reklama 11A

Patnáct dní před koncem sezony: Kdo směřuje za šampionským titulem

ikonka

Dostihová sezona 2023 se blíží ke svému vyvrcholení. Mezi jezdci a majiteli je o titulu rovinového i překážkového šampiona s největší pravděpodobností rozhodnuto. Trenérské žebříčky však budou napínavé až do poslední chvíle. Projděte si náš přehled.
27.10.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Poslední čtyři mítinky zbývají do konce letošní dostihové sezony. Po zrušení závěrečného dne v Pardubicích, které vyvolalo protest ze strany České asociace steeplechase, se v nadcházejících dvou týdnech otevřou brány Slušovic, Chuchle Areny Praha, Koles a Lysé nad Labem.

Tři ze čtyř zmíněných dostihových dnů nabídnou smíšený program. Do konce sezony se tak odběhne 22 rovinových a devět překážkových dostihů, přičemž rovinovou bilanci by ještě mohlo navýšit avizované rozdělení jednoho dostihu v Kolesách.

Patnáct dní před vyvrcholením dostihového roku 2023 vám nabízíme rychlý přehled, jak vypadá rozložení sil v jednotlivých šampionátech.

 

Lázně Poděbrady Cup - jezdci na rovině

 

1. David Liška (23), 2. žk. Tomáš Roman (13), 3. Petr Foret (13), 4. Alena Plimlová (13), 5. Martina Havelková (12), 6. Adam Florian (12), 7. Milan Zatloukal (12), 8. Lucie Fialová (11), 9. Jiří Chaloupka (9), 10. Matyáš Luka (9).

S trochou nadsázky se dá říct, že žádný boj o šampionát rovinových jezdců letos neproběhl. David Liška si od prvních týdnů sezony udržoval konzistentní výkonnost, s železnou pravidelností přidával další "čárky" a vybudoval si výrazný náskok před soupeři. Svou dominanci podtrhl i dvěma klasickými triumfy (Jarní cena klisen, Oaks), nejvyšším dotačním ziskem (2 283 400 Kč) a největším počtem vítězství od své první šampionské sezony v roce 2018.

Naopak pořadí na dalších příčkách průběžného žebříčku je velmi těsné, jezdce na druhé až sedmé pozici dělí jediné vítězství. Slovenský žák Tomáš Roman bodoval s podobnou pravidelností jako Liška a v posledních měsících začíná stále častěji získávat příležitosti i od velkých tuzemských stájí. Svou standardní sezonu s tradiční úspěšností na jedničkové scéně odvedl Petr Foret, nejúspěšnější ženou je zatím čtvrtá Alena Plimlová.

Z elitní desítky má nejvyšší procentuální úspěšnost 22,5% amatérský šampion Matyáš Luka, z jezdců s dvaceti a více starty se dostali nad dvacet procent ještě Tomáš Lukášek a Václav Janáček.

 

BoKaBau Ladies’ Cup

 

1. Alena Plimlová (13), 2. Martina Havelková (12), 3. Lucie Fialová (11), 4. Jiřina Andrésová (8), 5. Sofie Kvízová (7), 6. Vendula Korečková (6), 7. Petra Zedková (6), 8. Taťána Mášová (5), 9. Miloslava Sedláková (5), 10. Lenka Neprašová (5).

Napínavý až do poslední chvíle zůstává Ladies’ Cup. Alena Plimlová drží těsné vedení, ale Martina Havelková nasazuje opět k velkému finiši a skvělý rok prožívá i Lucie Fialová, jíž pomohla mimo jiné série s doma neporaženou Classou. Loňská šampionka Jiřina Andrésová má tentokrát na kontě méně vítězství, ale vyvažují to jedničkové úspěchy s Vévodou a účast na šampionátu žokejek v Madridu.

Jedním z objevů sezony je Sofie Kvízová, která získala pět ze svých sedmi vítězství ve Slušovicích a má méně než polovinu startů oproti soupeřkám na nejvyšších příčkách žebříčku. Další z mladých talentů Lence Neprašové stačilo na pětici rovinových triumfů pouhých deset startů.

 

Trenéři na rovině

 

1. Miroslav Nieslanik (18), 2. Michal Kalčík (16), 3. Allan Petrlík (13), 4. Ingrid Janáčková Koplíková (13), 5. Václav Luka (12), 6. Tomáš Váňa (9), 7. Helena Vocásková (9), 8. Martina Havelková (9), 9. Eva Záhorová (8), 10. Radek Holčák (8).

Rozhodnuto zatím není ani mezi rovinovými trenéry. S osmnácti vítězstvími vede Miroslav Nieslanik, ale druhý Michal Kalčík ztrácí jen dvě “čárky”. Přes stovku letošních startů se dostal ještě třetí Allan Petrlík.

Svěřenci čtvrté Ingrid Janáčkové Koplíkové vyhráli v průměru každý čtvrtý dostih, do něhož nastoupili, a vyběhali na domácích drahách impozantní sumu 3,3 milionu korun. Naopak koně Heleny Vocáskové z šampionské centrály Němčice letos absolvovali nejméně startů od roku 2010, což mezi rovinovými trenéry znamenalo propad na sedmou příčku.

 

Majitelé na rovině

 

1. Statek Blata Český Ráj (2 956 150 Kč), 2. MUDr. Eva Nieslaniková (1 758 200 Kč), 3. Lokotrans (1 479 800 Kč), 4. The Sons of Sharpour (1 104 200 Kč), 5. Rabbit Trhový Štěpánov (660 150 Kč), 6. Cardboard (624 900 Kč), 7. Syndikát V3J (526 650 Kč), 8. Leram (471 500 Kč), 9. Stáj Březová (352 050 Kč), 10. Pure Nutrition (349 250 Kč).

O nejúspěšnější rovinové stáji letos není pochyb, manželé Jana a Josef Dufkovi ze stáje Statek Blata Český Ráj měli vítězku derby Abhu, zimního favorita Showpowera, zimní královnu Ciotolu, elitního tříletého mílaře Shahbandara a mnohé další. To všechno při úspěšnosti 31 procent.

Nad milion korun na vyběhaných dotacích se dostaly ještě tři další stáje - MUDr. Eva Nieslaniková, Lokotrans a také The Sons of Sharpour. Pouze pět startů potřebovala na umístění v elitní desítce stáj Leram, disponující klasicky umístěnými You Just Rockem a Bellatorem.

 

Lázně Poděbrady Cup - jezdci na překážkách

 

1. Jan Faltejsek (16), 2. Jakub Kocman (10), 3. Jan Odložil (6), 4. Jan Kratochvíl (6), 5. Jaroslav Myška (6), 6. Pavel Složil ml. (5), 7. Martin Liška (4), 8. Adam Čmiel (4), 9. Daniel Vyhnálek (3), 10. Marcel Novák (3).

Ještě v září nebylo vyloučeno, že Jakub Kocman zvládne potrápit vedoucího muže překážkové statistiky Jana Faltejska. O opaku nakonec rozhodly dvě události - Faltejskův hattrick v den Velké pardubické a oznámení Dostihového spolku o zrušení závěrečného listopadového mítinku.

Faltejsek tak devět dostihů před koncem překážkové sezony vede o šest bodů. Rýsuje se však zajímavý souboj o třetí místo mezi Janem Odložilem, Janem Kratochvílem a Pavlem Složilem, disponujícími zajímavými šancemi ve Slušovicích, a promluvit do něj může i Jaroslav Myška.

 

Ladies’ Cup - překážky

 

1. am. Tereza Polesná (1), 2. Lenka Neprašová, 3. Veronika Řezáčová, 4. Lenka Kvapilová, 5. am. Tereza Podráská, 6. Tereza Oppltová.

Překážkový Ladies’ Cup má letos šest účastnic. Zvítězit na domácí půdě však dokázala pouze amatérka Tereza Polesná, o dalším pořadí rozhoduje počet druhých míst. Polesná byla často k vidění i v zahraničí, když dostávala pravidelně šance v Polsku, Itálii a na Slovensku. Momentálně je však vyřazena kvůli zranění, a tak ji může na sklonku sezony předstihnout ve velké formě jezdící Lenka Neprašová, která má na kontě kromě pěti rovinových vítězství také dva překážkové triumfy v Trevisu.

 

Trenéři na překážkách

 

1. Pavel Tůma (8), 2. Helena Vocásková (6), 3. Stanislav Popelka (6), 4. Dalibor Török (5), 5. Josef Váňa starší (5), 6. Radim Bodlák (4), 7. Alžběta Faltejsková (4), 8. Veronika Lempochnerová (4), 9. Luboš Urbánek (4), 10. Josef Váňa mladší (3).

V čele žebříčku překážkových trenérů je dvojice středisek s impozantní úspěšností přes 40 procent. Vedoucí Pavel Tůma vyhrál 8 z 19 startů, druhá Helena Vocásková 6 z 15 startů. Rozhodnutí mezi nimi přinese až závěrečný překážkový mítink v Kolesách.

Loni druhý Stanislav Popelka drží průběžnou třetí příčku, ve Zhoři u Jihlavy působící Dalibor Török se vyšvihl na čtvrtou pozici před Josefa Váňu.

 

Majitelé na překážkách

 

1. Jezdecký oddíl Beňov (2 480 000 Kč), 2. DS Kabelkovi (1 215 000 Kč), 3. MPL Racing CZ (890 000 Kč), 4. Dr. Charvát (834 000 Kč), 5. Statek Chyše-Váňa (825 900 Kč), 6. EŽ Praha a.s. (757 300 Kč), 7. Scuderia Aichner SRL (728 300 Kč), 8. DS Millennium (592 600 Kč), 9. DS Pegas (591 200 Kč), 10. HC Amphora-Hora (477 500 Kč).

Statistika překážkových majitelů má už mnoho let neoficiální charakteristiku "jak dopadla letošní Velká pardubická" a ani tentokrát to není jinak. Jezdecký oddíl Beňov tak díky Sacamirovi směřuje za dalším přelomovým úspěchem své bohaté historie.

V elitní desítce jsou zastoupeny některé z největších stájí jako Dr. Charvát, EŽ Praha a.s., Scuderia Aichner SRL nebo DS Pegas, ale tentokrát jsou velmi viditelní i menší majitelé a "stáje jednoho koně". Podobně jako Talent drží mezi elitou DS Kabelkovi, Lodgian Whistle dostal na pátou příčku Statek Chyše-Váňa a Sexy Lord katapultoval do nejlepší desítky barvy HC Amphora-Hora.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }