reklama 11C

Hvězda na vzestupu: Swinging Thomas v Memoriálu Evy Palyzové nezaváhal

ikonka

Přesně podle papírových předpokladů dopadl Memoriál Evy Palyzové o pohár hejtmanky Středočeského kraje. Favorizovaný Swinging Thomas s žokejem Janem Fajtejskem porazil svého hlavního vyzyvatele Prince d' Orage, přestože si musel sám udávat tempo.
06.07.2023 21:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Velká série šestiletého ryzáka Swinging Thomase pokračuje i po čtvrtečním odpoledni v Lysé nad Labem. Valach stáje Dr. Charvát v sedle s žokejem Janem Faltejskem podle očekávání ovládl Memoriál Evy Palyzové o pohár hejtmanky Středočeského kraje vyhrál po šesté za sebou.

Desetinový favorit z tréninku Pavla Tůmy si v cílové rovině o délku poradil s o dva roky starším Princem d’ Orage, třetí příčku vybojoval Registanin vnuk Reggaeton.

"Vyhráli jsme a to se počítá. Původně jsem čekal, že dostih vezme na sebe Honza Kratochvíl s Princem d’ Orage, ale dopadlo to obráceně. Museli jsme diktovat tempo," konstatoval spokojený Faltejsek.

 

Čtěte také: "Nedal, že ho někdo může porazit". Jak se Gasparini ve finiši naštval

 

Po škrtech Averise a Boule de Neige prořídlo startovní pole na šestici účastníků a bylo jasné, že na rychlé dráze se dá čekat taktická bitva. Zpočátku vodil čtyřnásobný účastník Velké pardubické Dulcar de Sivola, ale záhy převzal iniciativu Faltejsek se Swinging Thomasem.

Jeho hlavní soupeř Prince d’ Orage si ho dlouho hlídal z blízké druhé až třetí pozice. Jan Kratochvíl s někdejším listed vítězem z Merana razantně nastoupil po posledním překonání anglického skoku. V té době už nepokračovali Antagique, kterou Jan Odložil zadržel po tribunním skoku, ani polský Nick. Nejstaršího koně v poli zastavily zahrádky, před nimiž lehce vybočil a nezvládl překonat druhou část překážky.

Prince d’ Orage se pokusil jít do trháku, ale v Lysé nad Labem debutující Swinging Thomas jeho nástup zachytil a ve finiši měl více sil. Třetí Reggaeton držel až do závěrečného oblouku krok s dvojicí favoritů, na vzdáleném čtvrtém místě doběhl Dulcar de Sivola.

Swinging Thomas zvítězil v osmi ze svých posledních devíti startů a obstál i ve druhém krosu své kariéry. Memoriál Evy Palyzové je po Velké mostecké steeplechase, Velké starohájské nebo vrcholu letošního zahajovacího mítinku ve Wroclawi dalším velkým úspěchem jeho překážkové kariéry.

Double Matyáše Luky a premiéra Ireny Štěrbové

V rovinové části programu slavil double amatér Matyáš Luka. Někdejší vítěz Pony ligy vyhrál oba dostihy pro stáje spojené s jeho dědečkem Václavem Lukou starším. Ve trojkové Ceně společnosti Alfex dovedl šestiletého Salar Islanda k prvnímu triumfu za dobu v českém tréninku a v následujícím dostihu amatérů se radoval na šestileté Saigon Icon.

Cenou hřebčína Doubravy pokračoval seriál dostihů pro koně českého chovu. Stylem start-cíl se prosadil pětiletý Respekt z Jezdeckého klubu Cholupice. Vlastní odchovanec trenéra Tomáše Duchoně si poradil velmi lehce o 3 1/4 délky s druhou Kyriakali, další tři délky ztrácela z třetího místa Sunny Star.

Další úspěch start-cíl byl k vidění mezi dvouletými v Memoriálu Jiřího a Milenky Špačkových na 1000 metrů. Při svém debutu soupeřům dokonale utekl domácí odchovanec Didier ze Stáje Hons. V sedle syna Majestic Missilea zažila premiérové vítězství kariéry Irena Štěrbová.

V Handicapu společnosti Tipsport na 2200 metrů, který byl 1400. cvalovým dostihem v historii závodiště Lysá nad Labem, zaujala bojovným výkonem tříletá Triestina ze stáje Epona. Pod čerstvě vyučenou Petrou Zedkovou porazila o krk Innocence, třetí skončil Tom Jovi.

V pětkovém handicapu hotelu Olympionik na 1300 metrů se podařil doběh “raz-dva” stáji Michaela-Hruboš v pořadí Leontynka - Walerie. O kategorii výše překazil zkušený Denihilonihil cestu za prvním vítězstvím favorizovanému Rabbit Zoustarovi.

Kuriózní předehru měla Steeplechase Conseq, jejíž horký favorit Jacobellis nepřekonal zkušební skok a uvolnil cestu k úspěchu v Napajedlích narozené Swan Princess s Adamem Čmielem.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }