reklama 11B

Gaspariniho nástupce i Piggottova igelitka. Slovenskému derby k výročí

ikonka

Když se před třiceti lety běželo první Slovenské derby, závodiště Starý háj praskalo ve švech. Hostování Lestera Piggotta dodnes zůstává jedním z největších dnů v historii středoevropského turfu. Letošní ročník slibuje v neděli otevřený dostih.
14.07.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

V úterý uplyne přesně třicet let od chvíle, kdy bylo poprvé odstartováno Slovenské derby. O dva dny dříve se poběží jednatřicátý ročník tohoto dostihu, v němž změří sily sedm domácích se sedmi českými tříletky. Pozornost si zaslouží obě data.

Den, kdy se v Bratislavě konalo první Slovenské derby, zůstane několika generacím středoevropských turfmanů navždy v paměti. Zvítězil hřebec Zimzalabim s tehdy sedmapadesátiletým Lesterem Piggottem a v ochozech závodiště ve Starém háji se tísnily tisíce nadšených diváků, kteří toužili spatřit nejslavnějšího žokeje 20. století na vlastní oči.

"Osmnáctý červenec 1993 se v interním letopočtu stává osmnáctým červencem roku nula. Od teď prostě musíme mluvit o érách před a po příchodu Lestera Piggotta," napsal tehdy bratislavský Dostihový program.

 

Čtěte také: "Nedal, že ho někdo může porazit". Jak se Gasparini ve finiši naštval

 

Piggottovo pozvání bylo jedním ze série úspěšných tahů Závodiska na cestě k etablování samostatného dostihového provozu. Už před rozdělením Československa se v Bratislavě běžely dva ročníky Oaks, což z pozice viceprezidenta Unie čs. turfu prosadil Marián Šurda.

Jako řediteli slovenské autority se mu v první polovině devadesátých let podařilo nastartovat konjunkturu tamního turfu, který na rozdíl od České republiky zůstal v rukou státu a vedle toho se těšil i výrazné podpoře sponzorů. K mítinku Turf Gala přibyla pětice klasických dostihů, přičemž první dva byly kvůli parametrům bratislavského oválu vypsány na 1700 metrů a Oaks se zkrátilo na 2000 metrů.

Pořadatelé zvažovali ve snaze o co největší regulérnost podobný krok také u Slovenského derby, ale nakonec zůstali u tradiční distance 2400 metrů. Větším oříškem se ukázalo být zvolení optimálního termínu.

"Rakousko a Česko tradičně vypisovaly svá derby na konci června, Maďarsko začátkem července. Jako nový pořadatel jsme nechtěli riskovat termínovou kolizi," vyprávěl před lety Šurda autorovi textu, jak vznikla myšlenka derby v polovině července jako platformy pro srovnání špičkových tříletých z okolních zemí.

Cestou domů vyhrál ještě ve Vídni

Když dlouholetý ředitel Závodiska Bratislava přemýšlel, jak přilákat diváky uprostřed sezóny letních dovolených, napadlo ho pozvat právě Piggotta, který nedlouho předtím přijal angažmá v rakouském derby. "Velkou šanci jsem tomu nedával, do té doby ani jednou ve východní Evropě nestartoval. Najednou ale přišel fax, že nabídku přijímá," vzpomínal Šurda.

Honorář činil 5000 liber a uhrazení dvou letenek. Piggott převzal honorář v hotovosti, a protože banka právě neměla k dispozici větší librové bankovky, odvážel si z Bratislavy plnou igelitovou tašku peněz. Samotná legenda však ani nehnula brvou.

V derby jel favorizovaného Zimzalabima. Hřebce trénovaného Barrym Hillsem koupila stáj Quo Vadis předešlý podzim privátně za 36 000 liber po jeho devátém místě v grupě 1 Dewhurst Stakes. V Rakouském derby pod Darryllem Hollandem deklasoval konkurenci o sedm délek v druhém nejrychlejším čase 2:28,6 a ani v Bratislavě nenašel rovnocenného soupeře. Zvítězil zadrženě o osm délek jako třetí Piggottův vítěz v rámci historického odpoledne, předtím triumfoval se sprinterkou Fiorentiou a napajedelským veteránem Laténem.

Britská legenda se cestou z Bratislavy zastavila ještě na podvečerním mítinku ve vídeňské Freudenau, kde přidala další dva úspěchy včetně Preis der Diana s klisnou Soft Call.

Pět domácích vítězů

Zimzalabim zůstává mezinárodně nejúspěšnějším vítězem Slovenského derby. Později vyhrál listed v Longchamp a Grossetu, a jako čtyřletý doběhl senzačně třetí v grupě 1 Grand Prix de Saint-Cloud délku a krk za vítězem Apple Tree.

Velký úspěch prvního Slovenského derby zahájil tradici pravidelného pozývání světových žokejských hvězd, jež přetrvala dalších deset let a přivedla do Bratislavy taková jména jako Frankie Dettori, Pat Eddery, Cash Asmussen nebo Michael Kinane.

Původní vize velkého mezinárodního srovnání tříletého ročníku z různých středoevropských zemí však postupně ustoupila do pozadí. Polská a maďarská špička pouhé dva týdny po svém domácím derby vesměs do Bratislavy necestuje, v průběhu let zeslábl i zájem německých stájí. Slovenské derby tak zůstává především soubojem koní z obou částí bývalé federace.

Z třiceti odběhnutých ročníků zůstalo derby jen pětkrát doma (Almaz, Temirkanov, Teddy Ready, Innovator, Zoriana). Dvanáctkrát se radovali Češi, desetkrát Němci a po jednom úspěchu mají na kontě Švýcaři a prostřednictvím ZImzalabima i Britové.

Tipsport: Favoritem je You Just Rock

Zatím poslední slovenskou vítězkou byla v roce 2017 nezapomenutelná bělka Zoriana. Od té doby se pětkrát prosadili svěřenci českých trenérů (Mon Cheri, Arcturus, Troop Commander, Rabbit Red Jazz, Gasparini).

V neděli budou domácí barvy spoléhat zejména na vítěze Starohájského kritéria Goldise v sedle se svým trenérem Jaroslavem Línkem. Nechybí ale ani překvapivý klasický vítěz Manatan, Mythical Thor nebo po Českém derby slovenskými stájemi koupení Duplikat a Maranello Rosso.

Sázková kancelář Tipsport však favorizuje stříbrného z Chuchle You Just Rocka (3,5:1), kterého v kurzové nabídce následují Charpentier (7), Goldis a Jardin Michelet (8) a Macallan (10).

Ilustrační foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz

Která země postaví vítěze letošního Slovenského derby?

celkem hlasů: 76

Hlasování skončilo.

Slovensko 24 / 31.58%
Česko 52 / 68.42%



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE