reklama 11A

Matyáš Luka dál boduje v Evropě. V Leopardstownu vybojoval druhé místo

ikonka

V mistrovství světa amatérů Fegentri je letos výrazně vidět česká vlajka. Vedle zkušené Terezy Grbavčicové na tom má lví podíl Matyáš Luka, který po triumfu ve Francii oslavil úspěšnou premiéru i v Irsku. Na slavné dráze v Leopardstownu dojel druhý.
18.08.2023 14:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Úřadující šampion českých amatérských jezdců Matyáš Luka pokračuje v letošních výborných výsledcích v rámci mistrovství světa amatérů Fegentri. Po vítězství v Clairefontaine a druhém místě ve Vichy si ve čtvrtek připsal druhou příčku v Leopardstownu.

Už samotný start českého amatéra na jedné z nejvýznamnějších irských drah představoval cenný zápis do historie. Luka navíc ve smíšeném Longines Fegentri World Championship Handicapu na supervytrvalecké distnaci 3000 m, v němž startovali muži i ženy, přidal velmi dobrý jezdecký výkon.

V sedle outsidera 16:1 Kings Prince z tréninku Eamonna O’ Connella si poradil se zdržením na startu i pulováním a ve finiši uhájil druhé místo 3 1/2 délky za vítězným favoritem Barnaculliou s jezdkyní Elizabeth Scully.

 

Čtěte také: Abhu čeká malé pole v grupě 2. Vítězka derby ale míří ještě výš

 

Matyáš Luka tak v průběžném hodnocení mužské části mistrovství světa Fegentri drží se sedmnácti body průběžnou druhou příčku za Francouzem Matthieuem Havartem. Mezi ženami je Tereza Grbavčicová na děleném pátém místě.

Česku se dosud ještě nikdy nepodařilo získat celkové vítězství v šampionátu Fegentri. Velmi blízko byl v roce 2014 Jindřich Fabris, který obsadil těsné druhé místo. Předloni mezi ženami dominovala česká rodačka Hana Juránková, reprezentující Rakousko.

Luka letos na českých drahách nasbíral šest vítězství, čímž vylepšil své dosavadní maximum z minulé sezony. Loni se na základě výjimek zúčastnil i jedničkových Ceny jezdectví a Memoriálu Harryho Petrlíka. Ve druhém zmíněném dostihu skončil se Solemeenou čtvrtý.

V případném souboji o další šampionský titul však Luka má velkého konkurenta v Tomáši Romanovi. Slovenský talent letos stihl na české půdě již devětkrát zvítězit, což ho řadí na průběžné třetí místo v Lázně Poděbrady Cupu.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE