reklama 11B

Rája nasedlal své první vítěze v Berlíně, Tůma dobyl Bratislavu

ikonka

Na Velký pátek v Praze mu vítězství ještě uniklo, ale v neděli na sebe trenér Jan Rája upozornil v Berlíně, kde přebíral ceny hned dvakrát. Zahajovací mítink slovenské sezony v Bratislavě patřil koním majitele Jiřího Charváta a trenéra Pavla Tůmy.
09.04.2023 19:26  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Odpoledne, na které jen tak nezapomene, prožil v neděli Jan Rája na berlínském závodišti Hoppegarten. Někdejší šampion žokejů nejprve slavil první trenérské vítězství prostřednictvím šestiletého valacha Anniemation a na závěr dne zaznamenal dokonce double díky Siru Bowtiemanovi. Na obou vítězích stáje Arenzo seděl Leon Wolff, který o dva dny dříve oblékl stejný dres i v Praze.

"Kůň byl výborně připravený. Stáj má nového trenéra a tohle bylo jeho první vítězství, tak si myslím, že si to žádá pořádnou oslavu," konstatoval Wolff ve streamu sázkové kanceláře Wettstar.

Oba Rájovi svěřenci se prosadili ve čtyřkových handicapech, kterým byla věnována velká pozornost kvůli nové sázkové hře "7 gewinnt", a ani jeden z nich nemusel bojovat. Anniemation ovládl Preis von Hönow (1600 m, 6000 eur) lehce o 2 1/2 délky, český doběh dotvořil na třetím místě Whiskey Creek z tréninku Jiřího Brože.

 

Čtěte také: Mormill navázal na Santalina. Velký pátek v Chuchli ovládlo číslo pět

 

Outsider 169:10 Sir Bowtieman dominoval v Preis von Münchehofe (2200 m, 6000 eur) dokonce o 5 délek. Rája si připsal ještě jeden zajímavý neoficiální primát - dosud posledním českým trenérem, jemuž se podařilo v Hoppegartenu zvítězit, byla v roce 2008 Lenka Horáková s Apollo Starem a před ní v roce 1999 Tomáš Šatra s legendárním Near Dancerem.

"Dnešek patří Janu Rájovi. Je to špičkový trenér a pevně doufám, že ho v naší stáji ještě dlouho udržíme. Naši koně se teď pod ním zlepšují, takže věřím, že nás čeká ještě ledacos zajímavého," neskrýval spokojenost majitel Luc Boermans.

Charvátovci dominovali v Bratislavě

Na zahajovacím mítinku v Bratislavě se dařilo stáji Dr. Charvát a trenérovi Pavlu Tůmovi, jejichž zástupci zkompletovali hattrick. Zřejmě nejsledovanějším nositelem žluto-modrých barev byl lednový vítěz z Pisy Macallan. Hnědák přihlášený do klasických dostihů ovládl mimořádně těsný doběh mílové Ceny trojročných žrebcov, v němž se prvních sedm koní srovnalo do zhruba 2 1/4 délky.

Macallan s Janem Vernerem vybojoval vítězství o hlavu před domácím outsiderem Royal Catacumbo, o další půl délky zpět finišoval třetí Maďar Amore Bay. Šestý Mes Ailes ztrácel na úspěšného krajana 1 1/2 délky, dvě hlavy a krk.

Další dva úspěchy přidali Tůmovi svěřenci na překážkách v sedle s Janem Faltejskem. Český odchovanec Red Coral triumfoval o 4 délky v proutěných překážkách Memoriálu Jindřicha Němčanského a Chittussi zdemoloval pole steeplechase Ceny Železníka o deset délek.

 

Čtěte také: Dschingis First třetí v Nancy, rovinovým koním se nedařilo

 

Stáj Dr. Charvát neuspěla pouze v 50. Jarnej ceně MČ Petržalka, kterou zadrženě opanoval Royal Gino s Janem Odložilem. Za běloušem stáje Nýznerov SK doběhl při svém debutu ve slovenských barvách někdejší vítěz francouzského listed Enjeu d’ Arthel, zatímco favorita Dominiqua zastavil Jan Faltejsek po chybě na francouzském skoku.

Doma na Slovensku zůstala i Cena trojročných kobýl. Z nečekaného úspěchu se radovala stáj MPL Racing, jejíž Romina z tréninku Jozefa Chodúra jistě porazila Mary Bee a Free Folie. Majitel a chovatel Miroslav Piskla odchoval už matku vítězky Romanettu, jež před osmi lety zvítězila v Ceně Arvy.

Druhé místo v Montluconu

V neděli pokračovala také série francouzských startů svěřenců Zdena Koplíka. Na závodišti Montlucon se dařilo podruhé v kariéře startujícímu Bint Al Jnob v trenérových vlastních barvách, který pod Jaromírem Šafářem finišoval druhý mezi tříletými nezvítězivšími v Prix Mobalpa (1700 m, 9500 eur). Na vítězku Kettlingur ztratil jen 1 1/4 délky.

Honorované umístění naopak uniklo někdejšímu jedničkovému vítězi Carlo Biraghimu ze stáje Meridian. V classe 4 Prix du Casino de Neris-les-Bains (2300 m, 8500 eur) doběhl na šestém místě, 3/4 délky od poslední dotace.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }