reklama 11A

Brno hostí posedmnácté Světový pohár v drezuře

Již posedmnácté přivítá ve dnech 19. – 21. června Jezdecký areál Panská lícha Velkou Cenu Brna - Světový pohár v drezuře CDI-W/CDI3*-J-P, která se koná za podpory statutárního města Brna, pod záštitou Primátora města Brna. Přinášíme podrobnosti!...
16.06.2015 12:15  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Letošní ročník je kvalifikační pro olympijské hry 2016 a mistrovství Evropy seniorů a pony. Je to znát! Více než 90 koní z patnácti světových zemí se zúčastní mezinárodních závodů, a to v pěti kategoriích. Pro brněnský závod je to rekordní účast a ve srovnání s ostatními závody v Evropě se jedná o nadprůměrný počet startujících.
 
Mezinárodní závody v Brně však nejsou jen o Světovém poháru. Do kategorie CDIJ pro juniory je nahlášeno patnáct dvojic, mezi nimiž nechybí například Rakušanka Nicola Louise Ahorner. Ta se chystá závodit i v pony kategorii, kde bude obhajovat loňské vítězství. Navíc v soutěžích pro velké koně se také letos daří, vyhrála například nedávné CDIJ Lipica
 
V juniorské kategorii dále zabojuje Alice Campanella z Itálie, která figuruje momentálně na 19. příčce světového juniorského žebříčku. Několik jezdců využije možnosti startovat během závodů v CDIP na pony i v CDIJ pro juniory na velkých koní. Mezi nimi Polka Anna Wojtkowska nebo Yulia Gorbachewa z Ruska. Nebude samozřejmě chybět Česká republika, třeba nadějná Sára Vingrálková v pony soutěžích nebo mezi juniory Martina Kučerová a Aneta Havlíčková.
 
V tříhvězdičkovém CDI pro seniory se předvede 35 dvojic z 11 zemí. Vlajky Německa, Rakouska, Polska, Maďarska, Nizozemí, Ruska či Ukrajiny vídáme na Panské líše pravidelně. Zavítají tam však i jezdci z Portugalska, Srbska či dokonce z Jihoafrické republiky. Mnoho z nich se účastnilo světových jezdeckých her 2014 v Normandii. Můžeme se těšit na Rakušanku Ulrike Prunthaller, která loni na podzim vyhrála CDI3* Fót. Přijede několik reprezentantů z Německa, mezi nimi Matthias Boutten nebo Brigitte Wittig. 
 
Domácí barvy bude hájit šest zástupců, z nichž největší naděje budou zřejmě vkládány do Emy Jančářové a Fabrizia Sigismondiho. Tato kategorie se dělí na tzv. Malou a Velkou rundu. 
 
Již v pátek mohou jezdci tzv. Velké rundy získávat kvalifikaci pro olympijské hry a mistrovství Evropy. V sobotu se představí ve velice náročné sestavě Grand Prix Special. Elitní jezdci, celkem rekordních 22 zemí se popasují se dvěma úlohami v rámci Světového poháru CDI-W. Tou druhou je nedělní Grand Prix Freestyle, do které postoupí jen patnáct nejlepších ze sobotní kvalifikační Grand Prix. Půjde tak o opravdový sportovní zážitek. Z českých zástupců se do soutěže World Cup bude chtít kvalifikovat pouze Fabrizio Sigismondi, Adéla Neumannová, Alena Ticová a členka šlechtického rodu – Eleonora Kinsky dal Borgo.  Největšími konkurenty jim budou vítěz letošního CDI3* Lipica Francouz Alexandre Ayache, který se nachází na 112. příčce celosvětového žebříčku nebo stotřicátá ve stejném hodnocení Estonka Giete Püvi. Promluvit do pořadí může Ester Soldi z Itálie, která se umisťuje na předních příčkách i na pětihvězdových mítincích, či Polka Žaneta Skowroňska, jež letos dosahuje vynikajících výsledků, nebo její krajanka, olympionička Katarzyna Milczarek. Tu z Brna dobře známe s jejím bílým hřebcem Ekwadorem. Dá se také očekávat, že na stupně vítězů budou útočit zástupci Ukrajiny. Svetlana Kiseliova momentálně vede pořadí celé centrální evropské ligy FEI. A konečně nejlépe z pohledu celosvětových měřítek postavená jezdkyně ze všech přihlášených ruská olympionička Elena Sidneva (73. místo FEI světového drezurního žebříčku) přijede do Brna obhajovat její loňský triumf.
 
Celkem se tedy bude pokoušet o splnění limitů pro OH a ME 37 jezdců. Z počtu devíti rozhodčích budou dva tzv. olympijští, kterých je na světě jen devatenáct. Po dlouhé době bude o pořadí rozhodovat také česká rozhodčí, a to Simona Fialová. 
 
Každý den zahajuje sportovní program již v 8.00 hodin. V neděli se můžeme těšit na divácky oblíbené volné sestavy na hudbu. Vstupné je zdarma a pro děti bude navíc připraveno svezení na koních. Další informace najdete na www.panskalicha.cz.



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE