reklama 11C

"Jako galop v Lysé". Deylův memoriál současně ovládly Ciotola a Vermelho

ikonka

Unikátní doběh se zrodil v sobotním Memoriálu Rudolfa Deyla. Klasickou předzkoušku si v mrtvém doběhu rozdělily tréninkové kolegyně Ciotola a Vermelho z lotu Ingrid Janáčkové Koplíkové. Zahajovací mítink v Mostě nabídl řadu napínavých doběhů.
13.04.2024 23:32  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Odskočily a byly pryč. Tak by se dal ve stručnosti popsat průběh sobotního Memoriálu Rudolfa Deyla v Mostě, který si v současném doběhu rozdělily favorizované klisny trenérky Ingrid Janáčkové Koplíkové. Ještě těsně před cílem vedla zimní královna Ciotola s Davidem Liškou, ale v posledních cvalových skocích ji dotáhla ve francouzském Cagnes-sur-mer rozběhaná Vermelho pod Tomášem Lukáškem.

Dlouhých osm délek za dvojicí z Lysé nad Labem doběhla třetí Hidden Girl před Lynx Westminster a Nudou Veritas. Rozhodčí nejprve vyhlásili vítězkou Ciotolu ze stáje Statek Blata Český ráj, ale po několika minutách svůj verdikt opravili a z vítězství se mohla těšit i majitelka Vermelho Jana Fialová. Klisny vyběhly nový rekord dostihu 1:23,81 minuty.

"Jsem šťastná. Oba majitelé budou spokojení a to je pro mě jako trenérku optimální výsledek," usmívala se Janáčková Koplíková, která obhájila loňský triumf s Ballerinou.

"Dostih se velmi podobal galopu, který jsme šli v neděli po trávě v Lysé nad Labem a dopadlo to skoro stejně. Obě klisny jsou rychle na nohou, zvládají svižné tempo a oproti soupeřekám jsme dnes měli výhodu, že byly profouklé a jsou rychlostně vybavené," dodal Tomáš Lukášek.

 

Čtěte také: Rudolf Deyl nebyl žádný maskot. "Svůj" vlastní dostih si zaslouží

 

Průběh předzkoušky klasické Jarní ceny klisen byl jednoznačný. Brzy po startu se dostala na špici Ciotola a udala svižné tempo. Hned za ní se usadila Vermelho a dvojice tréninkových kolegyň odskočila zbytku pole o několik délek.

"Přesně takhle jsem si to představovala, kluci to zajeli, jak jsem jim řekla. Ciotola chodí ráda ze špice, Vermelho naopak schovaná za koněm, aby odpočívala," vysvětlovala Janáčková Koplíková. "Pro Ciotolu je čtrnáctka ideální, je to spíš taková sprinterka. Naopak Vermelho zvládne v poctivém tempu i 1800 metrů."

Za distancí došlo mezi dvojicí vítězek k malému incidentu, když Ciotola přešla k bariéře a Lukášek vytáhl Vermelho do vnější stopy. Výsledek to však nijak neovlivnilo. "Trochu jsem zariskoval, protože jsem byl na bariéře dobře uklizený za Ciotolou a věděl jsem, že mě dotáhne až k dvoustovce. David to trochu otevřel, byl tam prostor pro dva koně a v tu chvíli se mi nechtělo stopu měnit. David si pak přehodil bičík a zase se tam vrátil. V tom momentu jsem tam ještě úplně nebyl a musel jsem klisnu vytáhnout ven. Kdybych to udělal rovnou, bylo by to dnes jednoznačnější," popisoval Lukášek.

"Já jsem tam Tomášovi nechával místo na jednoho koně," potvrdil po doběhu David Liška. "Jenom jsem si pohlídal, aby neměl ten průjezd tak jednoduchý a jeho klisně se tam úplně nechtělo, tak radši vzal ven. Od dostihové komise jsem dostal sankci za křižování, kvůli tomu jsem se šel s nimi pobavit. Myslím si, že by na áčkovém závodišti měla být čelní kamera , aby byl k dispozici průkazný záběr."

Na dalších místech se v cílové rovině pořadí prakticky neměnilo. Hidden Girl, Lynx Westminster a Nuda Veritas udržely pozice, na nichž byly už 400 metrů před cílem. Šestá Dantawi ztrácela na dvojici vítězek dvanáct délek, Francis Gold finišovala sedmá a Kudafushi osmá. Zklamáním skončil klasický trial pro stáj Rabbit Trhový Štěpánov, jehož zástupkyně Dara, Rabbit Eagles a Zoja Top se seřadily na devátém, jedenáctém a dvanáctém místě.

Další bojovný výkon Totally Gold

Janáčková Koplíková a její stájová jednička Lukášek v sobotu slavili cenné double, když si připsali i druhý nejcennější dostih zahajovacího mosteckého mítinku Memoriál Jaroslava Podolana (II, 2200 m) s pětiletou Totally Gold.

Dvaašedesáti kilogramy naložená hnědka stáje Statek Blata Český ráj ve finiši párkrát mohutně švihla ocasem, jako kdyby chtěla zahnat soupeře a po tuhém boji o krátkou hlavu udolala o rok mladší To Ten Meters. Na dalších místech skončili pérové váhy nesoucí Tommy Lee Horn a veterán Orleano.

Tříletým koním určená Cena Hipodromu Most (III, 2200 m) přinesla první vítězství potomka vítěze derby z roku 2015 Touch Of Geniuse. Polský odchovanec Norridor, který v zimě strávil dva měsíce v Cagnes-sur-mer a při dvou tamních startech neporazil žádného soupeře, přišel pod Milanem Zatloukalem s velkou koncovkou a zdolal o 1 3/4 délky do klasických dostihů přihlášeného debutanta Corsaira. O další krk zpět bral třetí peníze Rabbit Saddex. Pro trenérku a majitelku Helenu Blažkovou to bylo první vítězství po šestileté přestávce.

Kuriózní situace se přihodila v prvním oblouku, kde vybočil svéhlavý Paradise Pulse, zbavil se jezdkyně Sabiny Mokrošové a při následném pokusu o přeskočení vnějšího hrazení uvízl nad plotem. Zavaděčům se hřebce povedlo z nebezpečné pozice vyprostit a kůň i jezdkyně vyvázli bez viditelných zranění.

Double i pro Romana a Havelkovou

Rušné odpoledne předznamenal Zahajovací dostih sezony 2024 (IV, 1800 m), do něhož neodskočili tři z dvanácti koní uvedených na startovní listině. Bella Ria ztratila při vstupu na dráhu Jiřinu Andrésovou a dlouhé minuty pobíhala po závodišti, Omatah nevstoupila do startovacích boxů a Lazard hned po startu katapultoval ze sedla Tomáše Romana. První vítězství své kariéry vybojoval domácí odchovanec Lord Wild s Adamem Florianem, sobotní program však hned na začátku nabral půlhodinové zpoždění.

S napětím očekávaný návrat předloňského vítěze Swiss Derby Hello Hola Hay se podařil na sto procent. Pětiletý valach si pod žákem Tomášem Romanem o půl délky poradil s další klasickou vítězkou Vignettou, jeho stájový kolega Brilliant Star následoval na třetím místě.

Roman v závěru odpoledne završil double, když ve čtyřkovém handicapu na 1400 metrů překvapil vítězstvím s nízko zatíženou domácí odchovankyní Walerií. Klisna stáje Michaela-Hruboš a trenéra Radima Bodláka udržela o půl délky za sebou favoritku Miuru, nesoucí o plných 17,5 kilogramů více.

Dvakrát se v Mostě prosadila i Martina Havelková, úspěšná nejprve v Ceně společnosti Tipsport (III, 1400 m) s vlastní svěřenkyní Lenou a následně triumfující i s Dream Of Love v páté kategorii na 2200 metrů. Osmiletá veteránka připravovaná Lenkou Horákovou získala všech pět vítězství své kariéry na severočeské dráze.

Zvláštní náboj mělo druhé ze tří oddělení Pony ligy Akraz bezpečnostní agentura. Svůj debut zde absolvovala osmiletá Laura Váňová, která se vyhoupla na šestiletého valacha Glenn Mars. Dcera Josefa Váni mladšího se tak stala třetí generací populární rodiny na dostihové dráze.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE