reklama 11A

Po více jak třiceti letech Petra Cinerová skončila se závodní voltiží

ikonka

Petra Cinerová je již přes třicet let jednou z nejvýraznějších osobností české voltiže. Před pár týdny se však rozhodla ukončit kariéru lonžérky. „I nadále jsem ochotna pomoci s voltižními koňmi všem, kteří budou chtít,“ uvedla v bilančním rozhovoru.
08.10.2022 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Při nedávném mistrovství České republiky ve voltiži, které se konalo ve Frenštátu pod Radhoštěm, došlo i na dojemné chvíle, neboť při něm ukončili sportovní kariéru úspěšný valach Landar i jeho dlouholetá lonžérka Petra Cinerová. Voltiži se na této pozici věnovala více jak třicet let.
 
I když voltiž miluje, věnovala se jí vždy jen ze země. „Nikdy jsem sama voltiž necvičila. Jezdila jsem drezuru hlavně jako juniorka a pak jsem také skákala. Díky voltiži jsem přestala aktivně závodit a pouze jsem lonžovala. Lonžuji na vrcholové úrovni bez přestávky třicet tři let, což je hodně. Současná situace mě vedla k tomu, že jsem se rozhodla tuto disciplínu na závodní úrovni opustit,“ uvedla v rozhovoru pro EquiRadio
 
Zavzpomínala také na své jezdecké začátky. Ke koním se dostala v jedenácti letech, což z dnešního pohledu je poměrně pozdě. V minulosti tomu však tak nebylo. „Naše generace mohla kdysi začínat až od dvanácti let. Já byla protekční dítě a v podstatě jsem si to doma vybrečela a táta, který byl veterinář a jezdil po klubech, mě přivedl do Pegasu Brno. Do Pegasu jsem se později vrátila a jezdila jsem tam vrcholově drezuru. Po čase jsem si udělala cvičitelský kurz a dostala na starosti malé děti. Pomalu jsem se začala dozvídat, že nějaká voltiž vůbec existuje. Půjčila jsem si madla, pásy a začali jsme zkoušet, jak se cvičí. Připadalo mi, že ty děti se takto naučí víc a je to pro ně méně nebezpečné. Poté jsme začali závodit, trénovat povinné sestavy a následně jsem se rozhodla, že se osamostatním a založím si vlastní klub. Na úkor toho jsem sama přestala jezdit. Hledali jsme místo pro náš oddíl, půjčovali si koně na závody, a nakonec jsme zůstali v Drásově,“ vzpomíná Petra Cinerová.
 
Mezi vrcholy její kariéry patří organizace mistrovství Evropy a světa na brněnském výstavišti, které se uskutečnilo v roce 2008. „Povedlo se to, ale stálo to spoustu peněz. Jen díky panu Řehákovi ze společnosti Anect se to zaplatilo. Je to přesně třicet let, co s námi spolupracuje. Vždy jsme se o všem otevřeně bavili a musela jsem si vše před ním obhájit a svoji myšlenku mu vysvětlit. Pořádání této akce se mu líbilo a byl schopen to zaplatit. O pár let později už by to udělat nemohl. Mrzelo nás, že nás finančně nepodpořily instituce, které to v té době udělat měly a mohly,“ povzdechla si i po tak dlouhé době.
 

Nepřehlédněte: Voltiž je dobrým základem pro sedlové disciplíny, říká Lukáš Klouda

 

Pěkné vzpomínky na brněnský šampionát však převládají i díky tomu, že na kvalitní organizaci této akce dodnes vzpomínají uznávané osobnosti voltižního světa. Česká voltiž navíc tehdy dosáhla na historický úspěch. Petr Eim se totiž stal mistrem světa. „Pro nás tady v Česku to však bohužel nemělo odezvu, kterou to mělo mít. Celý svět se o tom doteď baví a ptají se, kdy to uděláme znovu. Říkám, že už znovu ne, že se to zkrátka nezaplatí. Dokonce i Mezinárodní jezdecká federace tenkrát poslala děkovný dopis na ČJF a konstatovala, že tuto akci nikdo nepřekoná. Já jsem si prosadila spoustu věcí a myslím, že to velmi dobře fungovalo. Měli jsme tam hodně lidí, a to tvořilo skvělou atmosféru. Lidé z voltižního světa si nás díky tomu dodnes pamatují a rádi na to vzpomínají,“ vypráví dnes již bývalá lonžérka. 
 
Voltiži by však ráda v rámci možností nadále pomáhala, i když již nechce být tou hybnou silou. „Já jsem i nadále ochotna pomoci všem, kteří budou chtít pomoci s jejich voltižními koňmi. Já tuto disciplínu mám stále ráda, nadále se dění kolem voltiže ráda zúčastním a budu se i podílet na organizaci Sportovního centra mládeže. Už se však neztotožňuji s vedením toho, jak se to dělá. Myslím si, že spousta věcí nefunguje, jak by měla, ale s tím už bohužel nic neuděláme. Musíme se přizpůsobit této době. Myslím, že jsem vyčerpala svojí motivaci. Ničeho však nelituji,“ ubezpečuje Petra Cinerová v podcastu EquiRadia.
 
Foto: poskytla Petra Cinerová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE