reklama 11B

Hasiči opět pomáhali ležícímu koni ve výběhu. Je to počtvrté za dva týdny

ikonka

Tři hasičské jednotky se ve čtvrtek 25. ledna zapojily do záchrany klisny v obci Dobrá na Frýdecko-Místecku. Za poslední dva týdny je to již nejméně čtvrtý případ, kdy chovatelé potřebovali pomoc profesionálů u koně ležícího ve výběhu.
26.01.2024 09:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: HZS Moravskoslezského kraje  |  Rubrika: Ostatní  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

 
V obci Dobrá nedaleko Frýdku-Místku ve čtvrtek večer zůstala ležet ve výběhu klisna, která dle informací Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje upadla a vzhledem ke svému nedávnému zranění nemohla znovu sama vstát.
 
„O pomoc byli hasiči cestou tísňového volání požádáni osm minut po půl páté, operační středisko na místo vyslalo profesionální jednotku ze stanice v Nošovicích a spolu s nimi místní dobrovolné hasiče z Dobré,“ uvedl ve zprávě tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje Jakub Kozák.
 
„Majitel koně měl k dispozici traktor s čelním nakladačem, ani přivolaná veterinářka však neměla k vhodné technické prostředky. Velitel zásahu si tak na místo vyžádal síť pro zvedání zvířat, kterou disponuje profesionální jednotka ze stanice Ostrava – Přívoz,“ pokračuje mluvčí hasičů.
 
„Hasiči podvlékli síť pod zvířetem, přivázali ji k nakladači a ten kobylu opatrně zvedl. Po krátkém povzbuzování ze strany veterinářky i zástupců majitele se zvíře postavilo na vlastní nohy, po kterých se po uvolnění sítě začalo volně procházet. Zásah byl ukončen krátce po osmnácté hodině,“ doplnil Jakub Kozák.
 

Psali jsme: Hasiči zachraňovali koně v Jarošově nad Nežárkou. Zvedali ho pomocí popruhů

 
Jen o den dříve se podobná situace odehrála v jihočeském Jarošově nad Nežárkou. „Operační středisko vyhlásilo poplach pro profesionální jednotku ze stanice Jindřichův Hradec a jednotku místních dobrovolných hasičů. Na místě hasiči obdrželi zprávu, že kůň leží již celou noc. Velitel rozhodnul, že nejprve zkusí koně vyzvednout ručně, případně si pak povolá další techniku,“ uvedli zástupci Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. 
 
Z později zjištěných informací však vyplynulo, že zmíněná klisna takto v ohradě neležela celou noc, ale mělo jít o několikahodinový stav. Ručně se koně zvednout nepodařilo, a proto byl na místo přistaven nakladač. „Hasiči mezitím pod koněm podvlékli popruhy a nakladačem ho vyzvedli na nohy. V popruhách zůstal kůň zavěšen až do příjezdu veterinářky,“ doplnili informace k zásahu s tím, že po převzetí koně veterinářkou okolo 9. hodiny obě jednotky zásah ukončily.
 
V Jihočeském kraji proběhl podobný zásah i ve středu 17. ledna, a to konkrétně v Nové Vsi u Olešníku. Na místě zasahovala profesionální jednotka z Týna nad Vltavou. „Českobudějovičtí hasiči přivezli speciální síť na záchranu koní a dalších velkých zvířat, kterou pod koně natáhli a na ní ho zvedli na nohy. Poté vyčkali, jestli se kůň na nohách udrží, a protože vypadalo, že je vše v pořádku jednotky zásah ukončily,“ upřesnili zástupci Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.
 

Čtěte také: Kůň uklouzl na ledové ploše. Na nohy mu pomáhali pardubičtí hasiči

 
Z lednových výjezdů k ležícímu koni lze zmínit ještě případ z obce Spojil u Pardubic. Tam kůň ve čtvrtek 11. ledna uklouzl na zamrzlé ploše ve výběhu. Zůstal ležet asi pět metrů od pevného povrchu a nebyl schopen se sám zvednout. „Hasiči se ho pokusili spolu s majiteli postavit a dostat ho na pevnou nekluzkou zem. To se po několika desítkách minut podařilo,“ uvedli členové HZS Pardubického kraje na sociálních sítích. 
 
Zejména majitelé starších a hůře pohyblivých koní by měli v zimních měsících pečlivě zvažovat, zda a na jak dlouho své čtyřnohé svěřence pouští do výběhů, respektive zda v ohradách není příliš zledovatělý či kluzký povrch, z něhož je pro koně v případě podklouznutí či ulehnutí velmi obtížné vstát. 
 
Jakkoliv je dobrou zprávou, že mnohé jednotky hasičů v dnešní době disponují speciálními sítěmi na koně a další velká zvířata, díky čemuž mohou velmi efektivně chovatelům a majitelům zvířat pomáhat, je určitě vhodné maximální měrou rizikovým situacím předcházet a koním při nevlídném počasí vymezit pro pobyt venku menší plochu s více stabilním povrchem, který se při zvedání nestane nepřekonatelnou překážkou.
 
Zdroj: HZS Moravskoslezského, Jihočeského a Pardubického kraje
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE