reklama 11B

Všestrannost v Los Angeles je s otazníkem. MOV si vyžádal změnu formátu

ikonka

Na podzim potvrdil MOV, že na programu olympiády 2028 v Los Angeles by měly být všechny tři jezdecké disciplíny. Posléze však vyzval FEI, aby do 1. března navrhla nový atraktivnější formát soutěže všestrannosti, o kterém chce ještě jednat.
14.03.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Libby Law  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Olympijské hry v Paříži se blíží. Na své si přijdou i fanoušci všestrannosti, a to hned na začátku akce. Den po zahájení her se ve Versailles pojedou drezury, v neděli 28. července je na programu kros a v pondělí vše vyvrcholí během parkuru. Formát soutěže je jasný, národní federace ladí širší nominace, všichni se soustředí na olympiádu.
 
Nad dalšími hrami, které se budou konat v roce 2028 v Los Angeles, ovšem visí otazníky. V říjnu 2023 se konalo v Bombaji zasedání Mezinárodního olympijského výboru MOV, po němž prezident Mezinárodní jezdecké federace FEI oznámil, že jezdecké disciplíny pro hry v Americe byly potvrzeny. „Jsme potěšeni oznámením MOV, že jezdecké soutěže tak, jak jsou na programu pro Paříž 2024, budou také součástí programu v Los Angeles 2028,“ uvedl po zasedání v Indii Ingmar de Vos. 
 
„Jezdectví je součástí her od roku 1912. S takovou tradicí a s nadšením pro tento sport v USA se můžeme těšit na úspěšné a poutavé klání. Toto je jen začátek. Potvrzení místa konání přijde v nadcházejících měsících a o kvótách bude rozhodnuto po olympiádě v Paříži. To jsou naše další velké milníky,“ nechal se tehdy slyšet Ingmar de Vos.
 
 

MOV chce změnu

Jenže při online semináři FEI o všestrannosti, který se konal 20. ledna 2024 a k němuž se z mnoha zemí připojilo bezmála tři sta jezdců, oficiálů, zástupců federací a pořadatelů čtyř a pětihvězdových mítinků, zazněly nové informace.
 
Prezident FEI uvedl účastníky semináře do problematiky olympijské všestrannosti v roce 2028. Zaznělo, že všestrannost pro Los Angeles teprve bude potvrzena, protože FEI jedná s MOV o jiném formátu soutěže. Podnět ke změně přišel přímo ze strany zastřešující olympijské organizace. Cílem je zatraktivnit všestrannost pro všechny diváky. Druhým zásadním úkolem je snížení nákladů na uspořádání soutěže v této disciplíně. 
 
Na rozdíl od Tokia, kde byla trať terénní zkoušky postavena v místě vzdáleném od stadionu, na němž se jela drezura a parkur, což značně zvyšovalo náklady spojené s logistikou, v Paříži bude vše na jednom místě. A FEI má za úkol toto zajistit i v Los Angeles, na čemž už aktivně pracuje. 
 

Nový formát

Během online semináře padlo několik možných úprav olympijské soutěže všestrannosti. Následovalo šest týdnů, kdy měly možnost se ke změnám vyjádřit národní federace a případně předložit ještě jiné návrhy. Termín byl stanoven do 1. března 2024. Po tomto datu FEI oznámila, že odevzdala návrh na MOV. 
 
Co je onou změnou? Celá soutěž všestrannosti by měla trvat čtyři dny namísto třech. Týmová soutěž se pojede podle krátkého formátu s tím, že technická náročnost zůstane zachována na olympijské úrovni. První den budou na programu drezurní úlohy, druhý den parkur a vše bude třetí den vrcholit terénní zkouškou. 
 
Ta je všeobecně vnímaná jako nejzajímavější část tohoto jezdeckého odvětví. Tímto bude vyhověno MOV, který požadoval, aby se medailový ceremoniál uskutečnil po krosu jakožto nejatraktivnější části soutěže. 
 
Ovšem soutěž jednotlivců zůstane v dlouhém formátu, a to znamená, že o medaile jednotlivců se bude ještě skákat na finálovém parkuru čtvrtý den.
 
V rozhovoru pro Horse and Hound potvrdil zástupce FEI, že takto byl návrh postoupen dál. „Výbor FEI odsouhlasil navrhované změny formátu olympijské všestrannosti, které byly sdíleny s MOV k požadovanému datu 1. března, aby mohl být zahájen proces ze strany MOV. Podrobnosti týkající se technických parametrů budou detailně diskutovány příští rok v rámci revize FEI pravidel pro soutěže na olympiádě, až budeme mít od MOV zpětnou vazbu.“
 
Program a formát olympiády 2028 má být definitivně potvrzen MOV po letošních olympijských hrách v Paříži. 
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound, Eventing Nation



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE