reklama 11A

Místo koně plyšák na dřevěné tyčce. Hobby Horsing budí mezi koňaři emoce

ikonka

Když Česká Hobby Horsing Asociace oznámila, že letos vznikne nový seriál soutěží s plyšovými koňmi na tyčce v rámci domácí parkurové extraligy, mezi koňaři se zvedla na sociálních sítích žhavá diskuze. Velmi podobná situace nastala nedávno v Německu.
01.02.2024 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: poskytla Česká Hobby Horsing Asociace   |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Hobby Horsing je poměrně novým sportem, jehož popularita se rychle rozšiřuje z Finska do dalších evropských zemí. S plyšovými koníky na dřevěné tyčce soutěží převážně děti, ale čím dál častěji se do klání zapojují i dospívající a dospělí. 
 
„Hobby Horsing napodobuje jízdu na skutečných koních a děti, které nemůžou nebo nechtějí jezdit, se tak mohou naučit všechny aspekty skutečného jezdeckého sportu. Požadavky na Hobby Horses nejsou nijak striktní a fantazie se v tomto případě meze nekladou,“ zmiňují na svých stránkách zakladatelky České Hobby Horsing Asociace Barbora Fialová a Drohomíra Košvancová. 
 
„Hobby Horsing je ve své podstatě halový sport a není jen o parkurech, ale zahrnuje také skok mohutnosti, drezuru, dostihy, western trail nebo western horsemanship. Věříme však, že postupem času budou přibývat další disciplíny z toho tradičního koňského světa,“ zmiňuje v rozhovoru pro EquiRadio předsedkyně zmíněné asociace Barbora Fialová. Dle jejích slov v České republice zažívá Hobby Horsing největší boom v posledních pár letech, ale historie sahá mnohem dál. „Ve Finsku se tomuto sportu věnují de facto více jak patnáct let.“
 

 
Zatímco u menších dětí se nad kombinací sportu a hry s plyšovou hračkou většina lidí nepozastavuje, jiná situace je o dospívajících, či dokonce dospělých dívek, ale občas i chlapců. Nejednotný pohled na toto pojetí jezdectví bez živých koní se naplno ukázal poté, co Česká Hobby Horsing Asociace informovala o připravovaném seriálu ve spolupráci s Asociací Český skokový pohár. „Hledali jsme cestu, jak oživit stojaté vody kolem koní a přišel nápad propojit Hobby Horsing s Českým skokovým pohárem. Tím oslovíme úplně jinou komunitu, kterou přivedeme blíže k jezdeckému sportu. Kontaktoval jsem proto představitelky České Hobby Horsing Asociace a jelikož dámy projevily zájem o spolupráci, vznikla Hobby Horse Open Air Tour při Českém skokovém poháru,“ konstatoval event manažer domácí parkurové extraligy Aleš Suchánek. 
 
„V rámci všech kol našeho parkurového seriálu bude vždy vytyčena plocha o velikosti dvacet krát čtyřicet metrů, kde si zástupci Hobby Horsingu postaví vlastní parkur a proběhnou tam jejich závody na zmenšené kopii parkuru pro koně. Mělo by tomu tak být vždy v sobotu, aby na to byl dostatek času. V žádném případě to nijak nezasáhne do jezdecké části Českého skokového poháru na kolbišti. Zkrátka to je jen přidružená část víkendového programu. Pro nás to znamená nejen příliv nových diváků do ochozů závodního kolbiště. Většina areálů pořádajících jednotlivá kola Českého skokového poháru má své vlastní jezdecké školičky, kde pracují s mládeží a tady mají ideální možnost oslovit děti, které projevují zájem o koně a jezdectví,“ upřesňuje Suchánek v podcastu EquiRadia.
 
Ne všichni lidi od koní však s Alešem Suchánkem sdílí stejný názor. „Asi vědí proč, ale mě to osobně přijde odporné, ošklivé a nedůstojné. Věřím, že při troše invence se dalo, pokud už to teda bylo potřeba, vymyslet něco jiného, krásného,“ zmínila v diskuzích na sociálních sítích Kateřina Rejnková. „Určitě hezká aktivita pro malé děti, nakonec my jako první jsme to zařadili již před třiceti lety do hezké večerní show na Albertovci. Při pohledu na vzrostlé dívky mám smíšené pocity. Svět se ubírá divným směrem. Pokud, tak toto patří spíše mezi gymnastiku. S koňmi a jezdeckým sportem to nemá mnoho společného. – Dříve to byla krásná hra. Bohužel, lidé mají neustálou až chorobnou touhu soutěžit. Opravdu už si neumíme někdy jenom hrát?,“ přidal svůj pohled zakončený řečnickou otázkou Vít Holý. 
 
„Poláci už to jedou ve velkém a bohužel se k tomu přistupuje jako k seriózními sportu. Když jsem vloni viděl ve Strzegomi parkur, drezuru i kros, přišlo mi to jako fajn zábava pro děcka. Ale když pak vidíte, že se přihlašují přes LiveJumping, platí si ustájení, startovné a vše kolem – včetně plyšové mrkve, kobylinců a tak dále, berou to vážně… No, asi jsem z jiné planety,“ doplňuje Lukáš Létal.
 
Na druhou stranu jsou i tací, kteří Hobby Horsing obhajují anebo k němu přistupují zcela pragmaticky. „Mnoho dětí si prostě docházku ke koním nebo svého (koně – pozn. red.) nemůže dovolit a vzhlíží k jezdcům, co chodí Velké ceny. Došel vám i tento aspekt? Každý rok pořádáme dvoje HH závody při hobbíčkách pro děti. Organizačně si to v kombinaci s ČSP moc nedokážu představit. Za mě to udělá dobrý skutek pro zvýšení počtu diváků i propagaci jezdeckého sportu,“ uvádí například Veronika Konvalinková.
 
„Dospělí lidé se tady vysmívají dětem, co dokážou mnohem víc než vy. Schválně, kdo z vás by tady odskákal devadesáticentimetrový parkur s tyčí mezi nohama a schválně píšu s ní, protože bez toho hobíka je to lehčí. Většina z vás ani bez ní, troufnu si říct. Kritizujete něco, na co sami nemáte. Mě je dvacet pět, mám svého živého koně a jsem členem CHHA. Dělám hobby horsing a absolutně se za to nestydím, protože je to fakt těžkej sport. To, že vy vidíte jen děti s klackama mezi nohama, co si hrají na koníčky, neznamená, že to tak je. Jak už tu někdo psal, spousta z nás má doma živé koně, ale tohle nás prostě baví,“ konstatuje Karolína Hůlková. 
 
„Nechápu, proč jste z toho lidi tak vedle. Děti se proběhnou s tyčí během poháru. Ať si každý dělá, co chce, ne? Často býval doprovodný program, tak se tam teď proběhnou děti, co pak zatleskají jezdcům ve Velké ceně. Nejvíc se z toho tady hroutí ti, co tam ani závodit nebudou,“ přidává se Veronika Turečková do diskusního vlákna s téměř sto padesáti příspěvky. 
 
Na diskuzi reagoval v rozhovoru pro Jezdci.cz a EquiRadio i Aleš Suchánek zastupující Asociaci Český skokový pohár. „Každý má právo na svůj vlastní názor. Osobně si myslím, že to je sportovní aktivita a každá aktivita, která neškodí zdraví a odtáhne děti od mobilu, tabletu či počítače a přinese jim nějakou tělesnou aktivitu, tak je žádoucí. Já bych v tom žádný problém neviděl. Samozřejmě, že každý nemusí Hobby Horsing milovat, ale na druhou stranu, kdybychom při skokovém poháru udělali turnaj ve fotbale, tak se nad tím nikdo ani nepozastaví. Hobby Horsing rozpoutal nějakou emoční vlnu, ale i to je dobře,“ dodává k žhavé diskuzi pohárový manažer. 
 

 
Nejen v České republice téma Hobby Horsingu doprovází silné emoce. Podobná situace je v Německu, kde se jím dokonce začala zabývat na oficiální úrovni Německý jezdecký svaz (FN) a rozhodl se začlenit Hobby Horsing do soutěžních pravidel. Mnozí koňaři se proti tomu veřejně postavili, mezi nimi například úspěšná drezurní jezdkyně Anabel Balkenhol: „Děti by se měly naučit starat o koně, získat ke koním cit a naučit se základy jezdectví,“ cituje část jejího prohlášení oborový web Reiter Revue International. K jejímu příspěvků připojovala řada lidí podporu a hojně diskutovaný byl i článek zmiňovaného portálu, u něhož přibyly necelé dvě stovky komentářů. 
 
I z tohoto důvodu se Německý jezdecký svaz prostřednictvím vedoucího oddělení rozvoje jezdeckého sportu v rámci FN k Hobby Horsingu jasně vyjádřil v článku publikovaném v druhé polovině ledna. Thomas Ungruhe odpověděl na nejčastější dotazy, které FN v předešlých dnech obdržela. „Na jezdectví a jezdeckém sportu je unikátní vztah ke koním. Hobby Horsing tedy není jezdectví. Co má tedy Hobby Horsing společného s jezdeckým sportem? Kluby a firmy využívají hobby koně jako příležitost, jak dětem přiblížit téma koní a nadchnout je pro jezdecký sport. Děti, které přijdou ke koním v klubech samozřejmě chtějí jezdit na koních. Jsou fascinováni koňmi. Chtějí jezdit, lonžovat, čistit koně – zkrátka dělat vše, co můžeme s koňmi zažít. A to je to, co podporujeme, stejně jako kluby a firmy: Hobby Horsing jako úvod ke koním a do jezdectví,“ říká Ungruhe.
 
V rozhovoru pro stránky Pferd Aktuell zmiňuje mimo jiného, že důvodů, proč dnes Hobby Horsing hraje v klubech a firmách roli, je celá řada. „Poptávka po dětských jezdeckých kurzech je větší než nabídka. Hobby Horsing je pro kluby a firmy příležitostí nejen zařadit děti na čekací listinu, ale také jim nabídnout možnost hravě se věnovat koním v blízkosti skutečných koní. To pomáhá neztratit tyto děti pro jezdecký sport. Hobby Horsing děti rozhýbe, připraví je na ježdění nejen teoreticky, ale i sportovně. Nejen, že si procvičují chody koní a překonávají překážky, lze jim také předat znalosti o koních. Hobby Horsing nabízí klubům a společnostem možnost přilákat nové členy, respektive zákazníky. Přispívá také k tématu společenské licence, tedy společenské akceptace jezdeckého sportu,“ dodává s tím, že díky Hobby Horsingu se zvyšuje počet lidí, které koně i jezdecký sport zajímají a mají k nim pozitivní přístup. I proto byla připravena jednotná celostátní pravidla pro závody Hobby Horsingu. Začleněním sportovních pravidel pod FN jsou navíc všichni účastníci automaticky pojištěni. Pokud by se tedy některý z účastníků při zdolávání kurzu zranil, pořadatel je krytý pojistkou. 
 
Bude tak každopádně velmi zajímavé sledovat další dění kolem Hobby Horsingu, a to nejen v Německu a dalších okolních státech. Je jasné, že i když se Česká jezdecká federace nebude inspirovat od našich západních sousedů, Hobby Horsing si své místo na domácím trhu najde, ať už to bude pod záštitou jezdeckého svazu, nebo samostatné České Hobby Horsing Asociace. Sportovní i ekonomický potenciál jistě bez odezvy nezůstane.



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE