reklama 11B

Den starokladrubského koně 2017 v sestřihu EquiTV

V sobotu 27. května se v Národním hřebčíně v Kladrubech konal Den starokladrubského koně. EquiTV i toho nemohla chybět, a tak vám nyní můžeme nabídnout střihovou reportáž mapující všechny body atraktivního celodenního programu.
09.06.2017 10:38  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

DEN STAROKLADRUBSKÉHO KONĚ SI PŘIPOMEŇTE ZDE

Poslední květnová sobota přilákala mnoho milovníků koní do Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Konal se tam Den starokladrubského koně, který tradičně nabídl divákům atraktivní program.

Ještě před oficiálním slavnostním zahájením vzdali pořadatelé hold Marii Terezii, která se významnou měrou zapsala do dějin hřebčína. Letos si připomínáme 300 let od jejího narození. Během zahájení přivezly kočáry významné hosty akce, mezi nimiž nechyběli ředitelé Zemských hřebčinců v Písku a v Tlumačově – Karel Kratochvíle a David Olejníček. Pozvání přijala také ředitelka německého hřebčince v Redefinu Antje Kerber.

Různé typy zápřeží od těch známějších až po ty méně časté, jako jsou tandem, ruská trojka či pětispřeží se představily v kočárovém reji. Dalším bodem programu byla skoková čtverylka v podání jezdců v sedlech koní z chovů v Písku, v Tlumačově, v Redefinu i v Kladrubech nad Labem. Barokní Pas-De-Deux si připravili kladrubští zástupci Kateřina Havlíčková a Jakub Hlávka. Dáma při jízdě seděla v takzvaném bočním sedu. Zajímavým zpestřením programu byl exhibiční zápas v pushballu, v němž proti sobě nastoupila dvě družstva studentů místní Střední školy chovu koní a jezdectví.

V ukázce nazvané „Jak žije hřebčín“ viděli diváci praktické využití koní v práci, mimo jiné třeba v těžkém tahu. Hned šest spřežení se představilo v tradiční a velmi oblíbené části programu, kterou jsou „Rychlá kola“. Vedení Hubertovy jízdy v roli mastera se ujal sám ředitel Národního hřebčína Jiří Machek. Čtyři bělouši a čtyři vraníci vstoupili na scénu v rámci předvedení takzvaných sedlových tandemů. Písečtí a tlumačovští hřebci byli hlavními hvězdami čtverylky chladnokrevných koní. Poděkování za spolupráci s dánskými královskými stájemi se dočkal další z významných hostů pan Per Thuesen.

Uherská pošta je vystoupení, které vyžaduje akrobacii a velký cit pro koně. Letos jej předvedli Jakub Mack a Vladimír Moudrý. Připravena byla také ukázka voltižní soutěže, v které se prezentovali jezdci Národního hřebčína i kladrubské Střední školy chovu koní a jezdectví. Stádo čtrnácti klisen s hříbaty narozenými v letošním roce prokázalo eleganci a krásu plemene starokladrubského koně. Program uzavřela jízda čtrnáctispřeží, které vedl reprezentant Národního hřebčína ve sportovním spřežení Jiří Nesvačil junior. 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE