reklama 11B

Jako by měl šestý smysl, říká majitel Cosma. Z požáru vyvázl nezraněn

ikonka

Zahraniční jezdecká media přinesla zprávu o devastujícím požáru, který zasáhl 28. února brzy ráno stáj Rothenbergerových. Požár, na nějž upozornil pes, zničil halu a stáje. Neobešel se bez obětí na koňských životech. Hvězdný Cosmo je nezraněn.
01.03.2019 13:58  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D
Rodině Rothenbergerových patří stáje Gestüt Erlenhof v německém Bad Homburgu. Stáje a halu zachvátil ve čtvrtek 28. února v ranních hodinách požár a zcela je zničil. Členy rodiny na oheň upozornil štěkající pes, jenž donutil dceru Sanneke, aby vstala a šla se podívat, co se děje. Okamžitě začala záchrana zvířat. Oheň se však šířil velmi rychle. Bohužel pro některé koně tak už bylo pozdě. Poslední zprávy z pátku 1. března uvádějí, že nepřežilo pět koní. Štěstí neměli dva mladí svěřenci, drezurní poník a dva koně, kteří byli už v „důchodu“.
 
Několik koní je v péči veterinářů. Zraněno bylo také několik osob, včetně Sanneke, jež se nadýchala kouře a musela být převezena do nemocnice.
 
Její bratr Sönke Rothenberger byl v době požáru také doma. Utrpěl lehké zranění v obličeji. Největší koňská hvězda, dvanáctiletý holandský valach Cosmo, s nímž má Sönke zlato z drezurní soutěže týmů z olympijských her 2016 v Riu, je nezraněn. Sönke ho odvedl do nedaleké stáje rodiny Krauseových.
 
„Tak, jak umí být neuvěřitelně divoký, když se mu něco nelíbí, tak za Sönkem šel z hořící stáje bez ohlávky jako beránek, položil mu hlavu na rameno, jakoby se nechtěl nadýchat kouře. Asi má nějaký šestý smysl,“ popsala situaci Gonnelien Rothenberger, která je matkou Sönkeho a Sanneke. V době požáru byla s manželem Svenem, spolu s nímž Cosma vlastní, a další dcerou na závodech v Lieru, odkud se všichni okamžitě vrátili domů.
 
Bývalí vrcholoví jezdci Sven a Gonnelien Rothenbergerovi jsou s koňmi celý život úzce spjatí. Všichni tři jejich potomci závodí. Nejúspěšnější je Sönke, který je členem německého drezurního národního týmu a kromě úspěchu z Ria má ve své sbírce také zlato ze soutěže družstev na Světových jezdeckých hrách v Tryonu a individuální bronz z téže akce. Sven a Gonnelien byli oba součástí stříbrného týmu na olympijských hrách v roce 1996 v Atlantě. 
 
„Shořela velká část naší celoživotní práce,“ uvedla Gonnelien s tím, že i tak moc děkuje za veškerou pomoc od zaměstnanců stájí přes hasiče, policisty až po rodinné přátele.
 
Zdroj: Eurodressage.com



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE