reklama 11D

GA FEI čeká schvalování změn skokových pravidel

ikonka

Generální zasedání FEI (GA), které se odehraje 18. – 21. listopadu čeká schvalování návrhu změn skokových pravidel. Tomu předcházely od jara 2017 bouřlivé diskuze mezi pořadateli mezinárodních závodů, jezdci, FEI i EEF. Podrobnosti čtěte níže.
07.11.2017 13:13  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Generální zasedání FEI bude jednat v uruguayském Montevideu a má před sebou nelehký úkol. FEI předkládá delegátům z národních federací návrh na úpravy skokových pravidel platných od roku 2018. Je to výsledek dlouhých jednání, v nichž „své“ řeklo několik stran od národních federací přes pořadatele mezinárodních závodů, jezdce až po skokovou komisi FEI či Evropskou jezdeckou federaci EEF. 
 

Přinášíme krátký souhrn nejdiskutovanějších bodů:

 
Pravidlo o krvi – návrh změn článků číslo 241 a 242 vzbudil nejcitelnější kontroverzi. Jakkoliv některé zúčastněné strany volaly po zmírnění pravidel v tomto ohledu a rozlišování větší a menší míry zranění při použití ostruh, vyšlo najevo, že nejdůležitější pro federace a jezdce je jednoznačný a jasně definovaný způsob určení, za jakých okolností má být dvojice vyloučena ze soutěže, a kdy má být použitý tvrdší postih, tedy diskvalifikace. 
 
„Jezdec musí být jednoznačně vyloučen, kdykoliv se objeví krev na koni. Diskvalifikace by měla přijít při vážnějším zranění,“ je například část reakce Německé jezdecké federace. Švýcaři poukázali na to, že nesmí být prostor, aby oficiálové rozhodující o penalizaci mohli míru zranění interpretovat různě. Takřka všichni se shodli, že definice malého, většího či velkého množství krve, je mnohoznačná a nepoužitelná. Švédská jezdecká federace napsala, že je velmi složité pro oficiála objektivně rozhodnout. 
 
Výsledný návrh je nakonec tento: podle článku 241.3.30 má být jezdec vždy vyloučen ze soutěže při jakékoliv stopě krve na boku koně. Diskvalifikace (čl. 242) je povinná při zjevném nadměrném použití ostruh nebo biče na těle koně.
 
Dalšími diskutovanými články byly ty, jež se týkají použití zadních kamaší. To by se mělo během následujících třech let zpřísnit. V případě změny pravidla o pásce za vodním příkopem respektive ve vodním příkopu a také pravidla Cut-Off Score (více najdete ZDE) nejsou návrhy nakonec na pořadu jednání. 
 
Velkým tématem je zvací systém na mezinárodní závody, kdy na jaře 2017 zvedl vlnu nevole podpis dohody mezi FEI a pořadatelem série GCT/GCL. 
 
Velmi podrobně se k věci vyjádřil před zasedáním GA 2017 Henk Nooren, trenér, který působil mimo jiné v národním týmu Španělska, Francie či Švédska. 
 
Jeho stanovisko najdete ZDE. Poukazuje v něm zejména na to, že původně několik let zpracovávaný systém schválený a povinný pro všechny závody CSI přestal platit pro GCT/GCL podpisem dohody mezi jejím pořadatelem a FEI na jaře 2017, protože závodům zmíněného seriálu dává výjimku. To vyvolalo ostrou reakci některých účastníků Sport Fóra v Lausanne v letošním dubnu a následovala diskuze o změnách. 
 
„Podpis smlouvy s FEI v únoru 2017 zvýhodnil GCT/GCL. Vyčleňuje totiž sérii z původně schváleného zvacího systému, její pravidla do něj nespadají a zvlášť je schvaluje Byro FEI. Koncept GCL stojí na tom, že 60% pozvaných jezdců jsou členy týmů, které do soutěže vstupují na základě vysokého startovného 2.000.000 Eur za sezonu za družstvo“, komentuje Nooren, který vidí riziko v tom, že tato cesta „otvírá možnost jezdcům zaplatit si zisk bodů do světového žebříčku“, body jsou při pravidelné účasti na CSI5* v rámci GCT/GCL pro ně dostupnější. 
 
Doplňme, že obecně podle zvacího systému platného pro ostatní CSI, má být 60% jezdců akcpetováno dle pozice na žebířčku FEI, 20% může pozvat národní federace z řad domácích sportovců či FEI na divokou kartu a 20% zve pořadatel závodů.
 
Návrh pro GA i nadále podporuje výjimku ze zvacího systému pro pětihvězdové série, kterými jsou vedle GCT/GCL také Světový pohár a Pohár národů. V tomto případě by však podle Noorena měla FEI rozlišovat mezi „jejich“ sériemi tedy SP a PN od jiných, protože v případě například PN je věcí federací a trenérů národních družstev určit, kdo bude jejich zemi reprezentovat. Cílem je dle Noorena férové prostředí a rovné šance pro jezdce v TOP sportu. Jeho názor má podporu mnoha jezdců i pořadatelů.
 
Generální zasedání tak zažije zřejmě ještě bouřlivou diskuzi. Koncem listopadu bude jasné, které body projdou bez výhrad případně s úpravou a budou zařazeny do pravidel FEI od roku 2018, a o kterých se bude nadále jednat. 
 

Celý návrh změn skokových pravidel FEI 2018 je v tomto odkazu

 
Zdroj: web FEI a web World of Show Jumping



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE