli 11. června se v Suché u Litomyšle jela také seriálová soutěž pro jezdce do 25 let s překážkami do 140 centimetrů. V ní se představilo 34 dvojic a o prvenství muselo po několika čistých výkonech rozhodnout rozeskakování. Eliška Hrdá s Calimerem nechybovala na překážkách. Dovezla si však 1 bod za překročení stanoveného času, což stačilo nakonec na pomyslný bronz. Trestný bod za překročení časového limitu inkasovala také Kateřina Málková s klisnou  Dedijtje, která dokončila na druhé příčce. Jedinou dvojicí, která překonala obě části parkuru bez zaváhání, byla Sandra Tomaidesová a Princess. Jezdkyně si tak v tomto kole připsala nejvyšší počet bodů do hodnocení seriálu U25. Ve vedení seriálu U25 jsou společně Kateřina Málková a Kateřina Kubrická. Obě jezdkyně mají shodně 53 bodů. O 1 bod méně má Václav Staněk, který je průběžně třetí.

Velká cena Litomyšle byla již čtvrtým kolem 16. ročníku Českého skokového poháru. Na její start se postavilo 29 dvojic. Podle zavedeného systému se jednalo o soutěž s finále pro deset nejlepších dvojic a vypsaná byla jako parkur stupně T*, tedy s překážkami do 145 centimetrů.

Smolařem soutěže byla Veronika Jelínková, která s hřebcem Forever v základní jízdě shodila jednu překážku. S dosaženým časem 81,95 sekundy obsadila 11. příčku a na rozdíl od dalších jezdců se 4 trestnými body zůstala těsně před branami finále. S chybou se do rozhodující části probojoval Jan Štětina s Benitem-S. Finálovou jízdu však vzdal, a obsadil tak konečné desáté místo.

Vítěz Velké ceny Brna Zdeněk Žíla v sedle Dominky B patřil také k těm jezdcům, kteří si ze základní části přinášeli jednu chybu. V druhé jízdě k ní přidal ještě dvě, a s celkovými 12 trestnými body skončil devátý. Chybu na kontě měl před finále i Daniel Uleščenko na koni Moon Ray. Další chyba přišla v druhé části soutěže a byla z toho osmá příčka.Sedmý dojel Jiří Papoušek s Dukatem. Jeho představení mělo stejný průběh jako u předchozí dvojice. Jedna překážka spadla v základní části, druhá ve finále. Ladislav Arient s Apollem překonal základní parkur bez chyb na překážkách pouze s 1 bodem za překročení stanoveného času. V druhé jízdě chyboval jednou, což nakonec stačilo na šesté místo.

Vítězná dvojice z Velké ceny Kolína Jan Chýle a Cool Paradise přicházela do finále zatěžkána také 1 bodem z první části soutěže. V rozhodující části přibyly další 4 trestné body, avšak lepší dosažený čas mu vynesl pátou příčku. Pěkný výkon předvedla ve finále Tereza Mücková na Control Me Karsit. Přestože hned u několika překážek tzv. oťukala horní břevno, projela cílem bez trestných bodů. S chybou ze základního pakuru se umístila v konečné výsledkové listině čtvrtá. Pomyslný bronz získal slovenský jezdec Ján Cigán starší s Arcanem, který po zaváhání v první jízdě napodruhé nechyboval. 

Velkou cenu Litomyšle ovšem zcela ovládla Barbora Tomanová, která sedlala v soutěži dva koně. Prvním, v jehož sedle se ve finálové části soutěže představila, byla klisna Scarface. V základním kole inkasovala 1 bod za překročení stanoveného času, ale ve finále již penalizována nebyla. S Datasys Crocodile Dundee byla jediným účastníkem Velké ceny, který překonal první část soutěže bez chyb na překážkách a ve stanoveném čase. 

Když s ní nastupovala do finále, tak v tu chvíli již věděla, že jí vítězství nemůže uniknout a může k němu přidat ještě další pěkné umístění. Ani v tomto případě nechybovala, ale zvolila pomalejší jízdu na jistotu, která znamenala 1 trestný bod za překročení času. Nakonec tento výsledek stačil na 2. pozici, a tak se Barbora Tomanová mohla radovat ze zisku dvou nejvyšších příček.

V čele průběžného hodnocení Českého skokového poháru je s 25 body Jan Chýle, druhé místo patří Zdeňkovi Žílovi s 22 body. O bod méně mají na sdílené pozici číslo 3 Jiří Skřivan a Tereza Mücková, která se po čtvrtém kole do nejlepší čtyřky katapultovala až z desátého místa. 

Kompletní video záznam Velké ceny Litomyšle i dalších rámcových soutěží, které se uskutečnily v neděli 11. června, najdete na našich stránkách s adresou www.equitv.cz.
Jihofrancouzské město Cannes hostilo ve dnech 8. až 10. června už šesté zastavení prestižního parkurového okruhu Longines Global Champions Tour. Vedle této individuální soutěže s dlouholetou tradicí nechyběl ani týmový seriál Global Champions League, během něhož se opět představili i jezdci z družstva Berlin Lions pod patronací Czech Equestrian Teamu.

Tentokrát bylo pro ligovou dvoukolovou soutěž vybráno dámské duo Anna Kellnerová a Cindy van der Straten-Marie. Česká reprezentantka dovezla v sedle Giljandra van den Bosrand v prvním kole, které se jelo ve čtvrtek, 9 bodů. Po této části závodů jsme Annu Kellnerovou požádali o krátký komentář.

Pro sobotní druhé kolo týmové soutěže zvolila Anna Kellnerová koně Calcourt Falklund, s nímž takto náročnou soutěž ještě nejela. První půlka parkuru probíhala naprosto perfetkně, ale v té druhé inkasovala 17 bodů. Její kolegyně Belgičanka van der Straten-Marie absolvovala obě části s valachem Balance 26 a v obou dovezla shodný výsledek 5 trestných bodů. Celek Berlin Lions obsadil v Cannes nakonec s celkovým skóre 36 bodů 13. místo.

Dvě těžká kola z dílny italského stavitele Uliana Vezaniho v mnoha případech potrápila jezdce i té absolutní světové špičky a zamíchala konečným pořadím. Po první části vedli jezdci St. Tropez Pirates s 8 trestnými body, které udělal Francouz Simon Delestre na koni Chesall Zimequest. Druhé kolo s dalším svěřencem Hermes Ryanem překonal bez chyb. Další z řad Pirátů ze St. Tropez Belgičan Jerome Guery naopak nezaváhal v prvním kole s Garfieldem, ovšem po výměně koní v druhé jízdě inkasoval s Grand Cru van den Rozenberg 12 trestných bodů a tým klesl na konečné páté místo.

Vítězně z klání družstev vyšli jezdci Valkenswaard United. Pomohly tomu zejména druhé jízdy. Ital Alberto Zorzi s MHS Going Global v ní nechyboval. Stejně tak německý jezdec Marcus Ehning na Pret a Tout překonal parkur bez zaváhání. V součtu s trestnými body z prvního kola to stačilo na celkové prvenství. Celek Valkenswaard United se také dostal do vedení bodování Global Champions League, ve kterém má 123 bodů. Na druhém místě jsou Hamburg Diamons následováni týmem St. Tropez Pirates.

Sobotní večer v Cannes se nesl ve znamení Velké ceny. Z členů týmu Berlínských lvů se do ní probojoval přes kvalifikaci Gerco Schröder. V základní části s překážkami do 160 centimetrů se dopustil jedné chyby. Díky solidnímu času bral první pozici za rozeskakujícími se jezdci, tedy příčku číslo 11.

Na stupních vítězů stanuli jezdci, kteří se dokázali s velice těžkým kurzem pod umělým osvětlením popasovat bez zaváhání jak v základní jízdě, tak v rozeskakování. Na bronzovou příčku vystoupal německý reprezentant Daniel Deusser, který předvedl dva čisté výkony v sedle koně SX Hidalgo. Bezchybný a o necelou sekundu rychlejší v rozeskakování byl domácí jezdec Simon Delestre s koněm Hermes Ryan, který si dojel pro druhé místo. Vítězem Grand Prix Cannes se stal Španěl Sergio Alvarez Moya, jenž s Arrayanem docválal do cíle rozeskakování bez trestných bodů v  čase téměř o sekundu kratším než jeho nejlepší soupeř. 

V žebříčku seriálu se na nejvyšší pozici dostal nizozemský jezdec Harrie Smolders, který má 150 bodů. Za ním je lídr předchozích kol Lorenzo de Luca z Itálie a třetí místo drží další z Nizozemců Maikel van der Vleuten.

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 
Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

V Brně na Panské líše probíhají ve dnech 16. až 18. června mezinárodní drezurní závody, které jsou součástí Světového poháru Mezinárodní jezdecké federace. Z nedělního vrcholu těchto závodů vám nabídneme na našich stránkách www.equitv.cz celodenní živé vysílání, které začíná již před 9. hodinou ranní.

Již nyní pro vás máme pozvánku i na následující týden, jelikož od čtvrtka 22. června probíhají v olomouckém Equine Sport Centru další mezinárodní závody, tentokrát v parkurovém skákání. A také ty jsou součástí Světového poháru. V tomto případě se můžete těšit hned na čtyřdenní živé vysílání.

V příštím Jezdeckém magazínu EquiTV vám nabídneme kromě souhrnu mezinárodních drezurních závodů v Brně na Panské líše reportáž z průběhu mistrovství České republiky ve vytrvalosti. To se konalo v severočeském Slavošově 10. června.

Jak jste možná již zaznamenali, mistrem republiky v této disciplíně se stal pro rok 2017 jeden známý novinář. Pokud jej nepoznáváte na těchto záběrech, pak si nezapomeňte zapnout příští čtvrtek další díl našeho pořadu, u jehož sledování se těšíme na viděnou!




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE