reklama 11C

Hned za mistry světa a Evropy. Nesvačil ve Světovém poháru dojel třetí

ikonka

Jiří Nesvačil junior skončil třetí ve Světovém poháru čtyřspřeží, který se uskutečnil v rámci osmnáctého ročníku Rudolfova poháru v Kladrubech nad Labem. Před ním se umístili pouze šestinásobný mistr světa Boyd Exell a mistr Evropy Bram Chardon.
23.04.2023 23:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Velkým vozatajským svátkem byl letošní Rudolfův pohár, který pořádal již poosmnácté Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem. Mezinárodní vozatajské závody totiž byly poprvé součástí Světového poháru čtyřspřeží a díky tomu se jich zúčastnili ti nejlepší z nejlepších. 
 
V soutěži dvojspřeží pony zvítězil Lothar Zebisch z Rakouska, který vyhrál jak úvodní drezuru, tak závěrečný parkur. V maratonu nenašel přemožitele Němec Thomas Seitz, ale zejména jízda mezi kužely mu nevyšla podle představ a kvůli tomu se umístil až šestý se ztrátou dvou bodů na Milana Kadlece. Tomu se naopak nedařilo v drezuře, ale v maratonu byl třetí a v parkuru druhý. Nejlepším Čechem byl Aleš Fiala, jehož penalizace byla o necelých šest bodů nižší.
 
Ve dvouhvězdičkové soutěži jednospřeží se z prvenství radoval Vladimír Štursa. Začal sice až dílčím čtvrtým místem, které obsadil i v jízdě mezi kužely, ale k triumfu mu dopomohl suverénně nejlepší maraton. Také ve dvojspřeží na úrovni dvou hvězd zněla v samém závěru česká hymna, a to zásluhou Jiřího Nesvačila juniora. I on se nejvíc blýskl v sobotní zkoušce, zatímco v pátek byl třetí a v neděli druhý. 
 
Ve tříhvězdičkové kategorii jednospřeží zahájila velmi dobře Belgičanka Laure Philippot. V maratonu byla sice až čtvrtá, ale na parkuru nestačila jen na Němce Martina Stötzera a celkově zvítězila. Martin Stötzer obsadil s druhým ze svých koní třetí pozici a hned za ním figuruje ve výsledkové listině domácí Daniel Bejr, jenž v terénní jízdě byl ze všech nejlepší. 
 
Mezi účastníky dvojspřeží CAI3* měl velmi dobře nakročeno k úspěchu Petr Novák. Po nejlepší drezuře se mu dařilo i v maratonu, který dokončil jako třetí v pořadí. Jenže větší množství shozených míčků při nedělní zkoušce o odsunulo až na konečné šesté místo. Vítězem se stal Maďar József Dobrovitz junior, jenž v sobotu ani v neděli nenašel přemožitele. 
 

Psali jsme: Nesvačil se při Světovém poháru čtyřspřeží drží za Exellem a Chardonem

 
Stejný vozataj startoval i v královské disciplíně, kterou je čtyřspřeží. Díky vyrovnaným výkonům skončil čtvrtý hned za jeho otcem, jenž zaznamenal pouze o necelý bod vyšší penalizaci. Boj o medailové pozice se odehrával mezi trojicí, v níž nechyběl Jiří Nesvačil junior. Tento český reprezentant začal třetí příčkou v drezuře, pokračoval čtvrtou v martonu a vše uzavřel opět třetí nejlépe hodnocenou jízdou na parkuru. 
 
O vítězi ve své podstatě již rozhodla drezura, neboť v té šestinásobný mistr světa Boyd Exell z Austrálie získal jedenáctibodový náskok před úřadujícím mistrem Evropy – Nizozemcem Bramem Chardonem. Ten byl následně o pár desetin lepší v maratonu a na parkuru obdržel jen drobnou penalizaci za čas. Skóre 142,98 mu však stejně stačilo jen na druhé místo. Jednapadesátiletý Australan sice v neděli shodil jeden míček, tím ale připisoval pouhé tři trestné body. Celkově jich měl 135,15 a to o na celkový triumf stačilo s poměrně velkou rezervou. 
 
Titulní foto: poskytl Národní hřebčín Kladruby, foto v galerii: Gabriela Pilařová
 
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE