reklama 11B

Podvodníci číhají i na koňských inzertních webech. Na co si dát pozor?

ikonka

Nakupování přes on-line inzerci je v dnešní době už zcela běžná praxe. Bohužel ani inzertním webům specializovaným na koně a jezdectví se nevyhýbají nepoctiví uživatelé, kteří se dopouští podvodného jednání. V těchto dnech jejich aktivita vzrostla.
28.11.2019 14:35  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A
 
Internetové inzertní weby a bazary specializované na koně a jezdectví vám mohou usnadnit prodej či nákup všeho, co se tohoto chovatelského a sportovního odvětví týká. Jenže i na nich se čas od času objeví podvodníci, kteří se touto cestou snaží obohatit. Připravili jsme proto pro vás několik rad, na co si dát pozor při nákupu nejen přes on-line inzerci. 
 
První, co by vás mělo varovat před tím, že ne vše může být v pořádku, je až podezřele nízká cena – zejména u inzerátů na prodej koně je částka nižší než 20.000 Kč velmi neobvyklá. Podvodníci také mnohdy chtějí peníze od vás vylákat předem. Zejména při prodeji koně je takový požadavek zcela neopodstatnitelný. Varovat by vás také mohla velmi nekvalitní fotografie, kde je kůň špatně rozpoznatelný, případně snímek, který se nápadně podobá fotografii publikované v minulosti u jiného inzerátu. Při svých praktikách totiž podvodníci často stahují fotky koní z cizích inzerátů či jinde na webu. 
 
Dávejte si také velký pozor na samotný text inzerátu. Pokud není v češtině zcela smysluplný (byť to není vždy pravidlem), může se jednat o snahy podvodníků ze zahraničí, kteří text zadávají přes automatické překladače. Právě ze zahraničí, konkrétně z Polska, v několika posledních týdnech míří na české inzertní servery podvodné inzeráty na prodej koní. Konkrétními případy se již zabývá Policie ČR, neboť jsou již i první uživatelé, kteří naletěli a poslali peníze za koně, kterého ani neviděli. – Po obdržení nevelkého finančního obnosu jim měl být přivezen.
 
Jak se tedy nejsnadněji vyhnout problémům? Zvažte, zda cena odpovídá popisu nabízeného produktu. Zdravý, mladý, nadějný kůň, který je v textu prezentován jen v tom nejlepším světle, a přitom stojí jen 15.000 Kč? Zpozorněte! Neposílejte peníze předem, nebo alespoň ne inzerentům, kteří ještě nemají na daném inzertním webu žádné hodnocení od ostatních uživatelů. U jezdeckého vybavení, které je možné zaslat poštou, preferujte zaslání na dobírku či platbu při převzetí od kurýra. Je to bezpečnější pro prodávajícího i kupujícího. Zapojte se do hodnocení inzerentů. Po uskutečnění obchodu nebo služby, napište hodnocení do profilu inzerenta, pokud to daný web umožňuje. Pomůžete tím ostatním uživatelům. 
 
A co dělat, když už jste se stali obětí podvodného jednání? Neváhejte kontaktovat kteroukoliv služebnu Policie ČR a také provozovatele inzertního webu. Upozorněte ho, aby mohl případně zamezit dalším takovým snahám od konkrétního inzerenta. Provozovatele inzertních stránek je vhodné upozornit již při samotném podezření, že se jedná o nekalé praktiky ze strany inzerenta. Ačkoliv většinou dochází k pravidelné kontrole obsahu, stává se tak občas až po několika hodinách či dnech, a to již může být pozdě. Atraktivně vyhlížející inzeráty totiž velmi rychle nabírají sledovanost a od publikace k nákupu často dochází dříve, než by si kdokoliv mohl myslet.
 
Ilustrační foto archiv



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE