reklama 11C

Trest za týrání. Olympionik Estermann má zákaz činnosti na sedm let

ikonka

Švýcarská jezdecká federace oznámila, že někdejší reprezentant v parkurovém skákání a účastník olympijských her 2012 Paul Estermann má zákaz účasti na jezdeckých akcích na sedm let. Jde o reakci na rozsudek švýcarského soudu v kauze týrání zvířat.
14.04.2023 19:29  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Řada jezdeckých médií vydala v pátek 14. dubna zprávu, že Švýcarská jezdecká federace zakázala činnost olympijskému jezdci Paulovi Estermannovi kvůli krutému zacházení s koňmi. A to na sedm let. V případě šedesátiletého sportovce jde zřejmě o konec jeho závodní kariéry.
 
Kauza se táhla několik let. Už v roce 2016 padlo obvinění od jednoho z bývalých zaměstnanců švýcarského jezdce, že zachází krutě se svými koňmi. Podle serveru Equnews měl v té době při tréninku opakovaně způsobit klisně Castlefield Eclipse bičem krvavá zranění. Připomeňme, že tato irská hnědka s ním startovala na olympijských hrách v Londýně, kde spolu dojeli sedmnáctí a v rámci soutěže družstev byli čtvrtí. O tři roky později s ním získala týmový bronz na mistrovství Evropy. Stejného chování se měl dopouštět i vůči dalšímu špičkovému koni jménem Lord Pepsi. 
 
Začátkem roku 2017 oznámila Švýcarská jezdecká federace, že Estermann čelí obžalobě, ale že ze strany federace platí presumpce neviny. Jezdec sám odstoupil z týmu pro mistrovství Evropy, které se ten rok konalo. Nicméně v národním i mezinárodním sportu zůstal, a dokonce v roce 2019 na evropském šampionátu reprezentoval. 
 
Až koncem roku 2019 shledal soud Estermanna vinným, ten se ovšem odvolal. Národní federace dále ctila presumpci neviny, Estermann se ale definitivně vzdal možnosti reprezentovat. Uplynuly nakonec další tři roky, než bylo v prosinci 2022 rozhodnuto znovu o jeho vině. Soud rozhodl na základě několika očitých svědectví i výpovědí veterináře. V „civilním“ procesu dostal jezdec vysokou blíže nespecifikovanou pokutu, dále úhradu veškerých nákladů řízení a byl podmínečně odsouzen na dva roky. 
 
Švýcarská jezdecká federace reagovala až na rozsudek z konce roku 2022. Lhůta k odvolání proti rozsudku uplynula Estermannovi 13. ledna 2023. Disciplinární komise Švýcarské jezdecké federace ho nejprve dočasně suspendovala, poté, co se jezdec neodvolal v rámci civilního řízení. Následně rozhodla disciplinární komise o konečném trestu ze strany této sportovní autority. 
 
Na webu Švýcarské jezdecké federace byl 13. dubna publikován tento text: „Po pravomocném odsouzení Paula Estermanna za vícenásobné úmyslné týrání zvířat disciplinární komise nyní stanovila i zákonný trest svazu. Jezdci je zakázána účast na jezdeckých akcích na dobu sedmi let.“
 
Zdroj: Equnews, World Of Showjumping, News In Germany, SUI NF
 
Foto: Trevor Meeks / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE