reklama 11C

Známe nejlepší mladé koně. V Písku oslnila šestiletá Universe Touch S

ikonka

V sobotu 2. září vyvrcholilo v Písku finále parkurového KMK. Nejvýše hodnotili styloví komisaři šestiletou Universe Touch S, ale mezi klisnami se líbila i Aifee či Lady Blue. Uspěli také plemenní hřebci, kteří už působí v chovu.
02.09.2023 19:47  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Ve dnech 1. a 2. září vyvrcholil v Písku letošní ročník chovatelského seriálu Kritéria mladých koní v parkurovém skákání. Koně absolvovali dvě kola, a z jejich součtu byli vyhodnoceni nejlepší zástupci mezi skokany ročníků 2017, 2018 a 2019.
 
Mezi čtyřletými klisnami nakonec z celkového hodnocení vyšla nejlépe Aifee po Chacoon Blue z matky po Oklund. Oldenburská klisna, kterou předvedla Jana Stébelská je z chovu Czech Equestrian Teamu a je i v jeho majetku. Do top 3 se dostala CS La Este po hřebci Hickestead White z matky po Acros. Klisnu z chovu a v majetku Heleny Lahodné sedlal Daniel Pospěch. Hnědka českého teplokrevníka Calgeri-P po Chico´s Boy z matky po Al Campo dojela třetí. Klisnu prezentovala Tereza Benediktová, pochází z chovu Antonína Pospíšilíka a je rovněž v jeho majetku.
 
V kategorii hřebců a valachů narozených v roce 2019 zvítězil ČT Quo Vadis 6 s Kateřinou Benediktovou. Kůň má v původu Quidama a ze strany matky je dědem Cascalo, majitelem i chovatelem je ZH Tlumačov. Druhé místo bral písecký plemeník Li-Quite v sedle s Jakubem Štěrbou. Holštýnský hřebec je po otci Livello z matky po Quite Capitol. Jeho chovatelem je Patrik Sillo a majitelem Luboš Kozák. Díky nejlepší jízdě v druhém kole se na třetí místo vyšvihl hřebec Zangersheide Angel vd Achterhoek Z. Hnědáka po Amadeo van 'T Vossenhof Z z matky po Wandor van de Mispelaere vlastní Laura Helebrantová a chovatelem je Van de Achterhoek. V sedle byla Anna Helebrantová.
 
Pořadí se oproti první soutěži poměrně výrazně měnilo i v soutěži pětiletých klisen. S poměrně vysokou známkou 26,500 vyhrála v sobotu vestfálská bělka Lady Blue po Chacon Blue z matky po Cassini I. V sedle klisny, která je v majetku Anny Kellnerové, byl Daniel Pospěch. Bělka se tak dostala i na konečné první místo. Na druhé příčce skončila ČT Alfa 50 po hřebci Aristo Z z matky po Comero. Chovatelem i majitelem klisny je JŠ Valdštejnská obora a parkur s ní překonal Petr Vančura. Na třetím místě dojela po přičtení výborného druhého kola irská klisna Kilnaboy Romanov po Romanov z matky po Cascadello I. Hnědku v majetku Gabriely Zagyi předvedla Lenka Kočí.
 
Kategorie hřebců a valachů narozených 2018 rovněž přinesla v konečném pořadí změnu na nejvyšších třech příčkách. Vítězem se stal hanoverán Eldorado 45 po Eldorado van de Zeshoek. Matka hnědáka je po Lord Pezi a je v majetku Team Nijhof. V sedle byla Antonina Sabathilová, která s ním v neděli dostala vysoké hodnocení 27,700. Druhé místo obsadil Aleš Opatrný s belgickým hřebcem Creative / Efox vh Netehof, který je v jeho majetku. Otcem hnědáka je Conthargos a dědem ze strany matky je Diamant de Semilly. Třetí dojel Matěj Kotalík v sedle hanoverského hřebce Caresta P. Ryzák po Caressini z matky po Stakkato je v majetku Pavla Zahoře, z jehož chovu také pochází.
 
Stejně jako v pátek, také v sobotní druhé jízdě oslovila komisi šestiletá klisna Universe Touch S s Matoušem Kořínkem. Dostala nejvyšší známku mítinku 28,500, a tím také zapsala nejvyšší hodnocení celého finále KMK napříč kategoriemi, které mělo hodnotu 55,300. Otcem holštýnské hnědky je plemeník United Touch S, matka má v původu hřebce Quite Capitol. Chovatelem je Bernd Mohr a majitelem Daniel Voksa. Druhé místo brala Elvista, jejímž otcem je Elvis ter Putte a matka je po Aristo Z. Chovatelkou i majitelkou české klisny je Magdaléna Hrušková a v sedle byl Jiří Hruška. Třetí místo pak v konečném pořadí obsadila Petra Pařenicová s Miss Elitou. Holandská hnědka po Eldorado van de Zeshoek z matky po Candillo pochází z chovu Josefa Pařenici a je také v jeho majetku.
 
V soutěži šestiletých hřebců a valachů byl se známkou 27,100 nejvýše hodnoceným koněm Harry P po Hickstead White z matky po Pius. Hanoverského plemeníka, který je z chovu a v majetku Pavla Zahoře, sedlal Matěj Kotalík. Zdeněk Hruška s plemeníkem Kannthagem DK dojel celkově druhý. Hnědák plemene slovenský teplokrevník po Kannan z matky po Carthago Z pochází z chovu Dany Kováčové a je v jejím majetku. Třetí místo celkově bral v pátečním kole Beaumont v sedle se svým majitelem Janem Chýlem. Holštýnský hřebec po Brantzau z matky po Cassin pochází z chovu Volkmara Schadocka a v pátek sice zapsal až šestý nejlepší výsledek, ale na pomyslný bronz to stačilo. 
 
Foto: Martina Kůstková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE