reklama 11B

Aliance Rath-Janssen vyvolává polemiky

Zpráva o trenérské alianci mezi Matthiasem Alexanderem Rathem a trenérem Holandského týmu Sjefem Janssenem vyvolala ve světových drezurních velmocích Německu a Holandsku vlnu polemiky. Jen několik hodin po oznámení, že Team Totilas najal Janssena…
08.02.2012 13:21  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

…jako oficiálního trenéra Rathových FEI koní, vydala Holandská jezdecká federace (KNHS) prohlášení, že Janssen Ratha začne trénovatpo olypijských hrách 2012. 
 
61letý trenér holandského týmu nesmí trénovat přímou konkurenci svého týmu a s Rathem by se jednalo o konflikt zájmů. Vypadá to, že Holandská federace ale zřejmě nemá problém se švédským Patrikem Kittelem, který vyhrál na Evropském šampionátu bronzovou v Kur a umístil se na čtvrtém místě s týmem Švédska. (pozn: Janssen trénuje i Kittela)  
 
V rozhovoru pro holandský jezdecký server Horses.nl, Janssen popírá, že by ho Holandská federace za přijmutí jeho nové trenérské práce klepla přes prsty. „Media jsou zvláštním fenoménem a já se dočítám, že jsem to od KNHS schytal. Můžu vám rovnou říct, že to není pravda. Jen s tím nezačínám (s trénováním Ratha), protože to za ten povyk nestojí,“ řekl Janssen Horses.nl.
 
V prohlášení na svých oficiáních stránkách Matthias Rath řekl, že „po nejnovějším vývoji mě Sjef Janssen začne trénovat až po Olympijských hrách. Rozhodla to Holandská federace. Je to škoda, protože jsme se oba těšili na společnou práci s mými mladými koňmi,“ vysvětluje Rath.  
 
Janssen uvedl, že rodina Lisenhoffových ho kontaktovala již v srpnu hned po Mistrovství Evropy a že bylo od začátku jasné, že Totilase trénovat nebude. Janssen už Ratha nějakou chvíli trénoval, když měl několik mladých koní ustájených v Erpu v Holandsku, ještě dříve, než byla vyhlášená zpráva o nové trenérské alianci. Vzhledem k současnému vývoji byli všichni koně, včetně Bretton Woods a Furst Romancier, přestěhováni zpět do Německa.
 
Dressage Direct zveřejnil, že Rath žil v jednom z bytů v jezdeckém centru Anky a cestoval mezi Erpem v Holandsku a stanicí Paula Schockemohleho v Muhlenu v Německu. Celkem jezdil devět koní. 
 
I přes to, že oficiální spolupráce s Janssenem byla odložena až do doby po Olympijských hrách, Rath se do budoucnosti dívá pozitivně. „Je to vše o mém dlouhodobém rozvoji a možnosti učit se od něj,“ vysvětluje Rath motivaci vydat se holandským směrem. „Momentálně odkládáme spolupráci s Janssenem o šest měsíců a těšíme se na dobu po olympijských hrách. Do té doby nebudeme strkat hlavy do písku. Za posledních 25 let už jsem se něco naučil.“
 
Německá jezdecká federace byla na tréninkovou změnu upozorněna až minulý víkend. Trenér německého týmu Holger Schmezer řekl pro St. Georg, že nemá problém s tím, že by německou dvojici trénoval trenér jiného národního týmu, za předpokladu, že „nebude zasahovat do prospěchu koně a povede k úspěchu.“
 
Schmezer dokáže plně pochopit, že se Team Totilas vrací k holandskému systému. „Kůň je holandského původu, holandsky trénovaný a pro Holandsko vyhrával,“ říká. „Rozhodčí jsou zvyklí na tento pohled: žádné skutečné ohnutí, podstatou je, že krk musí být trochu kulatý.“
 
 
Německá společnost Xenophon society, která v Německu a sousedních zemích propaguje klasické drezurní ježdění, vydala prohlášení ohledně rozhodnutí Matthiase Ratha trénovat s trenérem holandského týmu Jenssenem
 
Prohlášení zní následovně:
Společnost Xenophon je znepokojená zprávami, že Matthias Alexander Rath, člen Německého národního drezurního týmu, chce trénovat se Sjefem Janssenem. Trenér holandského národního týmu je proslulým zastáncem, ne-li objevitelem, takzvané metody rollkur a prohlašuje ji za nové, modernější jezdecké umění.
 
Členové Německého týmu jsou zejména vzory pro ostatní: měli by velice pečlivě chránit image jezdeckého sportu, stejně jako principy spravedlivosti vůči koni a jeho prospěhu. Dle našeho názoru tréninkové metody Sjefa Janssena nejsou v souladu s principy spravedlivého tréninku koně, tak jak je uvedeno v jezdeckých stanovách. 
 
Hluboce litujeme, že se Matthias Alexander Rath a institut Schafhof, kde se po celá léta připravovali němečtí reprezentanti před mistrovstvími a kde jezdci byli vždy loajální spravedlivému, klasickému tréninku, vydávají touto kontroverzní cestou. 
Správní rada, Dozorčí rada a and Honorární konzul společnosti Xenophon eV
 
 
Připravila Veronika Kratochvílová



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE