reklama 11A

Hatlova výhra v pardubické ZP objektivem EquiTV

První kolo letošního jednapadesátého ročníku seriálu Zlatá podkova se konalo v Pardubicích od 15. do 17. dubna. Na programu byly soutěže všestrannosti, a tu nejvyšší z nich ovládl Jaroslav Hatla. Souhrnnou reportáž EquiTV nejen ze ZP najdete níže...
22.04.2016 12:15  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

VIDEOREPORTÁŽ EQUITV MŮŽETE ZHLÉDNOUT ZDE

Seriál Zlaté podkovy, který otevírá v roce 2016 neuvěřitelné druhé půl století své existence, začal závody všestrannosti, které se uskutečnily 16. a 17. dubna na dostihovém závodišti v Pardubicích.
 
Pořadatel zvolil formát soutěží, kdy jezdci první den mítinku absolvovali drezurní a skokovou zkoušku a druhý den následovala divácky nejatraktivnější částtzv. cross-country. Nedělní terénní zkouška se tak stala rozhodující fází závodu. My vám v naší souhrnné reportáži ukážeme ty nejzajímavější okamžiky ze dvou nejobtížnějších kategorií seriálu, jimiž jsou Stříbrná a Zlatá podkova.
 
Ve Stříbrné podkově nedělal většině jezdců kurz terénní zkoušky výrazné problémy, i tak však v některých případech zamíchal konečným pořadím. Jednou z dvojic, které v nedělní části soutěže posbíraly trestné body, byla dvojice Andrea Beranová a Nebari. Inkasovala za čas i za chyby na překážkách, což stačilo nakonec na 29. příčku. Velmi dobře si vedla v úvodu soutěže Jana Plundráková s koněm Keelc Peak. Jenže zaváhání v parkuru i crossu a časová penalizace přinesly nakonec sestup výsledkovou listinou na 32. místo.
 
Nepatrné překročení stanoveného času dvojice Martin Maivald a Furioso XXV-38 Osaka mělo za následek penalizaci 2,40 bodu. Na překážkách dvojice nechybovala, ale i tak klesla v konečné výsledkové listině o dvě příčky na 18. řádek výsledkové listiny. Jezdcem, kterému cross nevyšel vůbec, byl Jiří Maxera s Gianinou. Nastupoval do něj ze solidní třinácté pozice. Byl však vyloučen pro skok mimo pořadí a ztratil tak šance na dobré umístění. Naopak bez zaváhání si s terénní zkouškou poradil Jaroslav Abík s Atou a díky tomu se posunul o čtyři příčky nahoru na konečné desáté místo.
 
Také Antonínu Vrtkovi pomohl výkon v závěrečné části soutěže. Po čisté jízdě v sedle Dirána si polepšil na sedmou příčku. Časová penalizace postihla Michaelu Kvapilovou a Calimera. Přestože nebyla vysoká, v konkurenci soupeřů, kterým se většinou v crossu dařilo, to znamenalo pokles ze sedmého na jedenácté místo. Mezi nejlepšími se od prvního dne držela Aneta Dohnalová s koněm Inkard. Také rozhodující jízda vyšla na výbornou, když předvedla čistý výkon a se skóre 54,89 dokončila celkově pátá. Náskok šesti desetin bodu si na Anetu Dohnalovou udržela dvojice Eliška Orctová a Konie. V terénním kurzu ani jednou nechybovala a dojela si tak pro čtvrté místo.
 
Dva koně sedlal v soutěži Stříbrné podkovy Miloslav Příhoda a s oběma se také pohyboval na čele startovního pole. Třetí příčku nakonec obsadil s Lordem, k čemuž mu dopomohl bezchybný parkur i cross. O jeden stupínek nahoru se posunula dvojice Marcela Šedá a Catango R. Byli sice penalizováni necelým půl bodem za překročení času v poslední zkoušce závodu, to ale jejich skóre výrazně nezatížilo a jezdkyně se nakonec mohla radovat z druhého místa. Miloslav Příhoda s dalším svým koněm Ferreolusem patřil před startem do terénní jízdy k dvojici nejlépe umístěných závodníků. Formu potvrdil, když dokončil jízdu bez trestných bodů. Vše tak záleželo na výsledku jeho největšího soupeře.
 
Tím byl Jaroslav Hatla v sedle koně Ballymurphy Mark. Dvojice si po prvním dni držela první příčku, jenže přišla dvojí neposlušnost koně na jedné z překážek a šance na vítězství byly ztraceny. Jaroslav Hatla se s více než šedesáti trestnými body propadl na třicáté místo.
 
Vítězem prvního letošního kola Stříbrné podkovy se tak stal Miloslav Příhoda v sedle šestiletého valacha Ferreoluse.
 
Nejvyšší obtížnost v rámci seriálu Zlatá podkova čekala účastníky soutěže, která nese stejný název jako celá série. Ani v této úrovni však nedělala většině jezdců závěrečná terénní zkouška větší problémy.
 
Jedním z účastníků, kteří překonali trať rozhodující části bez zaváhání, byl Jan Holec s koněm Tasznik, jenž si dojel pro deváté místo. Jezdec zřejmě litoval pěti chyb, kterých se dopustil o den dříve na parkuru, protože se známkou z drezury mohl stát na stupních vítězů.
 
S drobným překročením času si s crossem poradil Roman Falta s klisnou Kokoskou. I přes penalizaci ve výši 1,20 bodu si dvojice o dvě příčky polepšila a dokončila celkově sedmá. Bez zaváhání překonal kurz terénní zkoušky Jiří Maxera v sedle Desire. Bodový stav po prvním dni taknijak nezatížil a dojel šestý. Také Petr Molík na koni Monkey Oscar překonal trať crossu bez trestných bodů. Celou soutěž dokončil pouze s body za drezurní část, což stačilo na konečnou pátou příčku.
 
Dobře rozjetou soutěž měla Karolína Petrová s Kimem-C. Po první dni si držela šesté místo průběžného pořadí. Jenže v rozhodující jízdě přišel skok mimo pořadí a dvojice byla vyloučena. Hladce postupoval soutěží Karel Diringer s valachem Burlakem. V poslední části soutěže nechyboval, stejně jako den před tím na parkuru, a díky vydařené drezuře s hodnocením lehce převyšujícím 51 bodů dojel čtvrtý. Anežka Lexová se čtrnáctiletou klisnou Berenis dokončila celou soutěž také pouze s body za úvodní drezuru. S crossem, stejně jako s parkurem, si poradila bez problémů a poskočila o dvě místa na konečnou stříbrnou pozici. Reprezentantka Eliška Opravilová s Lasingem nasbírala v terénní zkoušce drobnou penalizaci za překročení časového limitu. Na překážkách však nechybovala, a nakonec se udržela na konečné třetí příčce.
 
Eliška Orctová si držela po úvodním dni druhé místo, jenže v poslední zkoušce ji překvapila dvojí neposlušnost jejího koně Bonuse. Protože se tak stalo v obou případech na stejné překážce, inkasovala za to šedesát trestných bodů a propadla se na osmnáctou pozici. Jaroslav Hatla si po nevydařeném crossu ve Stříbrné podkově spravil chuť na nejvyšší úrovni. S Reenmore Alfie si připsal v první den závodu Zlaté podkovy neuvěřitelných 27,56 bodu a do terénní zkoušky přicházel jako suverénní lídr. Zvolil sice pomalejší tempo, kvůli němuž si nakonec dovezl penalizaci za překročení času, ale na překážkách nechyboval a s náskokem vyšším než deset bodů vyhrál první kolo letošního ročníku Zlaté podkovy.
 
O závěrečné hodnocení průběhu závodů jsme požádali paní Danielu Diringerovou, která je manažerkou komise všestrannosti České jezdecké federace a zároveň při pardubických závodech vykonávala funkci hlavní rozhodčí...
 
Zlatou podkovou sportovní sezona 2016 na pardubickém dostihovém závodišti teprve začala. A co dalšího jezdce a koně čeká v tomto krásném areálu, to nám prozradil pan Jiří Skalický z pardubického dostihového klubu...



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE