reklama 11B

Dvouleté klisny opět v Pardubicích. Sobotě vévodí Cena zimní královny

ikonka

Westminster Cena zimní královny je novým lákadlem sobotního úvodu pardubického mítinku. Po letech se tak vracejí do Pardubic špičkové dvouleté klisny. V někdejší Pardubické zimní královně zde svého času vítězily Larrimah, Ohne Sorge či Determinacja.
03.10.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Pět jedničkových vrcholů bude na programu prvního dne mítinku 133. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou, ale ten nejbohatší z nich se v sobotu poběží na pardubické dráze vůbec poprvé. Westminster Cena zimní královny patří k dostihům s mimořádně pestrou historií.

Největší zkouška dvouletých klisen se na východ Čech přestěhoval z Karlových Varů, předtím se konal řadu let v Mostě a jeho počátky sahají do Velké Chuchle, kde se na konci osmdesátých let konal její první ročník.

S přesunem do Pardubic se jeho distance lehce zkrátila na 1500 metrů, naopak dotace se zvýšila na 600 tisíc korun. Předcházel mu srpnový přípravný dostih, který ovládla River Dawn s Petrem Foretem. Klisna stáje MUDr. Eva Nieslaniková v sobotu nastoupí k odvetě s působivými chuchelskými vítězkami Francis Gold a Quierou či domácí odchovankyní Owidií.

 

Čtěte také: Ignacius Reilly těsně druhý v Nagrodě Mosznej, Ponntos desátý v Paříži

 

Zda Cena zimní královny v Pardubicích zapustí kořeny, ukáží příští sezony. Dostihový spolek se však netají ambicí obstát i jako dějiště důležité zkoušky nejmladšího ročníku. "Jsem přesvědčený, že pardubická dráha má potřebné kvality a splňuje veškerá kritéria pro pořádání prestižních rovinových dostihů. Jsme připraveni a uvidíme, jaký bude další vývoj," řekl minulý týden ředitel závodiště Jaroslav Müller v rozhovoru pro EquiTV.

Ve stopách Larrimah a Ohne Sorge

Sobotní premiéra zimní královny paradoxně navazuje na jednu z novodobých pardubických tradic. Mezi lety 1995 a 2010 se totiž v rámci tehdejšího rovinového dne před Velkou pardubickou vypisovala Pardubická zimní královna, která se svého času mezi stájemi těšila větší popularitě než původní "zimní královna". Začínala také na distanci 1500 metrů, ale brzy se ustálila na 1750 metrů. Tři z jejích šestnácti vítězek se prosadily v klasickém dostihu, sedmkrát triumfovaly klisny domácího chovu.

První ročník v roce 1995 ovládla Magie Rose s Reném Koplíkem, druhá v cíli Saze se posléze umístila v Jarní ceně klisen i Oaks. Jako druhá se zapsala na listinu vítězek česká odchovankyně Ketlin, pozdější matka výborné Ketty Sharp.

Mimořádně silnou sestavu nabídla Pardubická zimní královna v roce 2001, kdy vyhrála Larrimah před Fenerive a Goldetou, v poli poražených skončily Ketty Sharp a Stigma. Vítězka ze stáje Ardaka Amirkulova posléze nenašla přemožitelku ani v Jarní ceně klisen a Oaks, kromě toho si připsala třetí místo v Českém derby.

Hned následující rok se titulem pardubické zimní královny ozdobila fenomenální Ohne Sorge, za níž se seřadily Charegia, Sweet Answer, Kata Hari a budoucí “bílá královna” Velké pardubické Sixteen.

Vysokou třídou disponovala i vítězka z roku 2007 Determinacja, která ovládla obě ex-federální Oaks. Z dalších pardubických zimních královen jmenujme Polly For Life, Norridge či Princess Of Gracie.

Některé další klisny odešly den před Velkou pardubickou poraženy, ale v následující sezoně předvedly velké výkony. Trojnásobná klasická vítězka a hrdinka Českého derby Ready For Life se v roce 2004 musela sklonit před slovenskou Kannou, výborná Rabbit Zamindar v sezoně 2008 nevstoupila do startovacích boxů. O dva roky později byla nejrychlejší česká odchovankyně Matter For Love, na klasické pocty však za půl roku dosáhla druhá Brittany. Galantery, matka Koně roku Gaspariniho, finišovala pátá a vítězka Oaks Orphan sedmá.

Od roku 2011 nahradily pardubickou zimní královnu a zimního favorita v sobotním programu dvojková Cena naději či dostihy nižších kategorií.

Sternkranz a další

Kromě Westminster Ceny zimní královny mají v sobotu na pardubické dráze své vrcholy také proutěnkáři a steepleři. Nad proutěné překážky se dostanou také amatérští jezdci v rámci mezinárodního seriálu Fegentri.

Do Zlaté spony tříletých na 3200 metrů míří zářijová vítězka Medulienka, čtyřletým a starším je určen Křišťálový pohár na 3400 metrů. Ve Stříbrné trofeji na 4400 metrů se chystá obhajovat loňský úspěch Sternkranz.

Nabitý sobotní program, který se už nese v atmosféře Velké pardubické, začíná v 11:15 hod. Vstupenky jsou v prodeji jak online, tak i na místě v pokladnách Pardubického závodiště.

Ilustrační foto: Martin Cáp (Ready For Life)




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE