reklama 11B

Kvůli koním jako on děláme dostihy. Kouzlo srdcaře Ideal Approache

ikonka

Ještě v jedenáct letech porážel Ideal Approach o generaci mladší soupeře, kteří nebyli na světě, když přišel do tréninku. Populárního valacha stáje Lokotrans bavily dostihy až do posledního startu. "Pro mě to byl srdeční kůň," přiznala Sibylle Vogt.
01.11.2023 12:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Když ukončí kariéru výjimečný kůň, bývá to často příležitost pro dlouhé výčty vyhraných dostihů a dalších úspěchů. Příklad jedenáctiletého Ideal Approache, který se v neděli rozloučil vítězně s dráhou v Bratislavě a odešel do důchodu, však ukazuje, že výjimečnost šampiona spočívá ještě v něčem jiném. Můžeme to nazvat charismatem nebo osobností. A v případě Ideal Approache vždy platilo nomen omen - měl zkrátka ke všemu "ideální přístup".

Jak velkou stopu žijící legenda stáje Lokotrans v Česku, Slovensku a dokonce i v Německu zanechala, je zřejmé z reakcí řady lidí, kteří se s Idealem Approachem v různých fázích jeho kariéry potkali.

"Pro mě je zosobněním ideálního dostihového koně. Měla jsem tu čest vyhrát s ním dva jedničkové handicapy v Hamburku a je strašně krásné, jak byl i ve vysokém věku motivovaný utíkat a jak ho dostihy bavily," řekla serveru Jezdci.cz Sibylle Vogt. "Bylo mu úplně jedno, jak těžká byla konkurence. Vždy podal maximální výkon a dal do toho celé srdce."

 

Čtěte více: Ideal Approach se rozloučil jako šampion, Koplík sedlal tři vítěze

 

Švýcarská jezdkyně působící v Německu vedla svěřence Luboše Urbánka celkem čtyřikrát. Kromě dvou triumfu v jedničkových handicapech na 1800 metrů na derby-mítinku v Hamburku spolu byli druzí v Baden Badenu a třetí v classe 2 ve Fontainebleau.

"Při tom startu ve Francii strašně zabojoval, uspěl proti opravdu dobrým koním. Mám radost, že se rozloučil s dráhou vítězně a že vstupuje do nové životní etapy zcela zdravý a spokojený. Koně jako on jsou důvodem, proč jsem se stala žokejkou. Jejich příběhy a radost, kterou dělají majitelům i lidem kolem sebe, jsou obrovské. Pro mě byl opravdu srdečním koněm a přeji mu jen to nejlepší do dalšího života," dodává Sibylle Vogt.

Stejné číslo i výsledek

Jedním z lidí, kteří dobře vědí, o čem populární jezdkyně mluví, je hnědákův trenér Luboš Urbánek. Nedělní triumf Ideal Approache v jedničké Veľké októbrové ceně považuje za jeden z nejemotivnějších dnů své dosavadní kariéry.

"Byl jsem hodně naměkko. Ideal Approach se rozloučil jako šampion a dokázal, že i v jedenácti letech dokáže porážet dobré koně. Možná nás trochu ovlivnilo, že letošní výkony už nebyly tak konzistentní jako v předchozích sezonách, ale odejít se má v nejlepším," řekl Urbánek ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Sám před víkendem věřil, že Ideal Approach ještě naposled zvítězí. "Jak se ten poslední start blížil, seděl jsem u počítače a ohlížel jsem se za jeho kariérou. Pamatuji si, jak za nás vyhrál první dostih, Velkou aprílovou cenu v dubnu 2017. Jezdil ho tenkrát Petr Foret a dokonce jsem našel, že při tom vítězstvím měl startovní číslo devět. Stejně jako teď v neděli. Nejsem až tak pověrčivý, ale docela mě to uklidnilo. Říkal jsem si: Petr Foret při prvním i posledním startu, stejné startovní číslo, tak určitě vyhraje o půl délky jako tenkrát. A on vyhrál o tři čtvrtě délky," směje se Urbánek.

Zrál jako víno

Dostihová vizitka Ideal Approache je působivá. Za deset sezon na dráze absolvoval 75 startů, z nichž sedmnáct vyhrál a vyběhal téměř 5,2 milionu korun na dotacích. Do stáje Lokotrans přišel na jaře 2015 po francouzském prodejním dostihu jako španělský zimní favorit a dvojnásobný vítěz ve Francii. Jeho prvním českým trenérem byl Zdeno Koplík, v jehož péči skončil mimo jiné druhý ve Starohájském kritériu a čtvrtý ve Velké jarní ceně.

Po startech v obou exfederálních derby se vrátil na střední distance a dva roky se pravidelně umísťoval na jedničkové scéně, než se přestěhoval do nového tréninkového střediska svého majitele v Újezdu u Boskovic.

"Měl tenkrát pověst koně, který nedokáže vyhrát. Zkusili jsme ho v práci a zjistil jsem, že když cválal za jiným koněm, byl poloviční. Ovšem pokud šel ze špice, tak před sebe nechtěl za žádnou cenu nikoho pustit. Přizpůsobili jsme tomuto zjištění taktiku a začal důsledně chodit zepředu. Proto mu vyhovovala zejména Bratislava, ale dokázal vyrát i jinde, seděl mu třeba Düsseldorf," řekl Urbánek v podcastu na EquiRadiu.

Mezi úspěchy Ideal Approache se nachází hattrick v Bratislavské míli, dva triumfy ve Veľké októbrové ceně a Veľké aprílové ceně nebo prestižní Cena Scottish Rifla a Velká cena Prahy, které ovládl jako desetiletý. Připsal si také Velkou květnovou cenu a tři úspěchy v Německu.

Za dobu v českém tréninku ho jelo sedmnáct různých jezdců. Nejčastěji, čtrnáctkrát, ho vedli Martin Laube a Petr Foret. Sedmkrát se na něj vyhoupli Radek Koplík a Tomáš Lukášek. "Jak říká Petr Foret, na Idealovi se vyučila půlka žokejů v České republice," glosuje to Urbánek.

Snad jediné, co se Ideal Approachovi nepodařilo, byl zisk blacktype koně. I k němu měl přitom na stará kolena nakročeno. Loni doběhl čtvrtý v drážďanském listed a zkusil i grupu 3 v Düsseldorfu.

"Zrál jako víno a čím byl starší, tím byl lepší. I když v práci nebylo nijak znát, že by se nějak zlepšoval. Chodil stále stejně, spíš sehrálo svou roli i to, že jsme se s ním naučili pracovat. Základní pravidlo bylo: než přitlačit, raději ubrat. A on si to už řídil sám. Měl obrovskou chuť závodit. Klíčové bylo, aby šel do dostihu vždy v dobré náladě a spokojený. To se nám myslím dařilo. Nestalo se, aby Ideal nechal zrnko ve žlabu. Vždycky měl vyžráno, ať už před dostihem nebo po něm. Rád bych se s takovým koněm ještě někdy potkal," podotýká Urbánek.

Jak se stát důchodcem

V příštích měsících čeká stájového oblíbence přechodová fáze a v Lokotransu mu budou hledat novou životní náplň. Kolonie dostihových důchodců v Újezdu u Boskovic je poměrně početná. Ve velkém výběhu s přístřeškem tady žijí vítěz meranského Gran Premia Al Bustan, pardubický hrdina Nikas, klasický vítěz Lord Silvano, Swakopmund a Esperar.

"Ideal Approach bude chodit do výběhu, ale není to ten typ koně, kterého by bavilo být jen v ohradě. Musíme to všechno probrat s majitelem. Umím si představit, že bude pracovat s hříbaty nebo mě také napadlo, že bych si z něho udělal takového trenérského koně, jak to chodí ve Francii, kde se trenéři jezdí dívat na práci v sedle. Uvidíme, teď na něm budeme chvilku dál jezdit a v zimě si odpočine. Je plný síly a energie, musí teď vypnout a na jaře se rozhodneme, co dál," uzavírá Urbánek.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE