reklama 11A

Francouzský institut uvádí film Jappeloup

Film z jezdeckého prostředí Jappeloup v hlavní roli Guillaume Canet ztvárňující jezdce Piera Duranda uvede ve třech říjnových dnech francouzský institut v Praze 1. Film sice není v českém znění, ale bude promítán s titulky...
19.10.2014 12:36  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

Foto archiv IFP

Francouzsko-kanadský film režiséra Christiana Duguay a scénáristy Guillame Caneta, který zároveň vystupuje v hlavní roli, můžou čeští diváci shlédnout ve dnech 21. října od 11 hodin a poté 18:30, další promítání je v plánu 24. října od 11 hodin v kině ve Štěpánské ulici na Praze 1. 
 
Počátkem 80. let Pierre Durand opouští slibnou kariéru advokáta, aby se mohl plně věnovat své vášni, parkúrovému skákání. Podporován otcem, vsadí na mladého koně Jappeloupa, do kterého nikdo nevkládá velké naděje. Příliš malý, příliš svéhlavý, příliš nepředvídatelný. Mnoho chyb, ale také pozoruhodné skokanské nadání. Soutěž od soutěže dvojice postupuje a prosazuje se v jezdeckém světě. Ale olympijské hry v Los Angeles skončí nezdarem a Pierre si uvědomuje svoje slabosti. S pomocí manželky Nadii a podkoní Raphaëlle Pierre znovu získá důvěru Jappeloupa a vybuduje vztah, který je dovedena olympiádu v Soulu 1988, kde získají zlatou olympijskou medaili.
 
Jappeloup de Luze (francouzský jezdecký kůň z plnokrevné matky, otec francouzský klusák) se narodil 12. března 1975 na farmě Henryho Delage a zemřel na zástavu srdce v roce 1991 a je pohřben na pozemcích Pierra Duranda. Z počátku Jappeloupa jezdila francouzská jezdkyně Françoise Terrier-Thuaultová.
 
Ke ztvárnění role slavného Jappeloupa bylo použito několik koní: andaluský kůň Baturo pro detailní záběry, klisna Océanie du Châtel při tréninkových scénách, hanoverský hřebec Wellcome Sympatico pro záběry ze závodů, oldenburský hřebec Incello na nejtěžší skoky, mladý hřebec Sea Biscuit, který se svoji barvou srsti nejvíce podobá hlavnímu hrdinovi, dále  Centinero, Bodio, Power a Playboy.
 
Guillaume Canet, který ztvárňuje roli jezdce Pierra Duranda, se díky tomuto filmu vrátil po dlouhých 20. letech k ježdění. Pro potřeby filmu trénuje až 9 hodin denně se známým francouzským parkurovým jezdcem Frédéricem Cottierem. Toto jméno je nám hlavně známé z letošních Světových jezdeckých her v Normandii kde působil jako stavitel parkurů. Sám byl jako člen bronzového družstva svědkem fenomenálního vítězství Jappeloupa v Soulu v roce 1988. Při nejtěžších skokových a technicky náročných záběrech ho zastupuje Rodrigo Pessoa.
 
Shlédnout část filmu můžete ZDE. Na stránky francouzského institutu se dostanete TADY



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE