reklama 11B

Mimořádně náročná záchranná akce v Přebuzi. Kůň bohužel zával nepřežil

ikonka

Deset zasahujících jednotek hasičů se pokoušelo ve středu zachránit koně, který se popadl do starého důlního díla. Navzdory velké snaze se ho nepodařilo zachránit a uhynul ještě před vyproštěním z propadliny pod ohrazenou pískovou jízdárnou.
13.04.2023 12:35  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

POZOR! Fotogalerie obsahuje záběry, které nejsou vhodné pro citlivější osoby.

 
Oznámení o záchraně koně v Přebuzi na Sokolovsku přijali hasiči na tísňovou linku ve středu 12. dubna v deset hodin dopoledne. Podle volající majitelky měl být kůň zhruba metr a půl hluboko v propadlině pod ohrazenou pískovou plochou, která sloužila jako výběh. 
 
„První jednotka hasičů na místě potvrdila, že ve výběhu pro koně došlo pod zvířetem k propadnutí zřejmě starého důlního díla, v propadu byl kůň navíc zasypaný až po krk. Velitel zásahu si tak okamžitě na místo vyžádal nejen posilové jednotky, ale i speciální vybavení. Pro zajištění bezpečnosti při záchranných pracích byl na místo vyslán i technický kontejner s materiálem pro stabilizaci zřícených budov či právě výkopů,“ informovali hasiči ve zprávě zveřejněné na webech Požáry.cz a Týdeník policie. 
 
Operační středisko zároveň začalo zajišťovat bagr či jiný stroj pro výkopové práce, stejně tak speciální vyprošťovací automobil kolegů drážních hasičů a také autojeřáb. Kromě zajištění techniky vyhledalo operační středisko, kde se v místě zásahu nachází bývalá důlní díla. „Hasiči na místě mezitím začali ručně vykopávat prostor pro záchranu koně, současně bylo nutné zajistit bezpečnost zasahujících hasičů. Z dostupných prostředků začali hasiči stabilizovat zvětšující se výkop. V průběhu přípravy pažení došlo několikrát k sesunutí okrajů, bylo tak nutné stále zvyšovat bezpečnost při práci. I s ohledem na skladbu zeminy v místě propadu, která byla velmi sypká, povolal velitel zásahu na místo sací bagr ze záchranného útvaru ve Zbirohu,“ popisují hasiči postup záchranné akce.
 
Koně po celou dobu kontrolovala přivolaná veterinářka, společně s velitelem zásahu konzultovala průběh záchranných prací. Čím více byl kůň odhrabaný, tak se intenzivněji snažil vyprostit. Proto bylo potřeba udržovat ho co nejvíce stabilního, aby si vlastními pokusy o záchranu ještě více neublížil. 
 

Psali jsme: Tragédie na pražském Císařském ostrově. Při požáru uhynulo osm koní

 
„Tím, že zvíře bylo z větší části zasypané, hrozil takzvaný crush syndrom. Na koně obrovským tlakem působilo množství zeminy, kterou se hasičům dařilo odhrabávat stále ručně i dvěma bagry, jež se podařilo sehnat,“ upozorňovali hasiči na obrovské riziko. Obavy se bohužel naplnily a po dvou hodinách zásahu, kdy už bylo zajištěné pažení kolem zvířete, a především bagr rychlým tempem zvětšoval prostor pro záchranu, konstatovala veterinářka, že kůň v závalu uhynul.
 
„Hasiči dokončili zabezpečení prostoru výkopu a po příjezdu sacího bagru na místo a jeho nasazení se jim podařilo dostat z výkopu veškerou zeminu, která držela koně. Po jeho vytažení z propadu, který byl nakonec zhruba tři metry hluboký, si koně převzala jeho majitelka. K události byl povolán rovněž zástupce firmy zajišťující stará důlní díla a také báňská záchranná služba pro zabezpečení propadu a také pro posouzení, zda nehrozí další nebezpečí. U zásahu bylo potřeba velké množství zasahujících hasičů a také techniky, proto byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu. Celá záchranná akce trvala pět hodin, uzavřeli zprávu hasiči.
 
V tento den se přitom nejednalo o jedinou záchranu koně v tomto kraji. Ještě před tímto zásahem hasiči v karlovarské části města Rosnice pomáhali zvednout koně na nohy ve stáji. „S použitím lezecké techniky se v tomto případě podařilo koně zvednout a následně rozchodit,“ dodali na závěr alespoň jednu pozitivní zprávu. 
 
Zdroj: Požáry.cz, Týdeník policie
Foto: HZS Karlovarského kraje



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE