reklama 11D

Hasiči zachraňovali na Novojičínsku koně ze žlabu. Ležel v něm od noci

ikonka

Velmi neobvyklý zásah mají za sebou profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje. V pondělí 9. května zachraňovali v obci Heřmánky na Novojičínsku hřebce zaklíněného ve stáji v krmném žlabu. Pravděpodobně v něm strávil celou noc.
10.05.2022 13:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12C

 
Hasiči Moravskoslezského kraje obdrželi v pondělí na operačním středisku informaci, že v obci Heřmánky na Novojičínsku uvízl kůň v betonovém žlabu. Po příjezdu na místo nehody zjistili, že vysílený kůň ležel v krmném betonovém žlabu o půdorysu asi 2 x 1 metr několik hodin a nemohl se vůbec pohnout. „Byl doslova vmáčknutý jako dílek od puzzle,“ uvedli.
 
„Ke stěnám stáje by se žádná vyprošťovací technika nedostala, tak hasiči použili důvtip, a pak i sílu. Pomocí většího kladiva a ručního plochého sekáče, tedy majzlíku, opatrně odsekali užší stranu žlabu. Žlab byl naštěstí postaven z cihel, beton byl jen na povrchu. Na odstranění delší strany žlabu použili hydraulický rozpínací válec, který hasiči obvykle používají u dopravních nehod při vyprošťování osob,“ popsali průběh zásahu hasiči. 
 

Psali jsme: Tragická nehoda na D1. Dva koně nepřežili náraz kamionu do přívěsu

 
Koně pak posunuli na doporučení veterináře do polohy vleže na nohou a přikryli ho dekou. Zvěrolékař dal následně vysílenému koni infuzi. „Kůň, který pravděpodobně ležel ve žlabovém zajetí už od noci z neděle na pondělí, podle něj potřeboval minimálně několik desítek minut či hodin na načerpání ztracené energie. Pak se prý sám postaví. Koník neměl zlomenou nohu, jen na mnoha místech zad a nohou měl viditelné škrábance. A ještě měl otok hlavy, jak ji musel několik hodin držet ve žlabu vychýlenou – k narovnání mu bránilo dřevěné koryto na vodu nad hlavou,“ stojí dál ve zprávě hasičů.
 
„Když jsme přijeli, tak nervózně kopal či cukal nohama. Museli jsme je přivázat. Pak asi pochopil, že jsme tam pro jeho dobro, pro jeho záchranu, a byl zcela klidný – i při pořádných ranách majzlíkem do stěny žlabu,“ uvedl velitel zásahu. Ten trval zhruba hodinu a zapojily se do něj dvě svými silami jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Bílovec a Vítkov.
 
Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje
Foto: HZS Moravskoslezského kraje



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE