reklama 11A

Anketa Nejkrásnější kůň ČR 2012 Finále začalo

Finále 3. ročníku internetové ankety Nejkrásnější kůň České republiky 2012 právě začalo. Na serveru ASCHK ČR si můžete vybrat z 10 kandidátů - jednotlivé divize postupně vyhráli reprezentanti plemen shetlandský pony, islandský kůň,...
16.08.2012 09:56  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

 

...českomoravský belgický kůň, fríský kůň, achaltekinský kůň, slovenský teplokrevník a paint horse.
 
Díky hlasovým preferencím postoupili i fjordský kůň, slezský norický kůň a quarter horse.
Ze všech 28 soutěžících kandidátů získal absolutní maximum přízně hřebec plemene paint horse Maximum Blues Master v divizi westernových plemen. Za ním se podle počtu hlasů umístili Baldi frá Breidablik (islandský kůň), 2942 Almar (českomoravský belgický kůň) a 1656 Reitze (fjordský kůň).
 
Ve finále se ovšem začíná opět od nuly – a teprve za 14 dní uvidíme, jak se s papírovými favority vyrovnal „zbytek pole“. Je to výzva především pro příznivce obou vraníků, fríského Eelco R. a achaltekinského hřebce Stambul. Překvapit ovšem mohou všichni ostatní.
 
(kře)
 

HLASUJTE ZDE!!!

 

SHETLAND PONY

1636 Bruce v.d. Ariaanshoeve

Hřebec, černobílý strakoš, nar. 2008 
Chovatel. R. Ariaans (Nizozemsko)
Majitel: Bc. Petra Šarochová, Stáj Dominika,Křimov - Suchdol
 
V plemenitbě působí prvním rokem, složil zkoušky výkonnosti a je zařazen v Akceleračním programu. V loňském roce získal titul Národního šampióna plemene. velmi dobrý charakter, mohou se o něj starat i nejmenší děti.
Foto: Věra Marková
Vítěz divize Pony a miniaturní koně
 

ISLANDSKÝ KŮŇ

Baldi frá Breidablik

Hřebec, ryzák, nar. 2003
Chovatel: Carla van Nunen (Nizozemsko)
Majitel: Hefziba Lindeman, Horses & Holiday, Ludvíkov
 
Typický představitel svého plemene, na körungu za exteriér získal 7,8 bodu, za chody (krok, klus, cval, tölt) 7,9 bodu a za celkový dojem 7,8 bodu. Baldi je temperamentní hřebec s vynikajícími chody a dobrým töltem, je stále ochotný k práci. Současně je využíván v chovu, jeho hříbata jsou dobře stavěná, s výborným charakterem a kvalitními chody.
Foto: Renata Kolářová
Vítěz divize Malá plemena
 

ČESKOMORAVSKÝ BELGICKÝ KŮŇ

2942 Almar

Hřebec, tmavý ryzák, 2004
Chovatel: Ing. Jiří Daněk, Dobročkovice
Majitel: Zemský hřebčinec Tlumačov
 
Typický představitel plemene (linie 426 Aglaé, 1920) absolvoval v roce 2006 zkoušky výkonnosti s vynikajícím hodnocením 9,0 bodu za exteriér a 9,5 bodu za výkonnost. Svou pracovní výkonnost dále prokazoval na stanici hřebců Horní Libochová, nyní působí v JihlavěKosově. Hřebec se účastní soutěží chladnokrevných koní. Genetický zdroj, podíl původních genů 63,3 %.
Foto: Eva Výborná
Vítěz divize Chladnokrevná plemena
 

FRÍSKÝ KŮŇ

Eelco R.

Hřebec, vraník, nar. 2001
Chovatel: G. Roskam, Lunteren, Nizozemsko
Majitel: SAM, o. s. - Michal Sekot, Česká Bříza
 
Získal ocenění 1. Premie jako hříbě (Nizozemsko, 2001), dále titul Ster, nejvyšší ocenění za exteriér a pohyb (Nizozemsko, 2004 a Česká republika, 2005) a 1.Premie (Německo, 2009). V roce 2006 působil v ČR s licencí servisního hřebce pro nizozemskou plemennou knihu, od roku 2009 coby plemenný hřebec pro německou knihu barokních koní u ECHA ESV. Hřebec barokního typu výborný charakter, je trénován v drezúře a zápřeži.
Foto: Věra Marková
Vítěz divize Historická plemena
 

ACHALTEKINSKÝ KŮŇ

Stambul

Hřebec, vraník, nar. 2001
Chovatel: Hřebčín Akhalt-Servis, Rusko
Majitel: Kateřina Králová, Pyskočely
 
Typický představitel plemene, příslušník ve sportu úspěšné linie Fakirpelvan (na zakladatele této linie je prochován V x IV). Kromě vlastní dosažené výkonnosti stupně S (endurance) se Stambul úspěšně prezentuje na chovatelských šampionátech. Mezi jeho největší úspěchy patří titul Světového virtuálního juniorského šampióna (2003, Moskva), titul Rezervního šampióna na francouzském šampionátu (2010, Nancy) a 2. místo v kategorii 5 - 12letých hřebců na Evropském šampionátu (2011, Gut Ising).
Foto: Zdenka Skopalová
Vítěz divize Plnokrevná a čistokrevná plemena
 

SLOVENSKÝ TEPLOKREVNÍK (chovaný v ČR)

Asparuch

Hřebec, hnědák, nar. 2006
Chovatel i majitel: Bc. Helena Müllerová, Mnětice
Pronájem: Sportovní stáj Golem
 
skvělý charakter, je jemný ve stáji, odvážný a temperamentní na parkuru, přesto stále lehce ovladatelný. Nadějný mladý kůň, který se úspěšně prezentuje ve skokových soutěžích Kritéria mladých koní. V sezóně 2012 získal v kvalifikačních kolech zatím jedno první, jedno třetí a jedno čtvrté místo. Kvalifikoval se do finále KMK (Zduchovice, září).
Foto: Jakub Novotný
Vítěz divize Teplokrevná a sportovní plemena
 

PAINT HORSE

Maximum Blues Master

Hřebec, black overo, nar. 2010
Chovatel: Krista Wilkin, The Colony, Texas, USA
Majitel: Mgr. Lenka Šnáblová, Wanted Ranch, Veselíčko (okres Děčín)
 
Výjimečný mladý hřebec se skvělým charakterem, mohutnou stavbou těla a vynikající výkonností. V roce 2011 se jako roček stal trojnásobným evropským šampionem a 2x Reserve Grand Championem, získal ocenění ROM v Color Class a stal se dvojnásobným šampionem PHC ČR. Letos excelentně reprezentuje ČR v zahraničí - na svém kontě neuvěřitelných 55 prvních míst, stal se dvojnásobným mistrem a jednou vicemistrem Bádenska-Württemberska (Německo), mistrem Bavorska (Německo), patnáctinásobným  Grand Championem (Německo, ČR) a získal hned čtyřikrát další ocenění ROM –  v disciplínách Halter Stallions Open, Halter Stallions Amateur, Longe Line a In Hand Trail. V současné době je to nejlepší dvouletý paint nejen ČR, ale i Evropy, na svém kontě téměř 100 APHA bodů – a to jeho sezóna 2012 zdaleka nekončí. Od příštího roku ho kromě závodní kariéry čeká také působení v chovu
Foto: Lenka Šnáblová
Vítěz divize Westernová plemena
 

FJORDSKÝ KŮŇ

1656 Reitze

Hřebec, plavák (brunblakk), nar. 1996
Chovatel: Natuurmonumenten, Paterswolde (Nizozemsko)
Majitel: T. Het Hengstenfonds, Hoenderloo (Nizozemsko)
 
Držitel nizozemského titulu Elitehengst byl importován v roce 2011. Je jedním ze dvou plemenných hřebců zapůjčených chovatelům fjordských koní v ČR z Nizozemska, kde je pro toto plemeno vedena plemenná kniha. Působí na stanici u Veroniky Myslivečkové (Dlouhomilov, okres Šumperk).
Foto: Hengstenfonds Hoenderloo
Postoupil díky preferencím v divizi Malá plemena
 

SLEZSKÝ NORICKÝ KŮŇ

2868 Nacho Salazar – ZV 

Hřebec, hnědý skvrnitý bělouš, nar. 2001
Chovatel i majitel: Ladislav Karásek, Podlosí, Velká nad Veličkou.
 
Jeden z nejúspěšnějších žijících chladnokrevných plemeníků (linie 1542 Nero Diamant VI, 1941). Sám maximálně výkonný, s Janem Blizňákem mistr Evropy a několikanásobný mistr ČR v různých disciplínách chladnokrevných soutěží. Stejně úspěšný je v chovu, v plemenitbě 5 zařazených synů. V současné době působí v ERC Mnětice, je v nabídce čerstvého spermatu. Podíl původních genů 87,6 %.
Foto: Kateřina Filipi
Postoupil díky preferencím v divizi Chladnokrevná plemena
 

QUARTER HORSE (American Quarter Horse)

A Jac O Rima

Hřebec, palomino, nar. 2004
Chovatel: Helmut Schulz, Wiener Neustadt (Rakousko)
Majitel: Ema Lupačová, Praha (kůň je ustájen v TC Watani, Břežany II)
 
Syn slavného otce, reiningového šampióna Jac O Rima. Mohutný hřebec klidné povahy se skvělým charakteremochotný k práci, všestranný v jezdeckých disciplínách.Získal řadu významných umístění a ocenění ze soutěží v Německu, Itálii a České republice, mimo jiné NRHA: Rein – O – Mania Futurity, Breeders Futurity, Breeders Derby (vše Kreuth, Německo), Futurity (Manerbio, Itálie), Derby (Reggio Emilia, Itálie), Regio Allgäu Jackpot Open Champion (Allgäu, Německo). CZQHA: Grand Champion Halter Stallions Open, Reining Junior Open (3.), Hunter Under Saddle Open (3.). AQHA: Reining Senior Open (2.), Western Pleasure Open (2.), Halter Aged Stallions Open (2.), 2 x All Around Champion Open, 2x Reserve Champion Halter Stallions. PLQHA: Hunter Under Saddle Open (2.), Western Pleasure Open (2.), Halter Aged Stallions Open (3.). Je nabízen v přirozené plemenitbě i inseminaci.
Foto: Věra Müllerová
Postoupil díky preferencím v kategorii Westernová plemena



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE