Vítězil pro golfové vdovy i Skotsko. One For Arthur došel až na vrchol

ikonka

Valach One For Arthur, který se v roce 2017 zapsal do historie jako druhý vítěz Velké národní trénovaný ve Skotsku, podlehl ve věku čtrnácti let kolice. Po svém životním úspěchu měl na dráze spíše smůlu, v penzi se stal parkurovým koněm.
28.03.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB

Minulý týden se předčasně uzavřel životní příběh valacha One For Arthur. Druhý skotský vítěz v historii Velké národní podlehl ve věku čtrnácti let kolice. Slavný dostih ovládl v roce 2017 v barvách dvojice bývalých spolužaček Belindy McClung a Deborah Thomson, které se potkaly na dni otevřených dveří u trenérky Lucindy Russell a nadšení ze setkání po letech přetavily v založení stáje "Two Golf Widows" (dvě golfové vdovy), pojmenovaná podle hlavní záliby svých partnerů.

One For Arthur pro ně vyhrál sedm ze svých pětadvaceti startů a vyběhal více než 674 000 liber na dotacích. Poslední tři roky si užíval aktivní penzi.

"Jsme z té smutné zprávy zdrcené, je to strašně emotivní. Byl to výjimečný kůň a my jsme měly to štěstí, že nás vzal na úžasnou cestu. Dostihy pro nás znamenaly sen a on nám naše sny splnil. Takového koně potkáte jednou za život, byl jedním z milionu," řekla listu Racing Post Deborah Thomson.

 

Čtěte také: Do Českého derby byli dohlášeni Macallan a L' Enfant Terrible

 

Trenérku Lucindu Russell a její středisko Arlary House Stables katapultoval triumf v Aintree mezi známé pojmy dostihové scény.

"One For Arthur nás v podstatě umístil na mapu. Změnil můj život i kurs naší stáje. Nikdy jsem nevěřila, že má Velká národní opravdu tak velkou sílu, ale teď už vím, že má," poznamenala Russel, partnerka bývalého šampiona překážkových jezdců Petera Scudamorea.

Vytrvalý a šikovný

Syn plemeníka Milana a vnuk Trempolina se narodil v irském chovu Johna Dwana. Na prosincové dražbě v Cheltenhamu padl do oka dvojici kamarádek, které se nedlouho předtím daly dohromady na stájové akci ve skotském Milnathortu.

Původní vize byla užívat si dostihové atmosféry na nedalekém závodišti Kelso a narostlý valach, jemuž se podařilo vyhrát jeden z pěti startů na okruhu point-to-point, se pro tento úkol zdál být tím správným koněm. Po příchodu k Lucindě Russell debutoval jako pětiletý druhým místem v bumperu na dráze v Newcastlu.

Na proutěných překážkách začal ukazovat talent a do rodinné historie Belindy McClung se zapsal už lehkým vítězstvím o pět délek v Haydocku z ledna 2015, po němž spolumajitelku požádal její partner o ruku.

Záhy po přechodu na steeplechase začal krystalizovat vzdálený cíl v podobně Velké národní. Jedním z určujících momentů bylo blízké páté místo v Becher’s Chase. "Skákal výborně a neustále dával najevo: Tady se mi líbí, tohle zvládnu. Pro jiné koně to byla těžká zkouška, ale pro něj vlastně procházka," vzpomínala Russell.

Velkým vkladem byla valachova vytrvalost. "V práci chodíme doma vždycky čtyřikrát dokola. Při prvním probíhání se Arthurovi ostatní koně skoro až smáli. Jenže počtvrté už tuhli a nedokázali s ním držet krok," konstatovala Russell.

Druhá kariéra v jezdeckých soutěžích

Velkou národní vyhrál pod Derekem Foxem o 4 1/2 délky a způsobil velké pozdvižení. Před ním slavný dostih ovládl jediný kůň připravovaný ve Skotsku, a to Rubstic v roce 1979. Shodou okolností měli stejné startovní číslo 22.

One For Arthura následující sezonu vyřadilo z dění zranění šlachy. Na start Velké národní se vrátil v roce 2019 šestým místem a Lucinda Russell plánovala ještě další účast. Jenže v roce 2020 byla Velká národní zrušena kvůli pandemii a One For Arthur o půl roku později ukončil kariéru.

V penzi byl přeškolen na jezdeckého koně a zúčastnil se několika parkurových soutěží pod Aisling Dwan, dcerou valachova chovatele. Představil se mimo jiné na Dublin Horse Show.

"I po odchodu z dostihové scény rozdával radost. Vrátil se zpět do Irska k Johnu Dwanovi, odkud mám krásnou fotografii, jak se potkal se svou matkou Nonnetií. Byl to neskutečně odvážný a zároveň laskavý kůň. Po Velké národní mu chodilo do stáje hodně dopisů a navštěvovali ho novináři. A on si svůj status celebrity vychutnával plnými doušky," dodala Russell.

Zdroje: Racing Post, BBC, Guardian, Racing UK

Foto: The Jockey Club