reklama 11D

Rakušanka Reich ovládla parkurovou Grand Prix při CSIO3* Bratislava

ikonka

Sportovním vrcholem mezinárodních parkurových závodů CSIO3* Bratislava, které se uskutečnily pod hlavičkou Danube Equestrian Festivalu premiérově na Národním fotbalovém stadionu, se stala Grand Prix. Její vítězkou se stala Rakušanka Alessandra Reich.
11.06.2023 19:57  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

 
Národní fotbalový stadion v Bratislavě na Tehelném poli hostil akci, o níž by si ještě nedávno málokdo uměl představit, že by se na tomto místě mohla uskutečnit. Hlavní organizátoři Robert Pál z Riders & Dreams Events a Peter Pukalovič ze společnosti Be Cool po jejím skončení přijímali gratulace ze všech stran nejen za to, jak byla akce připravena, ale také jakým způsobem se dokázali vypořádat s mimořádně nepříznivým počasím. 
 
Vydatné dešťové přeháňky se nevyhnuly ani hlavní nedělní soutěži, kterou byla Grand Prix s výškou překážek do 155 centimetrů. Z padesáti startujících dvojic jich pětina náročný kurz nedokončila, ale naopak devět účastníků překonalo všechny nástrahy bez penalizace a postoupili do rozeskakování. Bohužel mezi nimi nebyl žádný ze slovenských jezdců. Nejúspěšnější z domácích byla Dominika Gaálová na jedenáctiletém valachovi Senjor Catello, jež dovezla do cíle čtyři trestné body a umístila se na 22. místě. Jozef Wild, Radovan Šillo a David Horváth pak se svými koňskými svěřenci inkasovali po pěti bodech a seřadili se na 24. až 26. příčce. 
 
Mnozí fanoušci parkurového skákání tak drželi palce alespoň jediné Češce, jež se probojovala do závěrečné části soutěže. Na zkráceném parkuru ovšem Sandra Tomaidesová na klisně Kyren chybovala dvakrát a skončila až devátá. Další tři jezdci dokončili se čtyřmi body za jednu chybu a zbývajících pět zopakovalo precizní jízdu bez penalizace. O jejich konečném pořadí nakonec rozhodovaly doslova desetiny sekundy. Třetí místo obsadil Harry Allen z Irska na devítiletém valachovi Calcalatus, jenž startoval jako předposlední, ale byl o 61 setin pomalejší, než do té doby vedoucí rakouská reprezentantka Alesanndra Reich na devítiletém valachovi Oeli R. 
 

Psali jsme: Pohár národů v Bratislavě vyhráli Irové. Skvělé třetí místo pro domácí

 
Na startu již zbýval pouze Švýcar Bryan Balsiger v sedle devítileté klisny Scarlina de Tiji Z. I když nasadil od začátku velmi svižné tempo, v cíli byl přesně o jednu desetinu pomaleji než jeho soupeřka, která tak mohla začít slavit. „Vůbec jsem nedoufala, že bych mohla v Grand Prix zvítězit. Kdyby mi to řekl někdo dnes ráno, tak bych mu nevěřila. Skákalo se mi však naprosto skvěle a v rozeskakování jsem měla i velké štěstí. Je úžasné uspět v takové konkurenci, jaká se zde sešla,“ zhodnotila spokojeně vítězka.
 
 
Průběh si pochvaloval i Ivan Kmotrík – generální ředitel ŠK Slovan Bratislava, na jehož domovském stadionu se tato akce konala. „Bylo to naprosto perfektně zorganizované, opravdu nádherný event. Když přišla ta myšlenka, tak každý měl pochybnosti, zda se to dá tady uspořádat. Ale jsem nesmírně rád, že to takto vyšlo. Na první ročník to bylo naprosto fantastické a jsem přesvědčen, že když se tu potkáme příští rok, tak to bude ještě lepší,“ konstatoval krátce po skončení akce. 
 
I když oba hlavní organizátoři neskrývali únavu, tak doufají, že se Danube Equestrian Festival na Tehelné pole příští rok opět vrátí. „Bylo to velmi náročné, opět nás to prověřilo a odhalilo to další možnosti, které jsme schopni dokázat. Jsme nesmírně vděční všem partnerům akce i lidem, kteří přišli přímo na stadion i přes nepřízeň počasí,“ uvedl Peter Pukalovič, na něhož navázal Robert Pál: „Dnes už víme, že tady dokážeme ustájit zhruba o sedmdesát koní víc a opracoviště také zvládneme udělat trochu větší. Máme samé pozitivní reporty od zahraničních rozhodčích a všichni jezdci se s námi loučili s poděkováním za to, že tu mohli být. Přestože tu prožili čtyři dny v deštivém počasí, odjížděli s úsměvem. Takže ještě jednou všem moc děkujeme, byl to krásný sport,“ dodal na závěr.
 
Foto: Jan Vlček
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }