reklama 11D

Vladimír Votřel má pro paralympiádu jasný cíl: Nahodit úsměv a jet naplno

ikonka

Patnáct drezurních jezdců se ucházelo o divokou kartu pro účast při paralympijských hrách v Paříži, ale jen na tři z nich se usmálo štěstí. Jedním z nich je i Čech Vladimír Votřel, který tak bude naším druhým účastníkem v této disciplíně.
27.03.2024 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Česká jezdecká federace bude mít letos hned dva zástupce při paralympijských hrách v Paříži. Vedle Anastasji Vištalové, která vybojovala pro Českou republiku kvalifikační kvótu v paradrezuře již potřetí, by měl na přelomu srpna a září startovat ve Francii i Vladimír Votřel.
 
Ještě před měsícem přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by se i Votřelovi mohl splnit tento sportovní sen, neboť v loňském roce příliš na mezinárodních závodech nebodoval a v žebříčku Mezinárodní jezdecké federace (FEI) byl mezi Čechy až třetí. Anastasja Vištalová zaujímala 66. místo žebříčku Mezinárodní jezdecké federace s 1.164 bodů, Kristýna Rudolfová byla v té době na pozici 160. díky zisku 641 bodů a Vladimír Votřel figuroval na 195. řádku se 412 body.
 
„Rok 2023 pro měl byl ve znamení změn. Dostal jsem nabídku od Jiřího Giogase a Ireny Plánkové, že bych mohl jezdit valacha Ruby Beatle. Před tím jsem jezdil Stellu Neru, což byla výborná učitelka, ale výkony jsme neměli tak vynikající. Pak jsem vylétl na obdélníku s Lancelotem. Je úžasný a výsledky podává výborné, ale letos je jednadvacetiletý, a tak už to na mezinárodní závody moc není. Když jsem si vyzkoušel Brouka – tedy Ruby Beatla, tak jsme si sedli na sto procent. Ze začátku jsme sice nebyli úplně na jedné vlně, ale postupem času se mé zkušenosti zlepšovaly a dospěli jsme k tomu, že to tedy spolu zkusíme. S odstupem času musím říct, že jsme si nakonec sedli výborně,“ konstatoval v rozhovoru pro EquiRadio Vladimír Votřel. 
 
Rubyho Beatla neboli Brouka si nemůže vynachválit. „Je to strašně inteligentní kůň a je soutěživý. Když na závodech vejde do obdélníku, tak hned přepne na jiný mód a chce soutěžit. Opravdu ho to baví a drezurní úlohu si skoro pamatuje. Ne jednou mi pomohl, když jsem zapomněl, co jsem měl dělat,“ přiznává jeho současný jezdec.
 

Psali jsme: Kdo má mít divokou kartu do Paříže? Místo Rudolfové ji chce ČJF pro Votřela

 

S chovatelkou a majitelem koně se domluvili, že se do ničeho nebudou vrhat po hlavě a zkušenosti budou sbírat postupně. První společné závody Vladimír s Rubym absolvoval až začátkem listopadu v Motěšicích. „Dojmy z těchto závodů jsem měl úžasné. Sice malinko zapůsobila tréma, ale on mi ji vypnul a jelo se mi na něm jak na obláčku. Užíval jsem si každou úlohu a byl doslova nadšený. Do té doby jsme jen zkoušeli, zda dokážeme obstát při mezinárodních závodech, můj cíl byl zajet alespoň za 65 % a my to dali nad 70 %. Sedli jsme si mnohem lépe, než jsem doufal, a i proto jsme začali přemýšlet nad tím, zda by bylo reálné se ucházet o divokou kartu do Paříže. Na sbírání bodů do žebříčku již nebyl čas.“ 
 
O to bylo pro Vladimíra příjemnější překvapení, když se před pár dny dozvěděl, že mu divoká karta skutečně byla přidělena. Původně přitom Česká jezdecká federace informovala, že o divokou kartu bude žádat pro Kristýnu Rudolfovou, jež se ve FEI žebříčku umístila před Vladimírem Votřelem. „Nevím, jak se to přihodilo a do těchto věcí nijak nezasahuji. Říkal jsem si, že tomu nechám volný průběh a nějak to dopadne.“
 
Nyní se již plně soustředí na start hlavní části jezdecké sezony, v níž naváže na úvodní starty při březnových závodech na Slovensku. „V Motěšicích jsme udělali nějaké chyby, na kterých jsme hned začali pracovat, abych je odboural. Máme na to ještě dost času. Začátkem května se chystáme do Mannheimu a koncem měsíce pak ještě do Stadl Paury. Určitě se plánuji účastnit i nějakých národních závodů,“ zmiňuje Votřel. 
 
„I kdybych nedostal divokou kartu, tak bych jel letos naplno. S Broukem jsme si sedli a věřím, že v Paříži předvedeme krásné sportovní výkony a budeme schopni konkurovat ostatním účastníkům. V první řadě si však chci závody s ním užívat naplno. Důležité je si udržet výbornou náladu, protože ta také hodně rozhoduje. Zkrátka musím nahodit úsměv a vybojovat nějaké krásné umístění,“ dodává Vladimír Votřel ve vysílání EquiRadia.
 
Jak již bylo zmíněno, v Paříži by při drezurních soutěžích během paralympijských her měla reprezentovat Českou republiku také Anastasja Vištalová. Ačkoliv přidělená kvóta je takzvaně na vlaječku, zástupci drezurní komise ČJF deklarovali, že právě tato jezdkyně je první volbou. „V případě přidělení kvóty pro Českou republiku připadne start nejvýše postavenému jezdci v Para Dressage – FEI Para Dressage Paralympic Individual Ranking, tzn. jezdci, který kvótu pro ČR získal. Účast se vztahuje na jezdce, ne na dvojici. Jezdec se sám rozhodne, kterého ze svých kvalifikovaných koní (včetně splněného potvrzovacího výsledku) si vybere na základě aktuální formy. Až v případě odmítnutí startu tímto jezdcem (např. z důvodu zranění koní) se start přiděluje dalšímu nejvýše postavenému jezdci v Para Dressage – FEI Para Dressage Paralympic Individual Ranking za stejných (výše uvedených) podmínek,“ uvedli zástupci drezurní komise České jezdecké federace v prohlášení, které je publikované na oficiálním webu svazu. 
 




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE