reklama 11B

Sloučí se Hřebčince Písek a Tlumačov pod Lesy ČR?

Ministr zemědělství Petr Bendl se v rámci úsporných opatření rozhodl převést státní podniky Zemský hřebčinec Písek a Zemský hřebčinec Tlumačov pod Lesy ČR (LČR). Chce tím ušetřit finanční prostředky v řádech desítek milionů ročně...
15.05.2013 23:14  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Ilustrační foto weby příslušných organizací
 
Vedle finančních úspor v řádu 25 milionů korun ročně tím dojde i k posílení zaměstnanosti v regionech a podpoření chovu chladnokrevných koní využitím pro ekologickou těžbu v lesech.
 
„Převedením hřebčinců pod Lesy ČR stát ušetří finanční prostředky, protože ze tří podniků se stane jeden, čímž klesne celá řada nákladů. Díky těžbě dřeva za pomocí chladnokrevných koní bez použití těžké techniky se navíc podaří podpořit i zaměstnanost v regionech. Právě těžba za pomoci chladnokrevníků je osvědčeným způsobem, díky kterému najde uplatnění mnoho odborníků,“ řekl Petr Bendl.
 
Převedením hřebčinců pod LČR se podle odhadu ročně ušetří řádově 25 milionů korun a vedle podpory zaměstnanosti se také podpoří rozvoj činnosti zemského chovu koní, který najde širší uplatnění právě při těžbě bez použití těžké techniky. Chladnokrevná plemena jsou vzhledem ke své mírnější povaze využívána například pro těžbu dřeva, ale i v dalších profesích, kde je vyžadována spolehlivost a klidnost koní.
 
Záměr ministra na sloučení obou hřebčinců pod státní podnik Lesy ČR musí projednat vláda a jeho případná realizace se očekává v druhé polovině roku 2013.
 
Tiskovou zprávu připravil Jan Žáček, tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství ČR



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE