Kdo bude lídrem Zimního poháru ve skocích? Kvalifikační část vrcholí

ikonka

Poslední kvalifikační mítink Zimního jezdeckého poháru v parkurovém skákání proběhne v Královicích u Slaného v neděli 5. března. Jezdci, kteří bodovali již dvakrát, budou po tomto kole škrtat nejhorší výsledek, pořadí v žebříčku se tak může zamíchat.
03.03.2023 11:11  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Třetí kolo parkurové části Zimního jezdeckého poháru bude nepochybně nejvíce zajímavé, a to nejen z důvodu, že dorazí nejvíce jezdců a koní. 
 
Jak připomněli pořadatelé seriálu v tiskové zprávy, dle pravidel seriálu se totiž do celkového pořadí započítávají vždy pouze dva nejlepší výsledky z kvalifikací a následně finálový výsledek. Některým jezdcům se tak bude nejnižší bodový příděl škrtat, což může zajistit velmi napínavý vrchol celé túry.
 
Pony žebříček vede aktuálně s 19 body Anna Urbanová. Se ztrátou šesti bodů za ní je Eva Helena Kovářová a po deseti bodech mají Eliška Perlíková, Simona Píšová, Kateřina Pospíšilová a Hana Šmejkalová. Poslední dvě jmenované na seznamu přihlášených nefigurují, a tak se o přední příčky takzvaně popere čtveřice zbývajících. S pozicí lídra si může být již jistá Anna Urbanová, jelikož i kdyby Eva Helena Kovářová zvítězila, maximálně by se jí bodově vyrovnala. Naopak nevýhodu má Simona Píšová, jelikož brala dvakrát po pěti bodech, a tak si na více než 15 bodů nepolepší.
 
Mnohem více změn může přinést pohárová Small Tour. V té totiž bodoval dvakrát jen Matouš Kořínek, a ten se dosud do třetího kola nepřihlásil. Velmi pravděpodobně se tak před něj dostane předešlá vítězka Kateřina Hanušová, či nejúspěšnější jezdkyně z prvního kola Jolana Štenglová. Do popředí má také reálnou šanci se dostat Rozálie Sovová, jež má momentálně osm bodů. 
 

Psali jsme: Pospěch vyhrál Zimní pohár v Královicích. V žebříčku je průběžně třetí

 
Ve velké túře mají shodně 15 bodů Darina Hochmanová a Kateřina Mestenhauserová. Ta má ovšem výhodu v tom, že bude škrtat maximálně pět bodů, zatímco Hocmanová až sedm a na více jak osmnáct se nedostane. Na stejné, nebo vyšší skóre by se mohl dostat Lukáš Sojka, jenž s devíti body figuruje na čtvrtém místě. 
 
Poslední kvalifikační soutěže se pojedou na zvýšené úrovni oproti dvěma předešlým. Tentokrát již v malé túře bude parkur dosahovat stupně L**, tedy výšky 120 centimetrů. Big Tour se pojede jako soutěž stupně S** na překážkách vysokých 130 centimetrů. Dvojice, které překonají základní parkur bez penalizace, budou postupovat do rozeskakování na čas. 
 
Celkem je vypsáno sedm skokových soutěží a sledovat je bude možné nejen z ochozů kolbiště, ale i prostřednictvím živého přenosu internetové televize EquiTV.cz. První účastníci se postaví na start v 8:30 hodin, live stream začne zhruba o patnáct minut dříve. Další podrobnosti o Zimním jezdeckém poháru jsou na stránkách s adresou www.jezdeckypohar.cz.
 
Foto: Josef Malinovský
Zdroj: tisková informace Zimního jezdeckého poháru