Miksánková Málková: Pud sebezáchovy jsem zpočátku neměla. Ale nelituji

ikonka

Novou kapitolu ve svém dostihovém životě letos zahajuje Barbora Miksánková Málková, která pod dohledem Martiny Růžičkové připravuje jako její asistentka dvě klisny českého chovu. "Jsem teď hrozně nabitá energií, díky koním i lidem kolem sebe," říká.
29.03.2023 15:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Bude to sezona malých návratů. Po Heleně Blažkové se do dostihového provozu vrací, v jiné roli a v menším měřítku, také Barbora Miksánková Málková.

Bývalá překážková jezdkyně a vítězka Ceny Vltavy s Charme Lookem, která ukončila aktivní kariéru před šesti lety a v poslední době se věnovala hlavně svému jezdeckému kroužku a Pony lize, udělala první krok k možné budoucí trenérské kariéře. Jako asistentka Martiny Růžičkové připravuje dvě debutující klisny v majetku nově vzniklé Stáje Roza.

"Dostihový sport je nevyléčitelná a velmi nakažlivá nemoc, a v poslední době mi začal strašně chybět. Slovo dalo slovo a potkala jsem kamaráda, který řekl, že si pořídíme koně a budeme se prostě bavit. Vlastně mě do těch dostihů zase uvrtal a jsem mu za to moc vděčný, protože bych se k tomu sama asi nerozhoupala," řekla Miksánková Málková ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

 

Čtěte také: Vítězil pro golfové vdovy i Skotsko. One For Arthur došel až na vrchol

 

"Vždycky jsem říkala, že nechci trenovat, ale já ani nemám ambice stát se velkým trenérem. Kobylky mám doma a s Martinou jsem v neustálém kontaktu. Prožily jsme toho spolu strašně moc, Málková s Růžičkovou k sobě prostě patří. Ona sama říkala, že mi dávala ještě chvilku, ale prý věděla, že to moc dlouho bez dostihů nevydržím. Já sama jsem si už myslela, že dostihy jsou pro mě uzavřená kapitola a že občas přijedu jen jako divák. Nakonec je všechno jinak," dodala Miksánková.

Jako první se ukáže na dráze ryzka Makronka, dcera Shaywana a vítězky na proutěných překážkách Meringy. Odchovankyně Nely Rymešové je přihlášena do Oaks a St. Legeru. "Je to osobnost, moc se na ni těším. Měla by být do dálky a určité ambice samozřejmě máme, ale když se to nepodaří, nebude nám to tak vadit," říká s nadhledem.

Druhým koněm, který zahájí kariéru pod dohledem Barbory Miksánkové Málkové, je dvouletá Charosa z chovu Vítězslava Vandy. "Je to pravá sestra Charrose, kterého jsem jezdívala v tréninku a byl to výborný kůň. Jejím otcem je navíc Rosensturm, což je pro mě srdcová záležitost," doplňuje.

Zážitky vám už nikdo nevezme

Cíle na letošní sezonu nejsou podle asistentky trenérky stanoveny příliš vysoko. "Uspokojí mě, když kobylky zůstanou zdravé. Samozřejmě chceme dosáhnout co nejlepších výsledků, jezdíme trénovat na závodiště a jsem domluvená s žokeji, ale chceme se především bavit. Vím, že v dostizích někdy nevyjde všechno podle představ. Mým cílem v této sezoně proto je naplno si to užít, být zase součástí dostihového světa a nezklamat důvěru majitele," nastínila Miksánková.

Souběžně stále vede jezdecký kroužek Míša & Fifi Klub, kde se stará o desítku dětí, chodí do zaměstnání a věnuje se dvouletému synovi. "Někdy bych potřebovala, aby měl den více než 24 hodin, ale na druhou stranu jsem teď hrozně nabitá energií - díky koním i lidem kolem sebe. Žiju si zase svůj sen, mám doma dostihové koně, zdravého syna a holky ve stáji, které mi neskutečně pomáhají," pochvaluje si.

Spolu s Ester Riškovou a Vladimírem Valentou navíc připravuje knihu o svém životě u koní, která jí dala nečekanou příležitost ohlédnout se za dosavadními zážitky v dostihovém sportu.

"Měla jsem spoustu zranění, ale neměnila bych. Jsem ráda, že jsem kdysi neposlechla maminku a nešla na jinou školu. Díky těm překážkám, lidem a koním jsem si ten dosavadní život hrozně užila. Co člověk prožije, to mu nikdo nevezme," bilancovala v podcastu na EquiRadiu.

"Na začátku jsem moc neměla pud sebezáchovy, ten začal přicházet až postupně s přibývajícími lety. Hrozně jsem chtěla jezdit dostihy a byla jsem ochotná sednout si na jakéhokoli koně. Když se na všechno podívám zpětně, jsem hrdá, že jsem věci brala tak, jak přicházely. Lidé o mně říkají, že jsem trhlá a praštěná, ale to je spíš moje obrana a díky tomu jsem všechno zvládla. Zklámání jsem si nikdy moc nepřipouštěla, i těžší situace se mi vždycky podařilo rozdýchat," uzavírá Barbora Miksánková Málková.

Foto: Petr Šedivý / Dostihový spolek a.s.