reklama 11D

Olympijská Paříž: Kdy vstoupí na scénu jezdci a kdo má jistou účast?

ikonka

Rok 2024 bude rokem olympijským. Sen mnoha sportovců se v Paříži stane skutečností. Víme, které země mají jistou účast v jezdeckých soutěžích i kdy nastoupí jezdci na scénu. A také máme nějaké zajímavosti z olympijské historie.
01.01.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Pro sportovce asi není významnější akce, než je olympiáda. Za běžných okolností se koná jednou za čtyři roky, ta s datem 2024 se ale odehraje kvůli narušení harmonogramu pandemií koronaviru jen s tříletým odstupem. Naposledy se totiž zástupci více než třicítky sportů předvedli pod pěti kruhy v Tokiu v létě 2021, namísto původně plánovaného roku 2020.
 
Letní hry se střídají ob dva roky se zimními, ale nebylo tomu tak vždy. Až do roku 1992 se konaly ve stejné sezoně. V uvedeném roce byly letní hry v Barceloně a zimní se konaly v Albertville. Od zimní olympiády 1994 v Lillehammeru se začaly střídat po dvou letech tak, aby neprobíhaly v tomtéž roce. 
 
Další zajímavostí je, že Paříž, která se stane dějištěm blížící se olympiády, je jedním z mála měst, kde se akce již konala. A to dokonce dvakrát, v letech 1900 a 1924. Vrací se tam tedy po symbolických sto letech. Oficiální název her v Paříži zní Games of the XXXIII Olympiad. 
 
 

Trocha olympijské historie

Jezdectví je jedním z nejstarších olympijských sportů, součástí her je od roku 1900. S krátkou přestávkou jsou pak stabilně koně na olympiádě od roku 1912. V začátku byly na programu soutěže spřežení a až do roku 1920 se závodilo i ve voltiži. Poté se skladba disciplín ustálila na sestavě: parkurové skákání, drezura a všestrannost. Nejúspěšnějším národem jsou Němci, kteří získali celkem šestapadesát medailí, z toho je přesně polovina zlatých. Za nimi jsou na pomyslném žebříčku Švédi a Francouzi.
 
Nejvíce prvních míst v individuálním či týmovém hodnocení zapsala ve své kariéře Němka Isabell Werth, která stále ještě aktivně závodí v drezuře. Má jich celkem sedm. Navíc vlastní ještě pět stříbrných medailí. Druhý je její krajan a rovněž drezurní reprezentant Reiner Klimke s šesti vítězstvími a za ním je opět Němec, skokan Hans Günter Winkler s pěti zlaty.
 
Česká republika má jedinou medaili, a to zásluhou kapitána Františka Ventury, který s Eliotem zvítězil ve skákání v Amsterdamu 1928.
 
 

Všestrannost v Paříži

Pro fanoušky koní začíná to nejzajímavější v Paříži všestranností. Hned druhý den po zahajovacím ceremoniálu, který proběhne v pátek 26. července, absolvují jezdci všestrannosti drezurní úlohu. Kros pojedou v neděli 28. července a v pondělí se ve skokové zkoušce rozhodne o individuálních i týmových medailistech. Finále jednotlivců bude otevřené pro pětadvacet jezdců.  
 
Celkem nastoupí do olympijské soutěže pětašedesát sportovců. Osmačtyřicet z nich se her zúčastní jako členové národních týmů, hodnoceni budou samozřejmě také individuálně. Už nyní je jasné, která družstva se předvedou. Jistotu účasti od počátku měli Francouzi, kteří mají jednu týmovou kvótu jako pořadatelská země. Na domácí půdě budou mít určitě obrovskou podporu, Francie je jezdeckou velmocí. Jejich militaristi patří mezi medailisty z posledních her v Tokiu, kde brali bronz. 
 
V roli obhájců zlata budou reprezentanti Velké Británie. Po výkonech, které ostrovní jezdci předvedli v posledních třech sezonách na šampionátech a dalších významných závodech, budou i letos horkými favority. Britové získali místo na startovní listině díky výsledku na mistrovství světa 2022 v Itálii. Vedle nich tam postup vybojovali také Němci, Novozélanďani, Američani, Irové, Švédi a Švýcaři. 
 
Po mistrovství Evropy 2023 ve Francii je doplnili zástupci Belgie a Nizozemska. V loňské sezoně díky kvalifikační soutěži určené pro země skupiny C pronikli mezi olympijské týmy také Poláci, na Panamerických hrách si vyjeli účast Brazilci a Kanaďani, ze skupiny F a G po úspěchu v přímé kvalifikaci postoupili Japonci a Australani. Šestnáctým družstvem jsou Italové. Ti se kvalifikovali díky výsledku při Poháru národů v Boekelu v říjnu 2023. Obsadili tam až desátou příčku, ale protože všech devět zemí před nimi už prošlo na základě dřívějších výsledků, patří jim rovněž startovní pozice v Paříži.
 
Jezdci v týmech budou doplněni sedmnácti jednotlivci. Kvóty budou patřit federacím, které nemají družstva. Získají je na základě postavení jejich reprezentantů na žebříčku k 31. prosinci 2023. Konkrétní jména budou známá až s termínem nominativních přihlášek. Takzvaný „long list“, neboli širší nominace, má termín koncem března.
 

 

VŠESTRANNOST (65 startujících – 48 v týmech / 17 jednotlivců)

Časový harmonogram

Sobota 27. července
Drezura – 9:30 až 18.30
 
Neděle 28. července
Terénní zkouška – 10:30 až 15:00
 
Pondělí 29. července
Parkur – 11:00 až 16:00
Medailový ceremoniál – jednotlivci a týmy
 
Místo konání
Versailles
 

 

Drezura 

První úlohu v podání drezurních specialistů budou moct sledovat diváci 30. července, kdy polovina startovního pole předvede Grand Prix. Druhá polovina ji pojede o den později. Soutěž slouží jako týmová i individuální kvalifikace. V sobotu 3. srpna je na programu úloha Grand Prix Special, při které se rozhodne o konečném pořadí družstev. O den později se odehraje Grand Prix Freestyle jako finále jednotlivců. Soutěž je určená pouze pro osmnáct nejlepších dvojic.
 
Mezi největší favority budou patřit Němci, kteří před třemi lety v Tokiu zvítězili v týmovém klání. Jejich reprezentantka Jessica von Bredow Werndl s klisnou TSF Dalerou je v posledních letech prakticky neporazitelná. Postup vybojovali na mistrovství světa 2022 spolu s jezdci Dánska, Velké Británie, Švédska, Nizozemska a USA. Právě tyto země patří stabilně mezi drezurní špičku. Zejména Dánové, Britové a Američani budou dalšími adepty na medaile.
 
Účast si zajistily také reprezentační týmy Rakouska, Belgie a Španělska, a to na základě výkonů na mistrovství Evropy 2023. Poláci postoupili v přímé kvalifikaci skupiny C, a díky výsledkům na Panamerických hrách zamíří do Paříže kompletní družstva Kanady a Brazílie.
 
Ze skupiny G se kvalifikoval celek Austrálie a jistotu účasti mají také Francouzi, jakožto pořadatelská země. Zůstává neobsazena jediná týmová kvóta, která je určená pro skupinu F, což je Střední východ a severní Afrika. 
 
Jezdce, kteří se zúčastní v rámci týmů, doplní patnáct individuálních sportovců. Jejich výběr funguje na stejném principu jako u všestrannosti, tedy kvóty budou přiděleny na základě postavení na žebříčku k poslednímu dni roku 2023.
 
 

 

DREZURA (60 startujících – 45 v týmech / 15 jednotlivců)

Časový harmonogram

Úterý 30. července
Grand Prix - 1. polovina startujících - 11:00 až 16:30
 
Středa 31. července
Grand Prix - 2. polovina startujících - 10:00 až 15:30
 
Sobota 3. srpna
Grand Prix Special – finále týmů – 10:00 až 15:30
Medailový ceremoniál - týmy
 
Neděle 4. srpna
Grand Prix Freestyle – finále jednotlivců – 10:00 až 13:30
Medailový ceremoniál - jednotlivci
 
Místo konání
Versailles
 

 

Parkurové skákání

Skokani zahájí olympiádu soutěží týmů. Kvalifikace se pojede 1. srpna a o den později se odehraje finále. Soutěž jednotlivců odstartuje až 5. srpna jedním kvalifikačním kolem. Další den přinese finále pro třicet nejlepších dvojic v individuálním pořadí.
 
Družstev, která si z Paříže mohou odvézt medaile, je hned několik. Obhájci zlata z Tokia jsou Švédi, jež vyhráli i světový šampionát 2022, a budou tedy patřit k velkým favoritům. Ale je třeba myslet i na tým USA, který za posledních dvacet let odjížděl z her bez medaile jen jednou. Navíc jen v Evropě je několik dalších zemí, které mají na to dostat se na stupně vítězů, jako jsou Belgičani, Irové, Němci, Švýcaři, Nizozemci nebo Francouzi.
 
Parkurové skákání má s pětasedmdesáti jezdci nejpočetnější zastoupení ze třech jezdeckých disciplín. Tříčlenných týmů bude dvacet. Postup z mistrovství světa 2022 získali Švédi, Nizozemci, Britové, Irové a Němci. Zástupci Belgie si zajistili startovní pozici díky finále Poháru národů 2022, z loňského evropského šampionátu pak mají kvótu Rakušani, Španělé a Švýcaři.
 
Z přímé kvalifikační soutěže skupiny C v Praze vyšli nejlépe Izraelci a Poláci, umístění na Panamerických hrách pak zajistilo místo pro USA, Kanadu a Mexiko. Ze skupiny F se na olympiádu probojovali jezdci Saudské Arábie a Spojených arabských emirátů. Ze skupiny G jedou do Paříže díky přímé kvalifikační soutěži Japonci a Australani. Brazílie si vyjela účast ve finále Poháru národů 2023 a konečně dvacáté družstvo postaví hostitel – tedy Francie.
 
Individuálních účastníků bude patnáct. Federace obdrží kvóty na základě postaveních jejich reprezentantů na žebříčku k 31. prosinci 2023.
 

 

SKOKY (75 startujících – 60 v týmech / 15 jednotlivců)

Časový harmonogram

Čtvrtek 1. srpna
Týmová kvalifikace – 11:00 až 14:00
 
Pátek 2. srpna
Týmové finále – 14:00 až 16:00
Medailový ceremoniál – týmy
 
Pondělí 5. srpna
Kvalifikace jednotlivců – 14:00 až 18:00
 
Úterý 6. srpna
Finále jednotlivců – 10:00 až 12:00
Medailový ceremoniál – jednotlivci 
 
Místo konání
Versailles
 

 

Foto: PSV / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE