reklama 11D

Jak žijí hrdinové Velké. Unikátní televizní série sleduje tři žokeje

ikonka

Pavel Kašný, Josef Bartoš a Marek Stromský jsou hlavními hrdiny nové pětidílné série "Velká pardubická - Bez frází", kterou odvysílá ČT Sport od pondělí 7. 10. do pátku 11. 10. Za novým dokumentárním projektem stojí novináři ze serveru Bezfrází.cz.
01.10.2019 16:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
V posledním týdnu před 129. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou čeká dostihové příznivce malá televizní událost. Od pondělí do pátku ČT Sport odvysílá unikátní sérii "Velká pardubická - Bez frází".
 
V pěti epizodách o délce čtvrt hodiny z produkce populárního sportovního serveru Bezfrází.cz sledují filmaři každodenní život překážkových žokejů Josefa Bartoše, Marka Stromského a Pavla Kašného.
 
"Ústřední hrdiny jsme vybírali tak, aby každý z těch jezdců byl typově jiný," vysvětluje editor František Prachař z Bezfrází.cz.
 
"Marka Stromského vnímáme jako klidný rodinný typ, která má jméno v Česku a díky svému silnému příběhu je neodmyslitelně spojený s Velkou pardubickou. Josef Bartoš je typ vrcholového sportovce, stylisty v sedle, který neustále jezdí a každou chvíli je rozlámaný. A Pavel Kašný je veterán, který v kariéře zažil snad všechno, skvěle mluví a v životě dává přednost koním před lidmi," popisuje.
 
Co dělají hrdinové Velké po zbytek roku
 
Za projektem Bezfrází.cz, který založili hokejisté Radim Vrbata a Jakub Korejs, stojí špičkoví sportovní novináři. Příběhy Marka Stromského a Pavla Kašného v minulých letech publikovali v textové formě.
 
"Už před nějakým časem mě dostalo, že Pavel Kašný nikdy nespadl na Taxisu, ačkoli ho překonával mnohokrát. Žádná podobná statistika se samozřejmě nevede, Pavel se pak navíc stal vítězem Velké u zeleného stolu. Se svými kolegy sdílí fakt, že širší veřejnost nikoho z nich prakticky nezná. Žádné z těch jmen nepřerostlo samotnou Velkou pardubickou, dokonce ani Josef Váňa," říká Prachař.
 

Před Velkou pardubickou: Britové dorazí, z Prahy vyjede dostihový vlak

 
Souběh tří rozdílných lidských typů a charakterů, které spojuje jeden dostih, vnímají filmaři z Bezfrází.cz jako svého druhu unikát. "To takhle v žádném jiném sportu nebo veřejné události na českém území není," myslí si Prachař.
 
Stejně jako předchozí texty, i nový televizní projekt klade hlavní důraz na zachycení lidských příběhů svých hrdinů.
 
“Zajímají nás příběhy všech sportovců, loni jsme například natočili osmidílný seriál o zákulisí hokejové Sparty pro Mall TV. A teď nás oslovil fenomén překážkových žokejů. Jeden den v roce je sleduje celá republika, ale málokdo ví, co se kolem nich děje zbylých 364 dní. Ti lidé žijí v takovém tempu, že Velká pardubická je pro ně jen jeden den z mnoha, zatímco my diváci to vnímáme jako něco zvláštního,” vypráví Prachař.
 
Natáčení bude pokračovat
 
Právě zasazení pozlátka Velké pardubické do kontextu každodenní dřiny v dostihových stájích je jedním z nejcennějších momentů pětidílné série. Filmaři začínají své aktéry sledovat dlouho před začátkem sezony a zpovídají je v jejich domácím prostředí i na dostihových cestách.
 
"Pokud jde o nás samotné, intenzivním sledováním žokejů a mapováním jejich okolí jsme si jen potvrdili dojem, který jsme měli už na začátku. Že je to těžká práce a celoroční dřina, za kterou se naši hrdinové dočkají většího potlesku na veřejnosti jen jednou za rok při Velké pardubické. Vždycky jsem respektoval dovednost těch lidí, kterou předvádějí na dostizích, ale líbí se mi i jejich zápal a způsob, jakým s koňmi žijí. Tohle daleko přesahuje normální práci nebo koníček, je to životní styl," konstatuje Prachař.
 
Dokumentární série "Velká pardubická - Bez frází" je podle autorů pouze ochutnávkou před větším počinem.
 
"Natočili jsme obrovské množství materiálu, které se samozřejmě do pěti krátkých epizod nevejde. Chceme proto s tématem pracovat dál. Budeme s našimi hrdiny natáčet i na letošní Velké pardubické a po ní," uzavírá Prachař.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE