Našel u koní svobodu a oddanost. Propadl jsem vytrvalosti, říká Konopa

ikonka

Juniorský mistr České republiky ve vytrvalosti Miroslav Konopa má díky studiu na střední škole v Kladrubech všestranné jezdecké vzdělání. Vytrvalost je pro něj srdcovou záležitostí, v níž se plánuje dále rozvíjet a cílem je nyní Saudská Arábie.
14.09.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


V roce 2015 vstoupil do jezdeckého světa Miroslav Konopa. Zpočátku se jeho zájem ubíral pouze směrem rekreačního ježdění, ale když v roce 2018 příchodem do Endurance Stable Semiramis objevil krásu a náročnost vytrvalostního ježdění, ať už co se týče přípravy koně, tak fyzické zdatnosti jezdce, bylo jasné, že toto bude jeho hlavní disciplína.   
 
Proč jste se rozhodl pro jezdecký sport a co vás na té myšlence lákalo nejvíce?
Koně jsou krásná a majestátní zvířata. Já měl to štěstí, že sousedíme s majiteli koní, kteří mi umožnili docházet do jejich stáje. A když člověk objeví pocit svobody, adrenalin a oddanost, které koně za péči a dobré zacházení nabízejí, definitivně jsem jim propadl.
 
Vaší hlavní disciplínou je tedy vytrvalost. Vyzkoušel jste i některá další jezdecká odvětví? 
Na střední škole chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem nás vedou ke všeobecné znalosti jezdectví, tudíž jsem si mohl vyzkoušet vše od skákání po zápřah, nicméně mou srdcovou záležitostí stále zůstává vytrvalost. Závodím teprve druhým rokem, prozatím jsem dosáhl výkonnosti S. Pokud vše půjde podle plánů, chtěl bych již letos začít startovat na mezinárodní úrovni.
 
Jak vzpomínáte na své první závodní zkušenosti? 
Poprvé jsem startoval v Šamoríně závod na 40 kilometrů s valachem Efolem. Pro oba to byla závodní premiéra, tudíž zážitků bylo plno. To, že jsme skončili na druhém místě, byla třešnička na dortu.
 
Která místa a jezdecké areály jste využíval k práci s koňmi a působil jste v nich?
V rámci rekreačního ježdění jsem vyzkoušel několik jezdeckých areálů, nicméně jsem si uvědomoval, že je nutné, pokud se chci zlepšit, začít trénovat pod někým zkušeným a zde nebyl čas, aby se mi věnovali. Poté mě kamarád vzal k současnému trenérovi v Endurance Stable Semiramis, kde působím dodnes.
 
Kdo vás zdokonaloval a předával vám nové zkušenosti v průběhu celé kariéry? 
Nejvíce zkušeností mi předal můj současný trenér Alexej Burian, se kterým spolupracujeme téměř 5 let.
 
Můžete zmínit nějaké své cenné úspěchy ve vytrvalosti?
Jako úspěch beru každý dokončený závod, ale jako největší úspěch beru samozřejmě vyhrané juniorské mistrovství České republiky 2022 s Efolem.
 

Psali jsme: Adam Silbrník: Kůň se má na práci těšit, být ochotný a zůstat zdravý

 
Na které své koně vzpomínáte nejraději? 
Každý kůň, kterého jsem měl možnost jezdit, mi dal nějakou zkušenost. Nicméně pokud mám některé vyzdvihnout, tak je to kůň Al Galard a úplně nejblíže mi je samozřejmě Efol. Můj první vlastní kůň byla kobyla Sheilla. Ovšem studijní povinnosti mi momentálně nedovolují koně vlastnit a naplno se mu věnovat.  
 
Jak vzniklo spojení vás a parkurového skákání a co vás na tom baví nejvíce?
První nabídka vypomáhat při parkurových závodech přišla ze školy. Jelikož mám na závody v Chuchli pouze skvělé vzpomínky, jezdím tam, kdykoliv mám možnost. Když jsme o proběhlém světovém poháru dostali nabídku jet do O2 arény vypomáhat na Prague Playoffs 2021, neváhal jsem. Líbí se mi, že mám možnost vidět zákulisí takto velkých závodů a vidím slavné jezdce a stavitele při práci.
 
Máte i sám parkurovou zkušenost ze sedla?
Ano mám, ale zatím pouze na amatérské úrovni.
 
Absolvoval jste i nějaké zahraniční stáže a jiné pracovní zkušenosti spojené s jezdeckým sportem? 
V současné době nemám, ale pokud vše dobře dopadne, rád bych jel na stáž do Saudské Arábie v příštím roce, se kterou má naše stáj již zkušenost z loňského roku.
 
Jaké sportovní ambice jste měl ve vašich začátcích a jaké jsou vaše dnešní plány v jezdectví?
První ambice byly udělat si jezdeckou licenci a začít závodit na oficiálních závodech. Momentálně bych si chtěl zvyšovat výkonnost. Mými velkými sny je, splnit si kvalifikaci na mistrovství světa nebo mistrovství Evropy juniorů a mladých jezdců a zúčastnit se závodu v Saudské Arábii, konkrétně závodu v Al Ula. Jedná se o velmi krásný a zároveň náročný závod. Samotné Al Ula je více než 3000 let staré a je zařazeno v UNESCO, tudíž jsou při jízdě pouští krásné scenérie zajištěny a zároveň je zde velmi dbáno na welfare koní, které je pro mě velmi důležité.  
 
Foto: poskytl Mirolsav Konopa