reklama 11D

Rája: Jdeme krok za krokem. Wolff je talent, v Berlíně to byl koncert

ikonka

Pocity skutečného štěstí, kdy má člověk husí kůži po celém těle, zažil v neděli novopečený trenér Jan Rája na berlínském závodišti Hoppegarten. Dvojice vítězství stáje Arenzo měla velký ohlas. "Uvidíme, kam až se naši koně letos vyšplhají," říká.
12.04.2023 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Když Jan Rája v neděli přebíral na berlínském závodišti Hoppegarten ceny za první dvě vítězství své trenérské kariéry, měl pocit, jako kdyby se jeho úspěšná premiéra odehrála na domácí půdě.

"Ta atmosféra byla úžasná. Lidé nám tleskali a dávali jsme rozhovory, všichni věděli, že je to moje první trenérské vítězství. Já jsem úplně ztratil hlas, jak jsme celý tým křičeli na tribuně. A když jsem se vydal na dráhu za Sirem Bowtiemanem, měl jsem po celém těle husí kůži. Byl jsem opravdu šťastný a v první chvíli jsem tomu nemohl uvěřit," řekl Rája ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Start Rájovy spolupráce se stájí Arenzo belgického majitele žijícího v Česku Luca Boermanse tak nemohl proběhnout lépe.

 

Čtěte více: Rája nasedlal své první vítěze v Berlíně, Tůma dobyl Bratislavu

 

"Dobrým signálem bylo už páteční druhé místo tříleté Queen Of Cartes ve Velké Chuchli. Věděl jsem, že ti dva starší jsou na tom podle práce ještě líp. Naši koně jsou v pohodě, cítí se dobře fyzicky i psychicky, takže jsem věřil, že by to mohlo být dobré. Ale tak velký úspěch jsem nečekal. Jako jezdec jsem prožil spoustu radosti, ale v neděli jsem se strašně těšil za ty koně, celý tým i za výborného šéfa," shrnul Rája.

Zkušené Anniemationa a Sira Bowtiemana v Hoppegartenu dovedl k lehkým vítězstvím talentovaný Leon Wolff. "Je to mladý kluk, ale jezdí výborně a navíc má kondici. Po dostihu přijde a ani není zadýchaný. Navíc poslouchá, co mu trenér říká, a v dostihu podle toho jezdí. To cením, je to profesionální přístup se vším všudy. Musím říct, že když na svých koních vidím takového žokeje, je to koncert a už mě na tribuně nesvrbí ruce jako dřív," chválí německého jezdce, s nímž letos bude stáj Arenzo spolupracovat častěji.

Ve své první trenérské sezoně přihlásil Rája dvojici tříletých klisen do klasických dostihů, další cesta Queen Of Cartes a Quiet Street však zatím zůstává otevřená.

"Mám pocit, že obě jsou svým distančním optimem kratší a míle pro ně bude strop. Queen Of Cartes je poměrně hektická, i v práci citlivá na ježdění, a s oběma se musí jednat v rukavičkách. Quiet Street by měla startovat 22. dubna v Magdeburku a 1500 metrů a pak uvidíme, kudy půjdeme dál," nastínil Rája v podcastu na Equiradiu nejbližší plány.

Cíle stáje Arenzo jsou podle něj nastavené realisticky. “Se šéfem si večer po krmení sedneme v sedlovně a plánujeme, co budeme běhat. Všechno probíhá v klidu a bez nervů, je to fajn. Majitel mi říkal: Honzíku, nebudeme blbnout a půjdeme krok za krokem, kam se ti koně vyšplhají a na co budou mít. Případným startům ve větších dostizích se nebráním, ale je skvělé, když si majitel za těmi cíli jde postupně. Musím všem jenom poděkovat, všechno ve stáji funguje. Sedli jsme si i lidsky a je to radost,” netají se spokojeností Jan Rája.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR

 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE