Přehlídky hřebců, Zimní pohár ČJF i mezinárodní starty na jihu Evropy

ikonka

První březnový týden je již cítit přicházející jaro i na přehledu jezdeckých a hipologických akcí. Těm domácím dominují přehlídky plemenných hřebců v Písku a Tlumačově, ale také pokračující halová sezona. Naši jezdci však zamířili opět i za hranice.
03.03.2020 15:28  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Zemský hřebčinec v Tlumačově naplánoval na sobotu 7. března přehlídku plemenných hřebců a den otevřených dveří. Ve stejný den se koná jarní přehlídka plemenných koní také v Zemském hřebčinci v Písku, na níž již tradičně navazuje bohatý doprovodný program zahrnující např. ukázku westernového ježdění, drezurní vystoupení Petry Miki Civišové, předvedení fríského koně Pieter van Diphoorn s Vendulkou Šponarovou, jezdeckou čtverylku zaměstnanců ZH Písek, ukázku ježdění v dámském sedle či práce chladnokrevných hřebců. Přítomni budou i zástupci Národního hřebčína Kladruby nad Labem nebo Miloslav Simandl s jeho Horse show. To však není zdaleka vše.
 
České jezdecké haly však ožijí i sportovními akcemi. Ve Zduchovicích se konají v pátek a v sobotu parkurové soutěže od ZLP pro děti na pony až po ST* velkých koní. V neděli se v Královicích u Slaného koná další kolo Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace. I v tomto případě jsou na programu skokové závody od úrovně pony až do stupně obtížnosti S*. Jedná se o poslední možnost získat body pro postup do finále seriálu, které proběhne na stejném místě o dva týdny později v rámci Jezdeckého festivalu. V mezičase se uskuteční ještě poslední kvalifikace v Tlumačově. Ve dnech 7. a 8. března se konají oficiální jezdecké závody pod hlavičkou ČJF ještě např. ve Frenštátu pod Radhoštěm a v Mladči – Nových Zámcích.
 
V rámci zahraničního dění samozřejmě stojí za pozornost další část série mezinárodních parkurových závodů ve španělském Vejer de la Frontera, kde budeme držet palce nejen Alešovi Opatrnému, ale také Charlotte Augier de Moussac, Barboře Bínové, Vladimíru Malákovi, Sergejovi Motyginovi či Kateřině Tomanové.
 
Neméně zajímavé bude sledování závodů CCI3*-L v portugalském Barroca d´Alva, kde by se měl letos poprvé představit v sedle Shutterflyke Miroslav Trunda, jenž je kandidátem na olympijskou účast v Tokiu. Aby mohl jet do Japonska, bude muset ještě dokončit čtyři dlouhé hvězdy a tento portugalský mítink je důležitou přípravou. 
 
Pro úplnost ještě dodejme, že na drezurní závody CDIP do Motěšic byla ze strany ČJF nahlášena Daniela Prokešová. 
 
V katarském Dauhá sice nebudeme mít žádné české zástupce, ale pražské ano. Prvního kola parkurové série Global Champions se účastní za tým Prague Lions Niels Bruynseels, Jur Vrieling a Wilm Vermeir.
 
Ilustrační foto Šárka Votavová (na snímku Miroslav Trunda)