reklama 11D

Parkury a dostihy ve Velké Chuchli v roce 2019

ikonka

Pro sezonu 2019 chystá závodiště v Praze Velké Chuchli velkou změnu. K turfu totiž přibude nově také parkurové skákání. Z Chuchle se tak stává multifunkční areál. Co se chystá a jaká je koncepce pro příští rok se dočtete níže…
21.11.2018 11:00  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
 

Dlouhá dostihová sezona 2019 ve Velké Chuchli

 
Dostihová sezóna 2019 na stěžejním českém závodišti v Praze-Velké Chuchli nabídne čtrnáct dostihových dní a bude jednou z nejdelších sezón posledních let. Kalendářně potrvá sedm měsíců a dva dny, odstartuje 7. dubna a skončí 9. listopadu.
 
Počet čtrnácti termínů vychází z aktuální situace českého dostihového sportu, kdy za poslední dekádu klesl jak celkový počet startujících koní, tak i průměrný počet účastníků na jeden dostih. V této souvislosti pražský pořadatel inicioval již v srpnu schůzku pořadatelů z ostatních závodišť s představiteli Jockey Clubu ČR, s cílem přesněji reagovat na současný stav a vytvořit pragmatickou nabídku pro všechny kategorie koní. Došlo k dohodě o podobě termínové listiny na rok 2019, jejímž výsledkem je nižší celkový počet dostihových dní, avšak jejich účelnější rozvržení mezi pořadateli, tak aby nedocházelo ke zbytečným termínovým kolizím.
 
Ze schůzky vzešla také jedna výrazná změna v termínové listině: na žádost Hipodromu Most, který jako jediné závodiště kategorie A neměl ve svém kalendáři klasický dostih, byla Jarní cena klisen přesunuta právě na mosteckou dráhu. S ní se do Mostu stěhuje i její předzkouška, dubnový Memoriál Rudolfa Deyla, zatímco opačným směrem do Velké Chuchle zamíří květnový Memoriál dr. Frankenbergera, tedy první důležitý trial červnového Derby. Dále Velká Chuchle zařazuje dva nové termíny: dostihové dny v červenci a v listopadu. 
 
Vrcholy chuchelského kalendáře budou 22. června České derby a 28. září Evropský pohár žokejů. Dotace Českého derby 2019 činí rovné dva milióny korun (o 0,5 mil. Kč méně než v roce 2018, nicméně oněch 500 tisíc Kč bude v rozpočtu použito na navýšení dotací v ostatních dostizích nejvyšší výkonnostní kategorie) a České derby je i nadále nejbohatším klasickým dostihem střední Evropy. Také nejbohatší rovinový dostih regionu se uskuteční ve Velké Chuchli a opět jím bude EJC Million, vrchol zářijového Evropského poháru žokejů, který byl letos dotován částkou 2,6 mil. Kč.
 

Parkurové skákání nově od roku 2019 ve Velké Chuchli

 
Jak manželé Marie a Radovan Vítkovi od samého počátku svojí působnosti na zdejším závodišti avizovali, nastává moment, kdy se na závodiště ve Velké Chuchli po dlouhých desetiletích vrací parkurový sport. Ve sportovním kalendáři České jezdecké federace (ČJF) jsou nyní evidovány celkem 4 termíny, ve kterých proběhnou první jezdecké závody. 
 
Vzhledem k tomu, že se jedná o naprostou novinku v kalendáři ČJF, a protože je nutné zachovat soulad mezi jednotlivými sportovními disciplínami „koňských“ sportů, padla volba na měsíce květen, červen, srpen a říjen. Tyto závody budou koncipovány pro rok 2018 každý samostatně, se svým vlastním sportovním i doprovodným programem v rozsahu národních jezdeckých závodů. Seriálové soutěže a případně i další, jiné formáty závodů pak budou připraveny pro následující sezonu v roce 2020.
 
Všem účastníkům parkurových závodů nabídne závodiště ve Velké Chuchli nejmodernější sportovní materiál, potřebné zázemí a kvalitní služby.
 

Koncepce závodiště ve Velké Chuchli pro sezonu 2019

 
Závodiště ve Velké Chuchli plnilo po celá léta funkci tréninkového střediska zejména pro dostihový sport. Postupem času se zde pak objevili koně jiného typu a dnes zde trénuje například Městská policie Praha, probíhá zde výuka žáku ze zdejší Střední školy dostihové sportu a jezdectví, sídlí zde Prague Country and Polo club, konají se zde závody České klusácké asociace a samozřejmě jsou pořádány tzv. rovinové dostihy. Od roku 2019 k nim přibydou koně z jezdeckých disciplín parkur a drezura a v konečném důsledku tak dochází k rozšíření „koňských sportů“. A jelikož základním záměrem rodiny Vítkových je právě „koňská“ Chuchle, bude takto přistoupeno i k marketingovým aktivitám. Všechny zmiňované disciplíny a druhy koní se tak dostanou do propagace zdejšího areálu, cílem bude zviditelnění aktivit v Chuchli a samozřejmě také získání co největšího zájmu široké veřejnosti do řad nejen diváků, ale i sponzorů koní. 
 
V rámci sportovního kalendáře budou pro řadu termínů parkurových závodů, dostihů a třeba i polo turnajů připraveny speciální programové nabídky pro celou škálu diváků – od mladých, přes rodiny s dětmi, páry a skupiny středního věku až po seniory. Při tom bude pamatováno i na ty z nás, kteří nemají ve svém životě tolik štětí a potýkají s různými životními problémy, rodinnými či zdravotními. Svojí skromnou měrou chce areál pomoci těm, kteří takovou pomoc potřebují a přivítají.
 
Aby vše mohlo probíhat podle výše uvedeného záměru, je zapotřebí dalších investic. Marie a Radovan Vítkovi se rozhodli pro uvolnění další významné částky pro areál ve Velké Chuchli a vybudovány budou:
 

Moderní jezdecké kolbiště a opracoviště se speciálními jezdeckými povrchy

Hala jízdárny o velikosti cca 29 x 63 metrů pro jezdecké účely

Dětský areálek vedle hlavního vstupu do areálu pro diváky

Opraveny budou některé stáje za účelem dalšího použití pro stávající i nové klienty

 
Dále je nutné zakoupit kvalitní technické vybavení na údržbu všech zdejších sportovních povrchů a dostihové dráhy. Diváci pak jistě přivítají dílčí změny jako například nové zvučení divácké tribuny, renovované sociální zařízení v 1. patře tribuny a další. Na celou sezonu pak bude připraven nový cateringový koncept a všichni se tak mohou těšit na řadu zajímavých akcí a nových služeb v oblasti gastronomie.
 
Celkově by tyto změny přinést výrazný posun k lepší budoucnosti zdejšího závodiště, které si to bezesporu zaslouží.
 
Zdroj: Tisková zpráva Velká Chuchle
 



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE