reklama 11A

Finále Pony ligy a extraligy 2016 v souhrnu EquiTV

Ve dnech 19. a 20. listopadu se v Herouticích konaly parkurové závody pro děti jezdící na pony. Druhý den přinesl dvě finále celoročních seriálů Pony ligy a Pony extraligy. Díky EquiTV se můžete podívat na souhrnnou reportáž.
23.11.2016 16:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

VIDEOREPORTÁŽ Z HEROUTIC JE KE ZHLÉDNUTÍ ZDE

Jezdecký klub v Herouticích pořádal v neděli 20. listopadu finále dvou parkurových seriálů určených pro děti jezdící na ponících

Prvním z nich byla Pony liga, jejíž finále bylo vypsáno jako dvoukolová soutěž a startovní listina čítala jména celkem devíti dvojic.

Třem z nich se nakonec podařilo absolvovat obě jízdy bez trestných bodů a o pořadí ve finále Pony ligy tak rozhodovalo rozeskakování. Lauru Najmanovou s Gerou v něm po dvou čistých výkonech potkal pád. Vyloučena pro pád však byla v rozhodující části také další dvojice, Lenka Sikorová a Leon 16. Obě jezdkyně, jak Laura Najmanová, tak Lenka Sikorová se tedy nakonec umístily shodně na druhém místě.

Naopak do třetice vyšel parkur na výbornou Kláře Hlaváčkové, která v sedle Sama dokončila rozeskakování bez shození a dojela si tak pro celkové vítězství v Pony lize ročníku 2016.

Druhým seriálem, který se v Herouticích dočkal rozuzlení, byla Pony extraliga. Formát finále je v tomto případ stejný, jako např. u Českého skokového poháru nebo mistrovství světa. To znamená, že se jej účastnili čtyři nejvýše postavení jezdci v celoročním bodování. Každý finalista absolvoval parkur celkem čtyřikrát, poprvé se svým koněm, a poté s koňmi všech třech soupeřů.

Jako první čekal finálový parkur Kláru Hlaváčkovou, která v sedle poníka Shadow 4 zatížila své konto celkem čtrnácti trestnými body. Lépe si vedl Viktor Skutecký s Vasilem. Na překážkách ani jednou nechyboval a dovezl si pouze dva trestné body za překročení stanoveného času. Jednoho shození se dopustila Julie Pásková, která pro finále sedlala klisnu Golden Rebeku. Jediný čistý výkon v prvním kole předvedla Karolína Liďáková, která do rozhodující soutěže přihlásila bělku Sun Shain

Druhé jízdy zahajoval jediný hoch ve finále – Viktor Skutecký. Ke slibným dvěma trestným bodům z prvního kola přidal ovšem v sedle Shadowa dalších devět. Dařilo se naopak Julii Páskové, která s Vasilem neshodila žádnou z překážek, a dokončila pouze s jedním trestným bodem za překročení času. Celkem pět bodů po dvou kolech jí drželo ve hře o vítězství. Adeptkou na nejvyšší příčku byla i Karolína Liďáková. Ta totiž ani v druhé části s Golden Rebekou nezaváhala a na jejím kontě byla v polovině finálového klání nula. Bez chyb na překážkách jen s třemi trestnými body za překročený čas, to byl výsledek dvojice, která uzavírala druhé jízdy, Kláry Hlaváčkové na Sun Shain.

Velmi pěkný výkon předvedla také Julie Pásková se Shadowem, když v třetím kole neshodila žádnou z bariér a opět pouze lehce překročila čas s penalizací jednoho trestného bodu. Stejný výsledek si zapsala také Karolína Liďáková s Vasilem. S jediným trestným bodem po třech finálových jízdách měla nejvyšší šance na celkové prvenství. Kláru Hlaváčkovou potrápila klisna Golden Rebeka, s níž parkur nedokončila a připsala si tak 24 trestných bodů. Čtvrtým jezdcem tohoto kola byl Viktor Skutecký na Sun Shain. Jejich výsledek měl hodnotu pět trestných bodů.

Výbornou pozici měla před poslední jízdou s Shadowem Karolína Liďáková. Přinášela si pouze jeden trestný bod, a bylo jisté, že i s jedním shozením by byla pro soupeře již neporazitelná. Jenže tentokrát nasbírala jezdkyně deset trestných bodů, a finále se tak zdramatizovalo. Klára Hlaváčková si v poslední části spravila chuť s koněm Vasilem, s nímž nechybovala, jen lehce překročila čas, což bylo penalizováno dvěma body. V součtu dokončila jezdkyně finále s třiačtyřiceti trestnými body.

Do hry znovu vstoupil Viktor Skutecký, na kterého čekala v závěru Golden Rebeka. Jenže dvojice si nesedla již při opracování a jezdci se nepodařilo s touto klisnou překonat žádnou překážku. Obdržel tak 24 trestných bodů a jeho celkové skóre činilo čtyřicet bodů. O vítězi rozhodovala až úplně poslední jízda čtvrtého kola. Julie Pásková věděla, že si se Sun Shine může dovolit jednu chybu na překážkách, a pokud by se vešla i do stanoveného času, vítězství by bylo její.

Jenže zapracovala možná nervozita, a Sun Shine hned na překážce číslo jedna zastavila. Další průběh parkuru byl bez chyb, ale i tak to znamenalo šest trestných bodů. Z vítězství se tak mohla začít radovat Karolína Liďáková, která kromě poslední jízdy ve finále nechybovala. Druhá skončila Julie Pásková. Pomyslný bronz bral Viktor Skutecký a čtvrtou příčku obsadila Klára Hlaváčková.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE