reklama 11A

Chovatelský den se uskuteční v ZH Písek

Ve státním podniku zemského hřebčince Písek se uskuteční v sobotu 23. Srpna chovatelský den. Diváci se mohou po roční pauze těšit opět nejen na předvedení hřebců, ale také vyhlášení ankety Nejkrásnější kůň ČR či ukázky zápřeže a minikoně...
30.07.2014 06:27  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D

 www.zemskyhrebcinecpisek.cz

Chovatelské dny se pořádají každý druhý rok a vždy se setkají s velkým zájmem veřejnosti, ať už odborné, nebo laické. Právě k širokému spektru návštěvníků se snaží zaměstnanci při volbě programu přihlížetmusí si prostě všichni přijít na své.
 
I letos se bude začínat přehlídkou plemenných hřebců v majetku Zemského hřebčince. Připouštěcí sezóna se sice již pomalu chýlí ke konci, ale chovatelům je třeba neustále připomínat, z jaké nabídky mohou vybírat partnery pro své klisny. Dalším bodem programu bude prezentace výsledků ankety o nejkrásnějšího koně ČR pro rok 2014. 
 
O pořadí nominovaných reprezentantů celkem 32 plemen, chovaných u nás, rozhodnou jako vždy dosud hlasy návštěvníků. To probíhalo do 27. července. Deset nejúspěšnějších koní se utká ve 14 denním finále. Jeho výsledek bude znám v pondělí 18. srpna. O pět dní později, v sobotu 23. srpna, se na kolbišti Zemského hřebčince představí návštěvníkům osobně jak „Ten nejkrásnější“, tak koně v dalším pořadí - na druhém, třetím a čtvrtém místě.
 
*Premiéru bude mít vyhlášení držitele Poháru odborníků - získá ho majitel koně, který nejvíc zaujal 14 osobností, odborníků - specialistů působících v současnosti nebo minulosti na významných pozicích českého chovu. Smysl ankety zůstává stále stejný - je jím podpora chovu koní v ČR. Tu nelze zajistit bez jeho propagace. A anketa určená především veřejnosti k zvýšení popularity koní chovaných v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zcela jistě přispívá.
 
Další ukázka byla většinou vyhledávána především dětmi, rok od roku si však minikoně ze skokového centra PRZECHWOZD budují širší okruh obdivovatelů. Toto centrum pořádá v letošní sezoně historicky první seriál skokových závodů minikoní s vodičem PRZECHWOZD TOUR 2014, určený pro všechna plemena malých koní s KVH do 99cm. Protože k tomu ale dostává i celou řadu pozvání s žádostí o ukázku „mini parkurku“ a jelikož není vždy dostatečný časový prostor pro uskutečnění některého ze závodů seriálu PRZECHWOZD TOUR 2014, připravilo toto skokové centrum pro letošní sezónu i speciální skokové vystoupení miniparkur s minikoňmi s názvem PARTNERSKÁ PRZECHWOZD TOUR 2014. Tyto akce mají pomoci k další propagaci nově vznikajícího sportu s malými koňmi a zároveň poslouží jako poděkování partnerům za jejich podporu celého skokového seriálu PRZECHWOZD TOUR 2014.
 
Každý z významných partnerů si pro letošní sezónu „adoptoval“ jednoho z koníků skokového centra – jednu Falabellu. Tento koník, společně se svým vodičem tvoří dvojici, která bude za podpory svého týmu sbírat body na jednotlivých ukázkách závodů.
 
Následovat bude slavnostní defilé spřežení, která přivezou čestné hosty, mimo jiné i emeritní ředitele a letošní jubilanty Ing. Šilhu a MVDr. Sedláčka, kteří, ač oba již v důchodovém věku, zachovávají svojí přízeň nejen koním jako takovým, ale i Zemskému hřebčinci. Chybět nemůže jízda v dámském sedle, pas de deux, přirození komunikace, fríští koně v zápřeží, drezurní čtverylka, ukázka zásahu jízdní policie a další. Součástí chovatelského dne je samozřejmě i doprovodný program – možnost povozit děti na ponících, navštívit stánky s jezdeckými potřebami a bohatým občerstvením. 
 
Novodobější historie chovu koní v Písku začala v roce 1902, kdy byli do současného nově vystavěného hřebčince poprvé umístěni plemenní hřebci, první zmínka o stanovišti hřebců v Písku je však již z r. 1811, kdy byl hřebčinec ještě umístěn ve “Švantlově dvoře“ ve městě. Areál současného hřebčince je řešen s ohledem na požadavky na zdravé ustájení plemenných hřebců, tzn. vzdušné, prostorné a světlé stáje, součástí areálu je prostorná krytá a otevřená jízdárna, objekt pro potřeby inseminačního střediska, izolační stáj a samozřejmě honosná správní budova s byty. Celý areál hřebčince je zahrnut do souboru kulturních památek.



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE