reklama 11B

Jezdci prostě nejsou. Už jsem si zkrátil třmeny, říká Josef Váňa

ikonka

Dva měsíce před Velkou pardubickou musel Josef Váňa poněkud improvizovat s jezdeckým obsazením svých překážkových hvězd. Druhého z derby Angkor Wat chystá na St. Leger a také na další cestě do Prahy mu zřejmě pomůže Father Frost.
06.08.2019 14:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Mezi dva sobotní dostihy rozdělil trenér Josef Váňa své kandidáty na Velkou pardubickou. Ange Guardian a No Time To Lose poběží kvalifikační Cenu města Pardubic, Zarif a Theophilos nastoupí o půl hodiny dříve do dvojkové Ceny Peruána.
 
"Udělali jsme to takhle, protože jezdci prostě nejsou. Zarif ponese 73 kg, u Theophila jsem původně chtěl, aby šel kvalifikaci. Jenže Pepča Bartoš musí jet do Dieppe a všichni ostatní jezdci, kteří přicházeli v úvahu, už byli obsazení," řekl Váňa.na nedělních dostizích v Karlových Varech.
 
Nucená rošáda se odrazila i na jezdeckém obsazení Váňových svěřenců. Zatímco na vítězi Velké pardubické 2017 No Time To Lose zůstává Jan Kratochvíl, Ange Guardiana poprvé pojede Lukáš Matuský a na Theophilose byl angažován Jan Odložil.
 
Váňa v neděli spokojeně sledoval těsné druhé místo sedmiletého Father Frosta v Ceně města Karlovy Vary. Původně již pro překážkový provoz chystaný hnědák nyní zřejmě zkusí Velkou cenu Prahy.
 

Čerstvý žokej Adam Florian: Ježdění dostalo přednost před univerzitou

 
Důvod je prozaický. Father Frost by 8. září mohl znovu provázet do Prahy druhého z derby Angkor Wata, který bude ve stejný den směřovat do klasického St. Legeru a během jara si zvykl na cestování po boku staršího kolegy. "Angkor Wat je momentálně v naprosté pohodě, tak jsme si se synem říkali, že bychom Father Frosta ještě podrželi na míli, aby mohli znovu jet spolu," vysvětluje Váňa.
 
Angkor Wat se začíná spravovat
 
Druhé místo hřebce stáje Joly v Českém derby s odstupem času nepovažuje za zklamání. "Zaběhl dobře, za dané konstelace musel jít zepředu. Kdyby bylo tempo ještě pomalejší, přišli by ti mílaři zezadu," hodnotí.
 
Po sedmém místě ve Slovenském derby Váňa chvíli uvažoval, že Angkor Wata ze St. Legeru škrtne. "Hned po Bratislavě jsem volal majiteli, že ho zkusíme zkrátit na míli nebo na dva kilometry. Nabízelo se najít třeba nějakou italskou grupu," říká Váňa.
 
"Vrtalo mi ale hlavou, že mi v Bratislavě řada lidí říkala, že je kůň hubený. My jsme totiž po Velké červnové ceně vyměnili krmení a nějak mu to nesedlo nebo méně žral. Teď jsme se znovu vrátili k původnímu a věřím, že se to zase zlepší. Dal jsem mu teď trochu pauzu a už po čtrnácti dnech je vidět, že se začíná spravovat. Tak uvidíme, na 2800 metrů samozřejmě ze špice jít nemůže," dodává trenér ze západočeských Mlýnců.
 
Velká? Zatím pivní maraton
 
A když Josef Váňa v srpnovém sluníčku před karlovarskou vážnicí znovu rozebírá současnou nouzi o jezdce, nelze se nezeptat, zda osminásobný vítěz nejslavnějšího domácího dostihu na podzim nepoškádlí domácí masmédia ohlášením dalšího jezdeckého návratu ve Velké pardubické.
 
"Zatím se stále učím chodit. Ale je pravda, že mě na koni už nic nebolí. Zkrátil jsem si třmeny, akorát jsem ještě neskákal. Pár dní se k tomu odhodlávám, už jsem to chtěl zkusit, ale všichni odjeli do Itálie. Tak jsem si říkal, kdo by to tady ohlídal, kdyby se mi něco stalo," odpovídá Váňa oklikou.
 
Minulou sobotu absolvoval pivní maraton, během nehož ušel 7 kilometrů. "Trochu mě z toho ráno bolely nohy. Jezdím na kole, moc toho nenachodím a běhat nemůžu vůbec. Kolena mě ale už nebolí, tak uvidíme…" usmívá se.
 
 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE