reklama 11B

Nesvačil senior, Drábek, Sedlinská a Pospíšilová jsou mistři opratí

ikonka

V Heřmanově Městci se během prvního srpnového týdne konalo mistrovství České republiky spřežení, kterého se účastnilo čtyřicet vozatajů. Průběh šampionátu ovlivnila nepřízeň počasí, která vyřadila jednoho z favoritů hlavní soutěžní kategorie.
07.08.2023 12:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12C

 
Pořadatelem letošního mistrovství České republiky spřežení byl Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Akce se však konala v Heřmanově Městci, kde bylo letos slavnostně otevřeno nově zrekonstruované výcvikové středisko kladrubských koní. Samotné vozatajské soutěže probíhaly v parku Bažantnice, který se na necelý týden proměnil v závodní kemp.
 
Mezi mistrovské soutěže tradičně patří dvojspřeží pony. Těch letos dorazilo osm a vedoucí pozice se hned po úvodní drezuře ujal Jaroslav Juráň. V sobotním maratonu ovšem skončil až třetí a po dílčí šesté příčce z parkuru mezi kužely se musel spokojit s bronzovou medailí. Velmi pěkné výkony podávala se svými poníky Lucie Černá, jež byla druhá v první a poslední zkoušce. V terénních překážkách se jí však tolik nedařilo, a i kvůli tomu brala pomyslné stříbro. Zlato si totiž odvezla Monika Pospíšilová. V drezuře byla sice až třetí, ale maraton i parkur vyhrála. Její celkové skóre bylo 138,97 bodů, což bylo o pět méně, než měla Černá a o deset oproti Juráňovi.
 
V soutěži jednospřeží se blýskla druhým nejlepším maratonem Lucie Kurková, jenže v dalších dvou částech mistrovského závodu byla až sedmá a v součtech vybojovala šesté místo za Davidem Soukupem, který pro změnu byl nejlepší v překážkové jízdě mezi kužely. V neděli zaznamenal čistou jízdu a skončil jen necelý bod za čtvrtou Alenou Brixovou. Vyrovnané výkony po všechny tři dny podával Jiří Ziegler, když jednotlivé zkoušky dokončil jako třetí, čtvrtý a opět třetí. Třetí tak skončil i v rámci konečného účtování. Nechybělo mnoho a mohl dokonce brát druhý nejcennější kov, jelikož Daniel Bejr na parkuru inkasoval přes dvanáct bodů jeho výsledné skóre bylo 134,89. V drezuře přitom byl nejlepší ze všech, a i po třetím místě v maratonu šampionát stále vedl. Takto titul brala jeho dlouhodobě největší soupeřka – Markéta Sedlinská. Tato vozatajka byla v drezuře druhá a sobotní část dokonce vyhrála. Na parkuru již nepřidala žádnou penalizaci a se 126,18 body šlo o velmi jisté vítězství. 
 

Psali jsme: Zvrat při MČR čtyřspřeží: Nesvačil junior převrhl kočár a tatínek vede

 
Kategorie dvojspřeží začala slibně pro Petra Kafku, když drezuru dokončil jako třetí. Během víkendu byl dvakrát pátý a na stejném řádku figuroval i v rámci celého mistrovství. O něco lépe na tom byl Ota Bareš, a to mimo jiné i díky třetí příčce z parkuru. Poslední zkouška naopak nevyšla Alexandrovi Soukupovi, jenž před tím byl první a druhý. Zcela opačný vývoj měly závody pro Františka Sedláka. Do maratonu vstupoval až z desátého místa, ale v sobotu byl třetí a díky bezchybné nedělní jízdě zaslouženě bral stříbrnou medaili. Rovných devět bodů ztrácel na vítězného Josefa Drábka, jemuž skvěle vyšla terénní část a v parkuru měl jen drobnou penalizaci.
 
Velkou smůlu měl v královské kategorii čtyřspřeží reprezentant Národního hřebčína Kladruby Jiří Nesvačil junior. Ve čtyřčlenné sestavě byl jasným favoritem, což potvrdil už v drezuře, ale při odpoledním startu do maratonu, kdy byl terén velmi podmáčený vytrvalým a vydatným deštěm, převrátil kočár v druhé překážce a závod nedokončil. Nestartoval ani v nedělním parkuru, ale jak sám potvrdil, že kromě naraženin je v pořádku a společně s otcem a bratrem Radkem by již za pár týdnů měl odcestovat na mistrovství Evropy. Zbývající tři vozatajové podávali standardní výkony. Kateřina Sklenská si dojela pro bronz s celkovými 360,36 body, druhou příčku bral díky skóre 336,34 bodů Jaroslav Jandl a mistrovský titul po roce obhájil Jiří Nesvačil senior, jehož konečný součet činil 205,63 bodů. 
 
Foto: Gabriela Pilařová
 
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE