reklama 11B

FEI Pohár národů aneb škatulata z divize do divize

Český parkurový tým zakončil svoje účinkování v seriálu FEI Furusiyya Nations Cup při sedmém kole, které se jelo 22. července v Dublinu. Bodování Divize 1, v níž Češi závodili v nejsilnější evropské konkurenci, je uzavřené. Co bude dál?
03.08.2016 13:25  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

www.fei.org

Český národní tým postoupil do první evropské divize po ukončení sezony 2015, kdy se umístil na první postupové příčce. Naopak do dvojky klesli Ukrajinci. Češi tak letos okusili nejtěžší konkurenci evropské superligy.

Vstup našich jezdců nebyl nejšťastnější. Jako první bodované kolo jim byl určen belgický Lummen. Pohár národů se měl jet 29. dubna, jenže kvůli vydatným dešťům byly celé závody CSIO5* zrušeny. Za toto kolo tak FEI podle pravidel rozdala na konci sezony průměr ze všech ostatních kol. Česká republika dostala za zrušený Lummen 45 bodů.

Druhým zastavením byl švýcarský St. Gallen, kde Češi dojeli osmí. Stejně tak si vedli ve Falsterbo i při posledním startu v Dublinu. Celkově se 180 body žebříček Divize 1 uzavírají na desáté příčce.

Podle pravidel pro přesuny mezi divizemi pro rok 2017 zúží FEI počet družstev v elitní skupině na osm. Navíc nejlepší tým z dvojky postupuje do Divize 1. Tím je jasné, že vedle České republiky by měly sestoupit ještě celky na osmém a devátém místě.

V aktuální tabulce, která už je po posledním mítinku v Hicksteadu zcela zaplněná a přičtené jsou také průměrné body všem družstvům, jež měla sbírat body v Lummenu, figuruje na osmém místě poněkud překvapivě Velká Británie. Na deváté pozici je Belgie, což je neméně překvapivé, protože to byla právě Belgie, která loni superligovou divizi vyhrála a nakonec svou nadvládu potvrdila i ve finále v Barceloně v září 2015.

Zdá se, že elitní jednička tak, alespoň podle stavu tabulky první divize a paragrafu 6.1.11. pravidel Furusiyya Nations Cup pro rok 2017, přijde spolu s Českem o dva enormně silné účastníky.

Naopak v čele Divize 1 jsou Nizozemci, druzí s nepatrným odstupem dokončili Irové a třetí místo získali Němci, kteří pro změnu loni byli hluboko v poli na osmé příčce, a finále v Barceloně jeli jako náhradníci za celek z jiného regionu, jenž účast odřekl.

Ve směru z druhé do první divize to vypadá, že boj o jediné postupové místo se stane ukrajinsko-španělskou záležitostí. Ukrajinci letošním „dvojkovým“ pohárům dominují. Španělsko je druhé s nevelkou ztrátou. Druhou skupinu čeká poslední závod koncem srpna v Gijonu. Jak do pořadí promluví toto kolo, i další okolnosti, se necháme překvapit.


Kompletní informace k Poháru národů včetně tabulek a pravidel najdete ZDE

 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE