reklama 11A

Kratochvílova devátá Prvomájová: Aeneas nepřipustil překvapení

ikonka

Zaplněné hlediště v Lysé nad Labem v pondělí tleskalo žokeji Janu Kratochvílovi, který s favoritem Aeneasem prodloužil svou vítěznou sérii. V rovinové části programu padl rekord dráhy na 2400 metrů a úspěšně se vrátilo hned několik známých koní.
01.05.2023 23:24  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Jedna z nejpodivuhodnějších sérií v historii českého turfu pokračuje. Žokej Jan Kratochvíl si v pondělí připsal deváté vítězství v Prvomájové steeplechase a nadále tak platí, že v populárním krosu na závodišti v Lysé nad Labem ještě neprohrál. Po Rabbit Wellovi, Ange Guardianovi, Theophilovi, Power Zarovi, Forever Dryovi a Antalgique dovedl k triumfu dalšího místního specialistu Aenease.

Devítiletý tmavý hnědák ze stáje Statek Blata Český Ráj splnil roli favorita lehce o 3 délky, ale pro svěřence Josefa Váni staršího to žádná procházka nebyla. Před zaplněnými ochozy mu až do posledních metrů vzdoroval stejně starý Enjeu D’ Arthel, dvojnásobný účastník Grand Steeple-Chase de Paris reprezentující stáj Lokotrans Slovakia. S odstupem dalších patnácti délek získal třetí místo mocně finišující Argano.

"V první chvíli jsem si ani neuvědomil, že jsme už projeli cílem. Pak jsem se vrátil před tribunu a zamával jsem divákům, protože si to prostě zaslouží. Mám obrovskou radost, Lysou mám moc rád. Daří se mi tady a zdejší závodiště se snaží dělat pro dostihy maximum," radoval se Kratochvíl, ještě lehce potlučený po pádu v italském Meranu.

 

Čtěte také: Dajuka je už naše třetí generace, říká dostihový patriot Pavel Kochan

 

Sedmičlenné pole na distanci 4200 metrů záhy prořídlo. Veterán Kifaaya ztratil mezi živými ploty Jana Faltejska a při točení na diagonále se uvolnilo sedlo valachovi Dumon Roclay, na němž se neudržel Marcel Novák.

Velkou část dostihu odvodil Martin Cagáň na vítězi pařížského listed Enjeu D’ Arthel, Kratochvíl držel Aenase na průběžné druhé pozici spolu s předloňskou vítězkou Antalgique. Naopak Sexy Lord s Arganem cválali vzadu.

"Já se to tady snažím jezdit každý rok stejně. Věděl jsem, že se Aeneas dobře vodí, odskočil jsem vpředu a jen jsem čekal, kdo bude vodit. Sednul jsem si na druhou pozici, pak měli kluci trochu problém zatočit na krátkou diagonálu, tím se mi to otevřelo a od té doby jsem věděl, že musím frčet až domů," popisoval Kratochvíl.

Na zahrádkách šel trojnásobný vítěz Memoriálu Evy Palyzové do trháku, i když se soupeřům nevzdálil tak výrazně, jak měl dříve ve zvyku. "Soustředil jsem se na to, aby Aeneas dobře skákal, protože na protilehlé rovině jsou tři docela těžké skoky a spoléhal jsem na jeho třídu a že to tady zná. A bylo to tak - jakmile jsme skočili poslední překážku a zatočili jsme do cílové roviny, sám akceleroval," chválil svého partnera Kratochvíl, který převzal pohár z rukou hejtmanky Petry Peckové, ministra dopravy Martina Kupky a dalšího politika Jana Skopečka.

Giannah při návratu nestačila na Dekamerona

Ve druhém překážkovém dostihu odpoledne si loňský prvomájový triumf zopakoval sedmiletý Angkor Wat, nově trénovaný Stanislavem Popelkou. V 3700 metrů dlouhé Steeplechase Parku Mirakulum to dlouho vypadalo na jeho souboj s po dvouleté pauze nastupujícím Siriusem, ale někdejší druhý z Českého derby v závěru poztrácel všechny soupeře a v sedle s Petrem Foretem dominoval zadrženě o 12 délek před Cape Witcherem a Odigny.

"Chtěli jsme ho dnes zkusit schovat, ale je to kůň s velkou rovinovou třídou, v těch posledních dvou kilometrech musí trochu tlačit na tempo. Dříve byl hektičtější, dnes už dokáže i vpředu relaxovat a spokojeně si cválá. Bylo to fantastické, přesně takové koně bych potřeboval na překážkách jezdit," usmíval se Foret, pro něhož to bylo druhé překážkové vítězství kariéry.

V trojkové Ceně partyday.cz na 2400 metrů na sebe narazili jedničkoví koně vracející se po zdravotní přestávce. Předloňská vítězka Giannah, v Gerschově memoriálu úspěšná Porcinella i někdejší účastník derby Global Man se však museli sklonit před pětiletým domácím odchovancem Decameronem.

Za stáj zpěváka Václava Neckáře běhající hnědák pod amatérem Matyášem Lukou zdolal po tuhém boji o krátkou hlavu Giannah, jíž dával 8 kilogramů, a časem 2:38,12 vytvořil nový rekord dráhy v Lysé nad Labem.

V dostihu tříletých na 1600 metrů se vyčlenila z řad nezvítězivších Rabbit Pimpernel, kterou trenér Allan Petrlík nasedlal pro žokeje Davida Lišku. Tým Rabbitu Trhový Štěpánov slavil v Lysé nad Labem double, když čtyřleté Shirocco Fritz ve finiši pětkového sprintu pomohl nezvyklý incident. Žákyně Eliška Janderová v sedle vedoucího Has D’ Emry ve vítězné pozici málem opustila sedlo, jejího zaváhání dokonale využil výborně jezdící Liška a po boji o krk zvítězil.

Favoritem dne byl čtyřletý Fascing Rock, který pod Milanem Zatloukalem lehce o 6 délek ovládl trojkový dostih na 1700 metrů. Jeho tréninková kolegyně Westernerka se na 2200 metrů naopak musela sklonit před stylem start-cíl jdoucím Mike Majkem, na němž si Aslan Kardanov zajistil své druhé letošní české vítězství.

Foto: Ivan Krejza




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE