reklama 11C

Z Hongkongu do USA. Chci si udělat trenérskou licenci, plánuje Vraj

ikonka

Prožil spokojená léta v Hongkongu, která ukončila pandemie covidu-19. Teď to táhne Tomáše Vraje do Spojených států. U trenéra Walshe si chce vyzkoušet post asistenta trenéra a posunout se dál. "Vše se teprve uvidí, zatím čekám na víza," usmívá se.
04.04.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Po letech strávených v Hongkongu a předtím v Austrálii čeká Tomáše Vraje nové dobrodružství. Bývalý úspěšný žokej, mimo jiné vítěz Svatováclavské ceny s Merbelou, čeká na americké vízum, aby mohl nastoupit do stáje Brendana Walshe v Kentucky.

"Je to irský trenér působící dlouhá léta ve Spojených státech, kontakt mi domluvil můj bývalý trenér z Hongkongu. Už jsem pár měsíců v Kentucky strávil, teď budu minimálně do léta v Česku, než se vyřídí potřebné cestovní formality," řekl Vraj v Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Dostihová Amerika ho láká nejen proto, že na tomto kontinentu ještě nepůsobil. "Chtěl jsem se tam podívat, ale rozhodující pro mě byla možnost dalšího kariérního růstu, kterou jsem v Hongkongu neměl," vysvětluje.

 

Čtěte také: Chceme odměnit ošetřovatele dostihových koní. Jsou nedocenění, říká Zavoral

 

Sen o postu asistenta trenéra v Asii nevyšel, přestože moravský rodák absolvoval potřebné kurzy a měl podporu svého trenéra Richarda Gibsona. Licenční komise však jeho žádost zamítla s tím, že není místní.

Podobným směrem se Tomáš Vraj nyní chce pustit v USA. "Už mám doma podklady a pilně studuji. Američané to mají zase jinak, každopádně si tam výhledově chci udělat trenérskou licenci. Všechno se teprve uvidí - nejprve víza, pak pozice asistenta trenéra, kterou mám zčásti již slíbenou, a pak dál," přemítá.

Působení v Hongkongu dodnes považuje za nejlepší práci, kterou dosud měl. K narůstající únavě ze specifického prostředí však výrazně přispěla pandemie covidu-19 a související opatření. Ta byla v Číně delší a výrazně přísnější, než v Evropě.

"Viděl jsem Hongkong rozkvetlý, pak plný protestů a nakonec v pandemii. Nemám na to pěkné vzpomínky, naštěstí je to pryč. Bylo to strašně dlouhé a ubíjející, hodně cizinců odcházelo právě kvůli těm opatřením. Na konci jsem se musel testovat dvakrát denně a jezdilo se s rouškami. Ve čtyři ráno jsem si dělal antigenní test, pak jsem šel do stáje, odjezdil dva loty a musel absolvovat PCR test. A pořád dokola," řekl Vraj v podcastu na EquiRadiu.

Čekání na další zahraniční výjezd si krátí jako pracovní jezdec ve stáji trenéra Radka Holčáka ve Velkých Karlovicích.

"Jsem rád, že jsem doma a můžu být s rodinou. Dosud jsem vždy přijel jen na pár týdnů a pak jsem zase odletěl. Teď je to jiné jiné, navštěvuji přátele a můžu se věnovat aktivitám, které jsem předtím nedělal. Začal jsem třeba s hokejem a chodíme hrát golf," libuje si Vraj.

Foto: poskytl Tomáš Vraj




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }