reklama 11B

Soumillon ovládl Evropský pohár žokejů, nejbohatší dostih získal Zock

ikonka

Belgická superhvězda Christophe Soumillon okouzlila Velkou Chuchli. Desetinásobný francouzský šampion se stal celkovým vítězem pátého ročníku Evropského poháru žokejů a asistoval u velkého loučení šampiona mílařů Wirelesse.
28.09.2019 20:04  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

PODÍVEJTE SE NA RE-LIVE EJC 2019 - klikněte ZDE!

 
Koně ze tří různých zemí zvítězili v rámci sobotního Evropského poháru žokejů ve Velké Chuchli. Nejbohatší rovinový dostih české sezony opanoval ve Francii trénovaný Zock s Eduardem Pedrozou, Velká cena českého turfu putuje zásluhou tříletého Monptiho vedeného Adriem de Vriesem do Německa.
 
Nejemocionálnější úspěch dne se však zrodil v Lokotrans EJC Middle na 1800 metrů, kde se lehkým vítězstvím pod Christophem Soumillonem rozloučil s kariérou osmiletý Wireless. Šampion mílařů ze stáje Leram dopomohl hvězdě dne k triumfu v celkovém hodnocení.
 
38letý Soumillon se po doběhu netajil nadšením. "Byl to v Praze nádherný den, který jsem si moc užil. Že jsem v jeho závěru mohl stát pod belgickou vlajku a slyšet hymnu, mě naprosto dostalo. Moc rád jsem českou akci podpořil, dostihový sport takové iniciativy potřebuje a věřím, že se o tom doslechnou i v dostihových velmocích," sděloval Soumillon poté, co zvedl nad hlavu pohár pro letošního šampiona EJC. Po své poslední jízdě hodil do publika fanouškům část své výstroje a přišel poblahopřát i nejlepším malým jezdcům a jezdkyním Pony ligy za podpory Jockey Clubu.
 
Soumillon: Krásné svezení i těžší momenty
 
Desetinásobný francouzský šampion položil základ ke svému úspěchu suverénním vítězstvím na dvouletém Ratem v BAK - 83. EJC Gerschově memoriálu. Hnědák ze stáje DS Pegas dominoval o neuvěřitelných sedm délek před Achird a Eternity.
 
"Ten kůň má budoucnost. Potvrdil, že jeho francouzské formy mají hodnotu," pokyvoval Soumillon uznale hlavou nad výkonem svěřence Čestmíra Olehly.
 
Mnohem více energie musel investovat do vítězství s Wirelessem, který v paddocku a při vstupu na dráhu dlouze "stávkoval" a Soumillonovi dalo za asistence trenéra Václava Luky nemalou práci dostat se do hřebcova sedla. V samotném dostihu však dokonale zúročil osvědčenou taktiku, s níž budoucí plemeník hřebčína Napajedla dominoval už v loňském ročníku. Nechal ho dlouho cválat na posledním místě za polem a teprve v polovině cílové roviny ho požádal o zrychlení. Wireless zareagoval raketovou akcelerací. Výrok rozhodčích byl "lehce 2 3/4", na dalších místech doběhli Sagar, Torque Power a Black Canyon.
 
Po poháru pro vítěze EJC dlouho sahal 50letý Nizozemec Adrie De Vries. Nejprve slavil s tříletým Orleanem a poté přidal vítězný finiš s německým Monptim v Pemat Trading EJC Long - 41. Velké ceně českého turfu. Ryzák ze stáje Heland Racing o půl délky zdolal Darkolvu a klasického vítěze Ramssia.
 
V Lokotrans EJC Middle však De Vries s německým Doinyem uzavřel doběh a to rozhodlo o celkovém pořadí. Soumillon nakonec porazil De Vriese o dva body.
 
Nejbohatší dostih díky Pedrozovi do Francie
 
Pomyslnou bronzovou medaili v poháru získal Eduardo Pedroza, který byl ústředním aktérem jednoho z nejpřekvapivějších doběhů dne. Na někdejším zimním favoritovi Zockovi, aktuálně připravovaném Fredericem Rossim ve Francii pro majitele Torstena Rabera, silným závěrem ovládl o 2 1/4 délky Leram EJC Million o 2,6 milionů korun.
 
Skutečnou senzací byla druhá příčka německého outsidera Call Me Mistera v sedle s Colmem O’Donoghuem. Obhájce loňského vítězství Troizilet doběhl jako nejlepší domácí kůň třetí před běloušem Politicum a favoritem Big Bootsem.
 
V Berlíně působící trenér Jan Korpas po stříbře s Call Me Mistrem na závěr programu získal ještě vítězství v dostihu trenérů. V sedle třídového veterána Tropical Bonda o půl délky porazil Ilonu Hronovou se Stormicem, třetí místo bral Echo Rules pod Ivanem Kubem. 66letý Josef Váňa dovedl outsidera Ladislava na šestém místě.
 
 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE